Falafel – den populäraste snabbmaten i Israel

Falafelrestaurang När man är ute och går på gatorna i vilken israelisk stad som helst, är det mycket svårt att missa de talrika falafelställena. De ligger oftast med bara några minuters mellanrum och försöker locka till sig kunder oavsett tiden på dygnet. Och de lyckas! Falafel är nämligen den absolut populäraste snabbmaten i Israel. Dessutom äter man falafel i övriga Mellanöstern och på senare år har falafel även blivit omtyckt i Europa och USA, särskilt bland vegetarianer och veganer.

Det är något oklart var och när man uppfann falafel, men något som är säkert är att den är mycket omtyckt bland israeler. Ingredienserna varierar något mellan olika tillverkare, men i Israel består falafel oftast av uppblötta och mosade kikärtor, koriander, kummin, vitlök, salt och peppar. Vissa tillsätter också lök, persilja, paprika, tahini (sesampasta) och/eller bakpulver. Falafeltillverkare med självaktning brukar också hävda att de blandar i någon hemlig ingrediens. Hur som helst friteras bollarna alltid i djup och het olja, tills de blir gyllenbruna.
 
I Israel säljs det, som sagt, falafel ”överallt” och israeler i gemen kan debattera mycket länge var den godaste falafeln finns. En falafel kostar från tio shekel (cirka tjugo kronor) i ett enklare stånd, till tjugofem shekel (cirka femtio kronor) på finare ställen. I det senare fallet ingår ofta dricka. I Israel äts oftast falafel i pitabröd, men ibland på en tallrik med grönsaker.
 

Pitabrödet smöras på insidan med hummus (kikärtsröra) och fylls sedan, efter kundens önskemål, med falafelbollar, finhackade grönsaker, pommes frites, tahini och starka såser. Därefter är det fritt fram för kunden att ta för sig av en liten salladsbar med till exempel inlagd gurka, lök, oliver, rödbetor och kål.
 
Så några tips hur man enklast äter falafel, utan att smutsa ned sig och utan att pitabrödet går sönder i botten. Först och främst är det viktigt att inte stå eller gå och äta falafel, utan sitta ned. Helst ska man sitta med fötterna relativt brett isär och ett par centimeter ifrån bordet, om något skulle ramla ut ur pitabrödet. När det gäller fyllningen av pitabrödet, är det av stor betydelse att man först smörar insidan med hummus, som är av relativt fast konsistens, och häller den mer rinnande tahinin sist, som kronan på verket. Om man fyller på med tahini först, gör den fort ett hål i pitabrödets botten och all fyllning börjar droppa ut.

1 kommentar påFalafel – den populäraste snabbmaten i Israel

Svara till