Haifa – Israels mest blandade stad

Haifa by nightHaifa, som är Israels tredje största stad, med knappt 300 000 invånare, är landets mest blandade stad, beträffande såväl naturen och höjdläget som de olika befolkningsgrupper dess invånare tillhör. Att sitta på en utomhusservering på ett café i centrala Haifa och iaktta de förbipasserande är en upplevelse i sig.

Haifas natur består av allt från sandstränder till skog och staden ligger på Karmelbergets sluttningar, vilket ger mycket stora höjdskillnader mellan de olika stadsdelarna. Den mest intressanta variationen gäller emellertid människorna som bor i Haifa. Där finns stora grupper av judar och araber (både kristna och muslimer), men även druser, bahaier och andra.
 
Eftersom Haifa dessutom erbjuder en härlig Medelhavsstrand, fantastiska utsiktsplatser, två välkända universitet, Israels enda tunnelbana, huvudsätet för en något okänd världsomspännande religion, samt flera synagogor, kloster, kyrkor och moskéer, är staden ett givet resmål under ett Israelbesök.
 
Haifa beskrivs ofta som staden där olika befolkningsgrupper lever tillsammans i fredlig samexistens och tolerans. Judar och araber bor blandade i stadens olika kvarter, arbetar ofta på samma ställen, och så vidare, och detta skapar inga problem i Haifa. Kanske är det den milda brisen från Medelhavet som lugnar Haifaborna?

Haifa är, sedan lång tid tillbaka, känt som en betydande hamnstad. Till detta kommer de härliga sandstränderna och de fina utsiktsplatserna. En av Haifas stränder ligger mycket nära en av Haifas buss- och järnvägsstationer, så det är lätt att ta sig till de inbjudande vågorna. I närheten av stränderna finns det även en uppsjö av restauranger och caféer när törsten eller hungern slår till. Bland annat finns där flera restauranger som serverar utsökta maträtter baserade på allt som havet har att erbjuda. Nerifrån stranden vill man gärna ta sig upp för Karmelberget till någon av de många utsiktsplatserna. Till en av dem går det en linbana direkt från stranden!

En annan mycket vacker utsiktspunkt finner man vid Haifas universitet, som ligger högst uppe på Karmelberget. Därifrån har man en fantastisk vy över havet, stranden och hamnen. Haifa stoltserar också med ytterligare ett universitet, nämligen Technion. Världsberömda Technion, varifrån flera Nobelpristagare har kommit, drar årligen till sig tusentals av Israels främsta studenter och även studerande från andra länder.

Något annat som är speciellt med Haifa är att staden har Israels enda tunnelbana. Hela systemet består emellertid endast av en linje med sex stationer. Det som dock är unikt med denna linje är att den börjar högt uppe på Karmelberget och sedan tar sig ned, genom berget, till de nedre delarna av staden. På grund av den stora höjdskillnaden är både vagnarna och stationerna specialbyggda i ”trappform”. Tunnelbanan är ett snabbt, smidigt och billigt sätt att ta sig uppåt eller nedåt i staden.

Vid en av tunnelbanans stationer ligger Haifas kanske mest kända landmärke, nämligen Bahaitemplet med dess mycket vackra persiska trädgårdar i olika terrasser och synnerligen utsökta och detaljerade skulpturer. Detta komplex utgör bland annat en gravhelgedom och världscentrum för Bahaitron, vars anhängare finns i fler än 200 länder. Ett besök på Bahaiområdet får man inte missa om man är i Haifa. Dess parker, skulpturer, arkitektur och fantastiska vyer kan man nämligen inte hitta någon annan stans. Många anser att trädgårdarna i olika nivåer och helgedomen täckt av bladguld utgör ett av världens arkitektoniska mästerverk. Uppifrån Bahaiområdet har man dessutom en milsvid utsikt över Haifa och Medelhavet.
 
Om man lämnar staden Haifa, finns det ett antal rekommenderade utflykter att göra i närheten, till exempel orterna Rosh Hanikra och Akko, drusbyar i regionen, Elijahs grotta, ett karmelitkloster och ett spa. Både Rosh Hanikra och Akko är relativt små platser, men väl värda en dagsutflykt. I regionen kring Haifa finns det flera byar med druser som invånare. Dessa kan med fördel besökas, om man vill få insyn i drusernas speciella kultur, äta i orientaliska restauranger eller köpa souvenirer som man inte kan hitta någon annan stans.
 
Enligt traditionen levde profeten Elijah under en viss period i en grotta i Karmelberget. Det var även här som han offrade och stred mot Baalsprofeterna. I anslutning till Elijahs grotta har ett karmelitkloster byggts och en staty av Elijah rests. Dessa är också värda ett besök.

4 kommentarer på Haifa – Israels mest blandade stad

 1. Lina

  Jag haller med! 🙂 Kunde inte ana att det finns sa manga intressanta platser att besöka i Israel!

 2. Janne

  Man hör inte ofta om Haifa som är verkligen både fin och intressant stad och även mycket bra för vindsurfing. Israel är inte farligare än Thailand eller Turkiet, ska dit igen snart 🙂

 3. Peter

  Jag driver en egen hemsida om Israel. det du har skrivit är väldigt bra och jag har tagit del av din text till min hemsida, hoppas det är okej, om inte så tar jag bort texten omgående.

  Hälsningar
  Peter
  israel4u.se

Svara till