Hösthelgdagar i Israel

Vädurshorn Under hösten infaller flera av de största judiska helgdagarna och detta gör att denna årstid är en särskilt rekommenderad period för att besöka Israel.

Först kommer det judiska nyåret, som i år firas 18-20 september. Inom judendomen innebär inte nyåret fyrverkerier och champagnedrickande, utan helgen förknippas istället med tid för bön, eftertanke och stämningsfulla Gudstjänster samt festmåltider med släktingar och vänner.

Under nyårshelgen tar religiösa israeler på sig finkläderna och tillbringar flera timmar varje dag i synagogan. Temat för bönerna är ångerfullhet och botgöring, men även hopp inför det kommande året. En betydande del av Gudstjänsten består av sång, antingen av kantorn eller av församlingen gemensamt. Ett mycket viktigt inslag i bönen är också blåsandet i ett vädurshorn, som ska mana till eftertanke. I de många synagogorna i Israel är stämningen på topp och ett besök i någon av dem rekommenderas varmt.

Det judiska nyåret firas också med festmåltider med nära och kära. Under helgdagen äter man vissa traditionella maträtter, så som äpple doppat i honung, som ska ge ett gott och sött nytt år. I alla större och mindre affärer i Israel saluförs inför nyåret olika sorters honung, kakor, vin, nyårskort, Coca Cola-flaskor med nyårshälsningar och annat som hör helgen till.
 
I det israeliska samhället i stort märks det också att året går mot sitt slut. Det sammanställs nämligen listor över det gångna årets främsta idrottare, sångare, med flera. Dessutom önskar alla varandra, mycket flitigt, ett gott nytt år.

En vecka efter nyårshelgens slut inleds det viktigaste och heligaste dygnet i Israel och hela den judiska världen, nämligen Försoningsdagen. (27-28 september är det som gäller i år.) Hela dagen ägnas åt ånger och bön och det inte är tillåtet att äta eller dricka (bland andra förbjudna sysselsättningar). De flesta israeler följer dessa regler och fastar således ett helt dygn.
 
I Israel är Försoningsdagen ett helt unikt dygn, då alla bilar, bussar, tåg och flyg står stilla och ingen arbetar eller går i skola. Istället ser man människor promenera mitt ute på gatorna, ofta på väg till eller från synagogan. Under Försoningsdagen sänds ingen israelisk radio eller teve och till och med trafikljusen är släckta, då de ju inte behövs.

Ett mycket stort antal israeler spenderar hela dagen i synagogan, där de ber om förlåtelse för sina synder. Den mycket långa Gudstjänsten utgör en vädjan om bot, bättring och bönhörelse, men består även av mycket vacker och medryckande sång. När en stor grupp människor ber och fastar tillsammans en hel dag, skapas en mycket speciell atmosfär.
 
En av de mest utsökta sångerna ur liturgin för Försoningsdagen kretsar kring hur denna helgdag högtidlighölls under Templens tid. De olika verserna handlar om översteprästens kläder, vilka uppgifter han hade, med mera.
 

Nyårshelgen och Försoningsdagen är de viktigaste högtiderna under det judiska året, men bara några dagar därefter infaller även Lövhyddohögtiden och Torahns glädjehelg, med mycket spännande att se i Israel.
 
Sammanfattningsvis utlovas en hel del mycket minnesvärda upplevelser vid en resa till Israel under den helgdagstäta hösten.

1 kommentar påHösthelgdagar i Israel

  1. Elisabeth

    Helt perfekt att använda i min undervisning! Lätt att förstå och med anknytning till hur dessa högtider firas i dag. Fina bilder! Tusen tack!!!

Svara till