Jerusalem – den heliga staden

Klagomuren och Klippmoskén Under renässansen brukade man, på kartor, sätta ut Jerusalem som mittpunkt mellan de tre kända kontinenterna Europa, Asien och Afrika. I viss mån kan man fortfarande säga att Jerusalem är världens medelpunkt. En sak som är säker, är emellertid att staden är väl värd ett besök.

Jerusalem är sedan urminnes tider judarnas heliga stad, dit bönerna riktas och där de flesta heliga platser ligger. Sedan Jesus tid har Jerusalem även blivit en helig stad för de kristna och efter Muhammeds himmelsfärd från Jerusalem är staden också helig för muslimer.
 
För turister är Jerusalems gamla stad mest intressant. Detta område, som är knappt en kvadratkilometer stort, innehåller nämligen historiska och heliga platser för de tre monoteistiska världsreligionerna. Den gamla staden delas traditionellt in i fyra ”kvarter”: det judiska, det armeniska, det kristna och det muslimska. På lördagar erbjuder Jerusalems stad gratis guidade turer i den gamla staden.

I det judiska kvarteret finns den plats där flest besökare passerar, nämligen Klagomuren (eller Västra muren). Denna mur är den enda resterande delen av de judiska tempel som tidigare stod i Jerusalem. Därför anses det, av judar, vara den heligaste platsen i världen. Hit kommer tusentals människor dagligen för att be och många sticker in lappar med böner mellan murens stenblock. I detta kvarter ligger även vackra Cardo, som var ett handelskvarter under bysantinsk tid och som numera har restaurerats och inrymmer fina affärer och gallerier.

Ett måste för den kristne besökaren i Jerusalem är att följa Jesus väg till korsfästelsen, Via Dolorosa. Här finns fjorton stationer utmärkta, bland annat där han mottog korset och där han föll. Via Dolorosa leder fram till Heliga Gravens kyrka (Gravkyrkan), som har rests på den plats där Jesus ska ha korsfästs, begravts och uppstått.

I det muslimska kvarteret ligger Tempelberget, där de judiska templen låg. Numera ligger där istället Klipp- och Al Aqsa-moskén, med bland annat mycket vacker mosaik och arkitektur. I detta kvarter finns även en livlig basar i gränderna, med ett orientaliskt kaos av ljud, lukter, färger och människor.

Även utanför Jerusalems gamla stad finns det ett antal intressanta områden att besöka. Det kanske mest speciella kvarteret i ”nya” Jerusalem är Mea Shearim, som kännetecknas av att dess invånare är ultraortodoxa judar, med gammaldags kläder och traditioner. Att tänka på om man besöker detta område är att inte klä sig utmanande och att inte fotografera invånarna. (De är inte djur på zoo!).

Detsamma gäller vid heliga platser, såsom Klagomuren. Något annat man inte bör glömma i Jerusalem är att en stor del av invånarna är religiösa judar och därför är de flesta affärer och restauranger stängda från fredag kväll till lördag kväll, då den judiska sabbaten firas. Det går inte heller några bussar under detta dygn.

Jerusalem, i egenskap av Israels huvudstad, inrymmer parlamentet, Högsta domstolen, premiärministerns och presidentens residens, med mera och alla dessa institutioner kan besökas med mycket intressanta guidade turer. Dessutom finns det i Jerusalem naturligtvis ett antal museer värda att besöka. Bland de främsta räknas Israelmuseet, Yad Vashem och Davids torn.
 
Israelmuseet lockar till sig knappt en miljon besökare årligen. Det kanske mest intressanta där är de mycket gamla och mytomspunna Döda Havsrullarna, men där finns även andra arkeologiska fynd, skulpturer, israelisk och europeisk konst, med mera.
 
Yad Vashem är ett enormt komplex, som består av en minnespark, konstverk och ett relativt nybyggt museum som skildrar Förintelsens fasor, som det judiska folket gick igenom för drygt sextio år sedan. Yad Vashem anses vara ett av de främsta Förintelsemuseerna i världen och det lämnar ingen besökare oberörd.
 
Davids torn är en fästning från Medeltiden, som numer innehåller ett museum som handlar om Jerusalems fyratusenåriga historia. Museet är väl värt ett besök för att förstå vad staden har gått igenom under årens lopp. Uppifrån fästningens torn har man också en mycket fin utsikt över hela Jerusalem och framför allt de gamla stadsdelarna.

6 kommentarer på Jerusalem – den heliga staden

  1. Soso

    Jättebra info!!
    Jag skulle leta efter heliga platser i judendomen och här fick jag allt jag behövde av det!
    Tack! Hälsningar Soso

Svara till