Lövhyddohögtiden – en viktig judisk/israelisk helgdag

"Hydda" under Lövhyddohögtiden i IsraelVarje höst firar judar världen över (och främst i Israel) den veckolånga så kallade Lövhyddohögtiden. Helgdagen förknippas naturligtvis med vissa traditioner, som märks tydligt i det israeliska samhället. Elliot berättar här om de viktigaste sederna som hör högtiden till.

Lövhyddohögtiden firas till minne av de tillfälliga boningar som det judiska folket bodde i under vandringen i öknen, efter uttåget ur Egypten. Helgdagens främsta kännetecken är att man under denna tid ska äta alla sina måltider i en ”hydda” och inte inne i ett hus. Vissa har även som tradition att sova i sina ”hyddor”.
 
”Hyddorna” består ofta av en trä- eller metallstomme. Runt om sätter man upp ett skynke eller ett lakan och som tak används palmkvistar, bamburör eller granris, så att man ska kunna se himlen genom taket. Inne i ”hyddan” hänger man upp mobiler, girlanger och andra prydnader.

Religiösa och traditionella judiska familjer i Israel (liksom judar världen över) bygger ”hyddor” i trädgårdar, på balkonger, parkeringsplatser, gräsmattor och dylikt. I Israel formligen kryllar det av ”hyddor” på gatorna under Lövhyddohögtiden. Eftersom alla måltider under helgdagen ska ätas i ”hyddor”, bygger också många caféer och restauranger ”hyddor”, ofta på den plats där uteserveringen normalt ligger. Dessutom finns det stora ”hyddor” på många arbetsplatser, vid synagogor, på offentliga platser, med mera.
 
Något annat som hör till Lövhyddohögtiden är ”de fyra sorterna”, som består av en speciell del av en dadelpalm, en viss citrusfrukt, en gren av myrten och slutligen en kvist från ett pilträd. Varje person ska införskaffa en sådan uppsättning, för genomförandet av vissa ritualer under helgdagen.
 
Inför Lövhyddohögtiden säljs därför ”de fyra sorterna” på en stor mängd platser. Det öppnas stånd ute på gatorna, det anordnas speciella marknader och man kan till och med beställa hemleverans. De ultraortodoxa judarna är mycket noggranna med kvaliteten på ”de fyra sorterna”. Det är till exempel inte alls ovanligt att se mycket religiösa män granska citrusfrukterna med ett förstoringsglas, i jakten på den allra finaste, som inte har en enda fläck. Dessutom är de vanligtvis beredda att lägga en hel del pengar på ”de fyra sorterna” av bra kvalitet.

Under veckan som Lövhyddohögtiden pågår har barnen ledigt från skolan och de flesta arbetar kortare dagar eller tar ut semester. Därför är det många som åker på utflykt, vandrar i naturen, går på konsert och så vidare. Det arrangeras en hel del evenemang för hela familjen under denna period. Även för tvåtusen år sedan reste det judiska folket inför och under Lövhyddohögtiden. Helgdagen räknas nämligen som en av årets tre vallfartsfester, då folket gav sig ut på pilgrimsfärd till templet i Jerusalem, för att framföra speciella offer.
 
Den sista dagen under höstens festligheter kallas Torahns glädjehelg och då firas det rejält i Israel. Inom den judiska världen studerar man varje vecka ett avsnitt ur de fem Moseböckerna (Torahn) och på sabbaten (lördagen) reciterar man den aktuella texten i synagogan. På detta sätt tar man sig igenom hela Torahn på ett år. När en hel sådan cykel är avklarad firas Torahns glädjehelg. Den kanske viktigaste delen av denna högtid är läsandet av de fem Moseböckernas avslutning, om Moses död, och omedelbart därefter reciterandet av de fem Moseböckernas inledning, Skapelseberättelsen. På detta sätt visar man att studerandet av Torahn aldrig upphör, utan är en kontinuerlig process.
 
I firandet av Torahns glädjehelg ingår också mycken livlig sång och dans. Alla Torahrullar tas fram och män, kvinnor och barn dansar i ring. Stämningen är upprymd och det är verkligen något man ska försöka vara med om, om man är i Israel under denna tidsperiod.

7 kommentarer på Lövhyddohögtiden – en viktig judisk/israelisk helgdag

 1. Lisa Abramowicz

  Hej Elliot,
  trevlig och saklig information som jag kommer att använda mig av ikväll i Jönköping.
  vänligen

  Lisa

 2. Karl Eminger

  Också varit där under högtiden, intressant och rolig upplevelse! tror, om jag minns rätt, att högtiden kallas ”Sukkot”, och hyddorna för ”Sukkah”.

 3. Inger Lindau

  Shalom! Elliot! Tack för en mycket bra artikel. Den har nu hamnat på Facebook!
  Inger

 4. henrika

  Heijj!! tack för artikeln! jag forskar just om lövhyddofesten i skolan och jag har nästan fått all fakta jag behövde härifrån. TUSEN TACKK!!! =)

Svara till