Mea Shearim – ett ultraortodoxt kvarter i Jerusalem

En man i Mea Shearim Ett av de mest spännande områdena i ”moderna” Jerusalem är kvarteret Mea Shearim, som endast bebos av så kallade ultraortodoxa judar. Följ här med på Elliots besök i en ”stad i staden”.

Mea Shearim var ett av de första kvarteren som anlades utanför de gamla stadsdelarna i Jerusalem. Det grundades i slutet av 1800-talet för att komma ifrån trängseln och de sanitära problemen innanför ringmuren. Områdets namn kommer från första Moseboken, där det står att Isak sådde i landet, skördade hundrafalt (”mea shearim”) och välsignades av Gud. På samma sätt hoppades de första invånarna i Mea Shearim på framgång. Ett mått på den höga levnadsstandarden i kvarteret var till exempel att det var det första området i Jerusalem med gatubelysning.
 

Dagens Mea Shearim består av ett trångt myller av gränder, marknadsstånd och små affärer, men även synagogor, institut för judiska studier, med mera. På vardagarna är kommersen livlig och prutande förekommer för fullt. Man kan hitta allt från frukt och grönsaker till religiösa föremål och mobiltelefoner (som för övrigt är mycket populära bland kvarterets invånare).
 
Mer spännande än att göra fynd i Mea Shearim är emellertid de boende i området. De är nämligen alla ultraortodoxa judar. Det finns naturligtvis ingen lag som reglerar detta, men så är det enligt traditionen. De ultraortodoxa judarna kännetecknas av att hela deras liv kretsar kring judendomen och studiet av heliga texter. De ägnar ingen tid åt ”dumheter” som fotboll eller tv, utan studerar judiska skrifter från morgon till kväll. Ett besök i Mea Shearim känns lite som att ta sig tillbaka ett par hundra år i tiden, men faktum är att invånarna bor mitt i moderna Jerusalem.

De ultraortodoxa judarna ser mycket speciella ut. Männen går alltid i hatt, har skägg och tinninglockar samt bär vit skjorta, svart kostym och rock oavsett tid på dygnet eller årstid. Vissa detaljer skiljer sig emellertid åt mellan de olika grupperingarna bland de ultraortodoxa judarna. Detta kan till exempel gälla hattsorten, hattens vinkel, tinninglockarnas längd eller strumpornas färg. Oavsett vilken variant var och en följer, är alla mycket noga med varenda liten detalj och dessa riktlinjer förs vidare mellan generationerna. Ingenting får ändras.
 

Kvinnorna i Mea Shearim täcker alla sitt hår med en peruk, hatt eller sjal, går alltid med långärmade tröjor som är höga i halsen, bär lång kjol eller klänning, strumpbyxor och stängda skor. När det sedan gäller barnen, finns det väldigt många i Mea Shearim. Det är inte alls ovanligt med familjer med tio eller femton barn, så det kryllar verkligen av unga invånare i Mea Shearim.
 
Ett besök i Mea Shearim är nästan ett måste när man är i Jerusalem. Det är dock mycket viktigt att iaktta ett visst förhållningssätt för att inte störa de boende i kvarteret. Vid ingångarna till området finns stora skyltar som, på engelska och hebreiska, informerar om att man inte får klä sig utmanande i kvarteret. Detta innebär att man bör undvika linnen och shorts. Andra saker att avstå från för att inte besvära Mea Shearims invånare för mycket är att komma i stora grupper, föra oväsen, ta kort, med mera. Dessutom rekommenderas inte ett besök under sabbaten (från fredag till lördag kväll).
 
Om man följer dessa riktlinjer, blir man mycket positivt bemött i Mea Shearim och det är en verklig upplevelse att besöka denna ”stad i staden”. Det gäller bara att respektera invånarnas önskan att behålla kvarterets mycket speciella karaktär.

Var den första som kommenterar

Svara till