Pesach – den judiska påsken

Osyrat bröd på väg in i ugnenAtt händelserna bakom den kristna påsken utspelade sig i Israel, vet nog de flesta. Att firandet av den kristna påsken föregicks av den judiska helgdagen pesach (vars namn gav upphov till ordet ”påsk”) i över tusen år, är det nog färre som känner till. I denna artikel förklaras ursprunget till pesach och hur helgdagen firas i Israel och bland judar i övriga världen.

För cirka 3300 år sedan levde det judiska folket som slavar i Egyptens land, under faraons hårda regim. Då befriade emellertid Gud, med hjälp av Sitt sändebud Moses, judarna och de kunde, efter många om och men, lämna Egypten och bege sig ut på vandringen genom öknen på väg mot det heliga och förlovade landet Israel. (Man kan läsa om detta i Bibeln och händelseförloppet förekommer också i flera filmer, till exempel ”De tio budorden” och ”Prinsen av Egypten”.)
 
För att fira befrielsen av det judiska folket ur slaveriet i Egypten och själva skapandet av den judiska nationen, högtidlighåller judar i Israel och i resten av världen helgdagen pesach under en vecka varje år.

En av de viktigaste företeelserna som förknippas med pesach är ätandet av så kallat ”osyrat bröd” (det vill säga bröd som inte har jäst) och det absoluta förbudet mot att äta eller till och med äga ”vanligt” bröd under veckan som helgdagen pågår. Ursprunget till denna tradition finner vi i historien bakom pesach. Då faraon till slut gav med sig och lät det judiska folket bli fritt från slaveriet, skyndade sig judarna att lämna Egypten. De tog med sig sitt pick och pack och även degen som de hade förberett för att baka bröd. Eftersom degen inte hann jäsa, åt de brödet ojäst (osyrat). Till minne av detta äter judar världen över enbart osyrat bröd (som ser ut ungefär som hårt tunnbröd) och inget ”vanligt” bröd under pesach.

I Israel finns det en mängd olika sorter osyrat bröd och flera veckor inför pesach dignar hyllorna i affärerna av runda och fyrkantiga skivor, skivor doppade i choklad, med mera. Så sakteliga försvinner också det ”vanliga” brödet från utbudet. Under pesach är det, i princip, omöjligt att få tag på ”vanligt” bröd bland judarna i Israel. För ett par år sedan var Rysslands president Putin på besök i Israel under pesach och då hade han förvarnats om att han inte skulle bli serverad något ”vanligt” bröd under vistelsen, utan endast osyrat bröd. Han beslöt sig emellertid ändå för att komma.

Det är dock inte endast brödet som är speciellt under pesach, utan tvärtom måste alla livsmedel tillagas enligt speciella regler och därför förekommer pesachvarianter av alla matvaror, från Coca-Cola till köttfärs via sockerkakor och chokladmjölk. De ”vanliga” varorna byts successivt ut i mataffärerna i Israel mot pesachvarianterna och under pesach är det endast de tillåtna alternativen som finns till försäljning. Eftersom så gott som alla byter ut hela sitt livsmedelsförråd hemma samt har gäster och festmåltider före och under pesach, är det full rulle i livsmedelsaffärerna och de har ofta öppet långt in på natten.
 

Eftersom det inte får förekomma en enda brödsmula i de judiska hemmen under pesach, städas det mycket flitigt i Israel under veckorna före helgdagen. Anslagstavlor fylls också med erbjudanden om städhjälp, för dem som inte orkar eller vill städa själva. Det är allt från professionella städfirmor till extraknäckande studenter, som erbjuder sina tjänster. Skurtrasor, sopborstar och annan städutrustning säljs också i mycket stor omfattning i Israel inför pesach.
 

Efter allt städande kan det vara dags att koppla av och många israeler använder pesach för att åka på utflykter eller semester, hälsa på vänner och ta det lugnt. Under pesachveckan är det fullbokat på alla hotell i Israel och nationalparkerna kryllar av semesterglada människor, som grillar, spelar fotboll och så vidare. Något annat trevligt som hör pesach till är presenterna som alla anställda får. Oavsett om det handlar om små familjeföretag eller börsnoterade koncerner med tusentals anställda, får alla en gåva till pesach, något som naturligtvis uppskattas mycket.

5 kommentarer på Pesach – den judiska påsken

 1. frida

  hej
  jag studerar på gävle högskola (distans) och skriver ett arbete om judiska pesach jag skulle vilja komma i kontakt med några som firar denna högtid för att delta.

  vet du något tveka inte att höra av dig:

  fridasvensson_86@hotmail.com

  ha en bra dag.

  frida

 2. Natasha

  fick den där extra-faktan som behövs, för att mer detaljerat förstå Pesach firandet, tack! 🙂

Svara till