Shopping i Jerusalem

Gågatan Ben YehudaVid ett besök i den heliga staden Jerusalem kanske man inte tänker på shopping i första hand. I Israels huvudstad finns det dock ett flertal möjligheter till lyckade inköp, bland annat i flera shoppingcentra, på ett nytt och fint shoppingstråk, utefter en mysig gågata och på en färgglad orientalisk marknad.

I Jerusalem kan man hitta både märkesvaror och billiga artiklar. Något som är värt att tänka på när man vill handla i Jerusalem är att de flesta affärerna är stängda från fredag eftermiddag till och med lördag kväll på grund av den judiska sabbaten. Större affärer öppnar emellertid ofta strax efter solnedgången på lördag kväll och håller öppet ett par timmar.

Det finns ett antal större och mindre shoppingcentra utspridda i Jerusalem. De är oftast rätt nya och moderna, innehåller affärer, restauranger och caféer av olika slag samt har gratis parkering. Det största shoppingcentret i staden, ”Kenyon Yerushalayim”, består av 260 affärer och besöks dagligen av 35 000 människor. Shoppingcentret ligger i sydvästra Jerusalem och är perfekt för inköp av kläder, skor, smycken, väskor, med mera. Dessutom innehåller ”Kenyon Yerushalayim” en biograf, ett postkontor och ett tjugotal restauranger samlade på ett och samma område. Där kan man njuta av hamburgare, pizza, smörgåsar, falafel, thailändsk mat och så vidare.
 

Andra möjligheter till inköp erbjuds på det nyligen invigda shoppingstråket Mamilla i centrala Jerusalem. Där är det finare (och dyrare) affärer som gäller, på en gågata som ska likna Beverly Hills. Även om man inte vill använda hela reskassan i det fashionabla stråkets affärer, rekommenderas ett besök där för att se de mycket vackra restaurerade byggnaderna. Ett annat tips är en kopp kaffe (eller varför inte frukost eller lunch) på någon av uteserveringarna. Det finns ett antal caféer och restauranger som erbjuder en fantastisk utsikt över muren kring Jerusalems gamla stadsdelar, Davids torn, med mera.

Inte så långt från Mamilla ligger ett av de områden dit flest turister lockas, nämligen kvarteren med gågator samlade kring ”huvudgatan” Ben Yehuda. Där kan man hitta mängder av mindre affärer och matställen. I butikerna finns det bland annat smycken, souvenirer och kläder till försäljning. Under sommaren finner man även ett stort antal stånd på och kring Ben Yehuda-gatan. Där säljs hantverk av olika slag: glas, keramik, konst och mycket annat. Både i de små affärerna och i hantverksstånden går det bra att förhandla om priset. Summan som försäljaren först framför ska endast ses som ett inledande förslag från hans/hennes sida.
 

Ett annat ställe där det går bra att pruta är Machane Jehuda-marknaden som ligger på gångavstånd från Ben Yehuda-området. På denna livliga utomhusmarknad finner man ett färgglatt myller av försäljare och köpare samt ett ständigt sorl där alla försöker överrösta varandra. Färska produkter direkt från fälten, träden, havet, ugnen, med mera staplas upp i inbjudande ”berg” och försäljarna försöker locka till sig kunder genom att bland annat erbjuda provsmakning. Ett besök på Machane Jehuda-marknaden är en spännande och annorlunda upplevelse som absolut rekommenderas vid ett besök i Jerusalem.
 
Sammanfattningsvis finns det alltså många olika möjligheter till shopping i Jerusalem. Det är att rekommendera att åka dit med pengar i plånboken och plats i resväskan.

1 kommentar påShopping i Jerusalem

  1. Josefine

    Elliot, du beskriver allt så bra! Jag har länge funderat på att åka till Israel och när jag läser det du har skrivit så blir jag bara mer övertygad om att åka. Tack!

Svara till