Tiberias – judendom, Jesus och vatten av olika slag

Tiberias Tiberias är norra Israels mest besökta resmål. Vad är det då som drar mängder av turister till denna stad med ungefär 40 000 invånare? Kan det vara faktumet att Tiberias räknas som en av judendomens heliga städer eller att Tiberiasområdet var centrum för en stor del av Jesus gärningar? Kanske beror det på de fina hotellen invid Genesarets sjö eller de varma källorna med hälsosamt mineralrikt vatten? Personligen anser jag att det är en kombination av alla dessa faktorer.

I Tiberias skrevs flera av judendomens viktigaste verk och staden har varit ett judiskt lärosäte under lång tid. Där skapades också vokalsystemet som används i det hebreiska språket fram till våra dagar. Dessutom ligger några av de mest berömda rabbinerna begravda i Tiberias, vilket årligen lockar tusentals besökare. Allt detta tillsammans gör att Tiberias räknas som en av judendomens fyra heliga städer. (De övriga är närliggande Tsfat, Hebron och naturligtvis Jerusalem.)
 

Även för kristna är trakten kring Tiberias och Genesarets sjö mycket betydelsefull, då denna region var scenen för en stor del av Jesus liv och gärningar. Till exempel gick Jesus på vattnet i Genesarets sjö och i närheten ligger såväl berget där Jesus mättade tusentals människor med två fiskar och fem bröd, som platsen Kapernaum. I Kapernaum kan man bland annat besöka lämningar från en synagoga från Jesus tid och i kibbutz Ginosar, inte så långt därifrån, finns en båt från Jesus tid bevarad. I Tiberias och området runtomkring finns det ett stort antal kyrkor att besöka och det är inte långt till Jardenit, där kristna troende traditionellt döper sig i vattnet, eftersom Jesus ska ha gjort likaledes på denna plats.

För den som är intresserad av mer kroppslig njutning, har Tiberias och Genesarets sjö också mycket att erbjuda. Till att börja med har staden ett trettiotal hotell att välja mellan. Där finns allt från lyxhotell till billiga vandrarhem. Vissa av hotellen har en privat strand vid Genesarets sjö, dit man kommer direkt från hotellets pool. I Genesarets sjö kan man njuta av härligt bad vid fina stränder, men också en segeltur eller färd med andra sorters båtar eller vattenskidor. Det finns exempelvis ett flertal båtar med restaurang, så att man kan njuta av det härliga vattnet, samtidigt som man inmundigar Petersfisk eller något annat som nyligen har infångats där. Något annat som Tiberias är känt för är nämligen dess fiskare, som varje natt fångar sjöns läckerheter, som sedan serveras på restaurangerna utefter den romantiska strandpromenaden, där en vandring i solnedgången varmt rekommenderas.

Om man är intresserad av något hurtigare än en promenad utmed stranden, finns det möjlighet att hyra cykel och cykla runt Genesarets sjö; en sträcka på ungefär 55 kilometer. På vägen kan man, förutom att njuta av fantastiskt vacker natur, besöka flera av de platser som beskrivits ovan. Det är bäst att avsätta en hel dag för cykelturen och att ta med sig rejält med vatten.
 
Sist, men inte minst, är Tiberias, sedan antikens dagar, känt för sina varma källor, som man kan bada i. Vattnet innehåller en mängd terapeutiska mineraler och nuförtiden finns det spa som erbjuder olika mineralpooler, massage, lerinpackningar, med mera. Tillsammans med den vackra utsikten över Genesarets sjö, kan detta få vem som helst att varva ned och verkligen koppla av. Det finns dessutom speciella program för människor med hudproblem och för reumatiker, men även shiatsu, vattengymnastik, med mera.
 
Till Tiberias tar man sig enklast med bil eller buss från någon av Israels större städer. Det tar ungefär två och en halv timme från både Jerusalem och Tel Aviv.

1 kommentar påTiberias – judendom, Jesus och vatten av olika slag

Svara till