Tsfat – kabbala, konst och klezmer

Tsfat Tsfat är den israeliska stad vars namn kan skrivas på flest sätt.  Oavsett vilket namn som används, handlar det om en mindre, men mycket intressant och vacker stad i Övre Galiléen, i norra Israel. Staden är mest känd som ursprungsorten för den judiska mysticismen, kabbala.

Tsfat är världscentrum för kabbala och har till exempel lockat till sig Madonna och andra kändisar, som intresserar sig för den judiska mysticismen. Tsfat ligger i ett mycket naturskönt område och på grund av dess läge högst upp på en bergstopp (Tsfat är Israels högst belägna stad.), har man där en fantastisk utsikt över hela Galiléen och Hermonberget med dess snöbeklädda topp. Tsfats höga läge gör också att stadens luft är frisk och ren bergsluft.

Tsfat är en av de städer i Israel, där det har funnits oavbruten judisk närvaro under över två tusen år. Därtill räknas staden även som en av judendomens fyra heliga städer (tillsammans med närliggande Tiberias, Hebron och naturligtvis Jerusalem). I Tsfat grundades, som sagt, kabbala under 1500-talet. Under samma tid skrevs även i Tsfat flera betydande verk, som är viktiga för judarna och deras sätt att leva ända fram till våra dagar.

Från denna tidsperiod finns det ett antal mycket vackra och utsmyckade synagogor, som man gärna kan besöka. Det gäller dock att klä sig på ett passande sätt; män bör ha huvudbonad och kvinnor bör täcka axlar, armbågar och knän. Synagogorna ligger alla i Tsfats ”gamla stad”, som består av ett myller av stenbelagda gränder och trappor. Tsfats judiska storheter ligger begravda strax utanför staden och många människor vallfärdar till dessa gravar för att be om råd eller hjälp från de döda.
 
På grund av Tsfats historia inom judendomen, finns där ett mycket stort antal skolor och dylikt, där man kan lära sig om judendomen. Det ges dagligen väldigt många föredrag på hebreiska och engelska i judiska ämnen, på olika nivåer. Med anledning av stadens religiösa karaktär bor många ultraortodoxa judar där. De känns lätt igen på grund av sitt speciella utseende. Männen bär svarta kläder, hatt och skägg, medan kvinnorna går i kjol och täckt hår.

En annan utmärkande grupp bland Tsfats befolkning är konstnärerna, som lockats till den pittoreska staden. I konstnärskvarteren kan man se konstnärer under arbetets gång, vid till exempel staffliet eller drejskivan. Det är en mycket speciell upplevelse att vandra i Tsfats smala gränder mellan de olika konstnärernas ateljéer. Man kan även köpa akvareller, smycken, etsningar och andra verk till överkomliga priser. I Tsfat kan man också hitta vackra judiska kulturella och religiösa föremål till försäljning.
 
I närheten av Tsfat ligger flera rekommenderade utflyktsmål, bland annat staden Tiberias med intilliggande Genesarets sjö och Israels enda plats för skidåkning, nämligen Hermonberget.
 
Sist, men inte minst, ett tips för musikälskare. Under ett par dagar varje sommar äger Tsfats klezmerfestival rum. Då kommer klezmerband från hela världen till Tsfat, för att framföra sin musik på ett antal scener utspridda i staden. För den som gillar festivaler, folkfester (och klezmermusik) är ett besök på festivalen ett måste.

1 kommentar påTsfat – kabbala, konst och klezmer

Svara till