Två museer i Jerusalem

IsraelmuseetDen heliga staden Jerusalem har mycket att erbjuda för turister, bland annat en rad intressanta museer. Här berättar Elliot om de två främsta – Israelmuseet och Yad Vashem.

Israelmuseet
Israelmuseet i Jerusalem är landets nationalmuseum och dess största kulturella institution. Det drar knappt en miljon besökare per år och ligger på en kulle i Givat Ram-området i centrala Jerusalem, inte långt från parlamentet, Högsta domstolen, universitetet och flera andra museer.
 
Bland Israelmuseets främsta tillgångar finns världens största samling av arkeologiska fynd (mer än 500 000 föremål) från det bibliska Israel. Dessutom finns där en mycket utsökt och varierad permanent samling av konstföremål av olika slag från Israel, Afrika, Nord- och Sydamerika, med mera. På museet anordnas också cirka trettio tillfälliga utställningar varje år och för den som är intresserad, finns det även kurser i olika former av måleri.
 

På museiområdet finns det en mycket vacker skulpturträdgård, där verk från Fjärran östern, Mellanöstern, Europa och USA samsas i harmoni, med Jerusalems dramatiska landskap i bakgrunden. Bland skulptörerna finner man Pablo Picasso, Auguste Rodin och Menachem Kadishman. På en annan uteplats finns en imponerande miniatyrmodell av Jerusalem före det andra Templets förstörelse (år 70).
 
Israelmuseets mest spännande och populäraste byggnad är ”the Shrine of the Book” (som betyder ungefär ”Bokens helgedom”), där man finner Döda Havsrullarna och andra unika handskrifter. Döda Havsrullarna skrevs för ungefär två tusen år sedan av en judisk grupp människor, som levde i öknen. Rullarna är de tidigaste kända Bibelmanuskripten, men vissa av texterna innehåller också beskrivningar av vardagslivet – mycket fascinerande att se!

Yad Vashem
Yad Vashem (som betyder ungefär ”ett minnesmärke och ett namn”) är Israels officiella minnesmonument över Förintelsen och ett av de främsta sådana i världen. Det är ett stort komplex, som består av flera museer, skulpturer, parker, monument, arkiv, bibliotek, med mera. Dessa förmedlar de hemskheter det judiska folket gick igenom under andra världskriget, då sex miljoner judar och även människor från andra folkgrupper mördades. På Yad Vashem förklaras och minns judeutrotelserna i främst Europa på ett mycket medryckande och djupgående sätt, som inte lämnar någon oberörd. Yad Vashem-komplexet drar årligen mer än en miljon besökare från hela världen.

I det nya huvudmuseet, som invigdes 2005, finner man tio utställningshallar, utspridda över 4200 kvadratmeter. Utställningen består av multimediapresentationer, foton, brev och andra föremål från Förintelsen, filmer med överlevande, och så vidare. Man börjar rundturen i underjorden, med nazisternas maktövertagande, och sedan följer den ohyggliga berättelsen, kapitel efter kapitel, utställningshall efter utställningshall, via getton, gaskammare, judiska försök till motstånd, med mera. Vandringen avslutas genom att man kommer ut på en stor balkong, i dagsljus, med en fantastisk utsikt över Jerusalem, staden dit Förintelsens offer längtade, men aldrig kom fram till.
 

I ”Namnhallen” finns det hundratusentals foton och miljoner namn på omkomna under andra världskrigets fasor. I en annan byggnad finns ”Minneshallen”, där en evig låga brinner för att hedra offren. Det kanske mest rörande på Yad Vashem är emellertid en grotta, där man går genom en mörk gång, upplyst av många små ljus, där mördade barns namn, ålder och ursprungsland läses upp långsamt. Detta sätt att hedra de en och en halv miljon judiska barn som mördades under Förintelsen är mycket gripande. En vandring bland de två tusen träd som planterats för att hylla de människor (bland andra Raoul Wallenberg) som räddade judar under andra världskriget kan behövas efteråt, för att lugna sinnena.

Var den första som kommenterar

Svara till