Upplevelserika bussresor i Jerusalem

Buss i Jerusalem Om man vill komma i närkontakt med lokalbefolkningen i Jerusalem, rekommenderas varmt att åka stadsbuss. På bussfärden kan man träffa Jerusalembor av olika slag och erfara unika, spännande och intressanta händelser. Dessutom hjälper medpassagerarna gärna till med att berätta när man kommit fram till rätt hållplats.

När man åker buss i Jerusalem ser man vilket brokigt samhälle staden utgör. På bussen finner man kvinnor och män, unga och gamla, religiösa och sekulära, judar, muslimer och kristna, israeler och turister, soldater och studenter, med flera. I vanliga fall är det mycket som skiljer busspassagerarna åt, men under resan delar de samma öde och färdas tillsammans i samma riktning.
 

Under bussresan fördriver många av resenärerna tiden genom att läsa något. Det kan handla om religiösa personer som läser psalmerna i Psaltaren, studenter som repeterar sina anteckningar, affärsmän som studerar börskurserna eller resenärer som ”helt enkelt” läser skönlitteratur eller en tidning. Det hörs också ett ständigt sorl på bussen av människor som pratar med varandra, eller på telefon, på olika språk. Till detta kommer mobiltelefonernas ringsignaler, som omfattar allt från moderna topplisteettor till traditionella judiska sånger.
 
På bussen ser man dessutom hur hjälpsamma Jerusalemborna är. Unga resenärer reser sig omedelbart för äldre, handikappade och gravida passagerare. Andra hjälper pensionärer att lyfta upp påsar med inköp från till exempel Machane Jehuda-marknaden. Om någon vill gå på med barnvagn, kommer någon annan passagerare direkt fram och hjälper till. Därefter börjar ofta den som hjälpt till att gulla med barnet. Busspassagerarna hjälper också vilsna turister att hitta rätt i Jerusalems något krångliga gatunät.
 

På en stadsbuss i Jerusalem utspelade sig följande scen häromdagen. Bussen var full av människor när den lämnade en hållplats i centrum. Problemet var dock att föraren glömde stänga mittdörrarna. Detta upptäcktes av två kvinnliga amerikanska turister, som vände sig mot en ung israelisk man och framförde (på hebreiska): ”Dörren är öppet, eller hur är det man säger, ’öppen’ kanske?” De fick svaret på sin fråga och meddelandet ”Kan någon säga till föraren att stänga dörren?” skickades vidare framåt i bussen.
 
Detta budskap snappades upp av en arabisk man, vars modersmål naturligtvis inte är hebreiska. Således förde han vidare uppmaningen med ett grammatiskt fel: ”stänga dörr”. Detta nådde en äldre invandrare, som skickade budskapet vidare framåt utan att korrigera språkfelet. Nästa person som hörde detta var en ung israelisk kvinna som stod nära föraren. Hon sade då till honom: ”Ursäkta, kan du stänga dörren?” Därmed stängde föraren mittdörrarna.
 

Något så enkelt som att föraren hade glömt att stänga dörren framkallade alltså hela det ovan beskrivna händelseförloppet. Detta ger ett smakprov på vad som kan hända med de brokiga Jerusalemborna under en vanlig bussresa. Det visar dock också att det går bra att förstå varandra trots vissa språkproblem.
 
Sammanfattningsvis är det ett absolut måste att åka stadsbuss vid ett besök i Jerusalem. Det är det allra bästa sättet att komma nära lokalbefolkningen och uppleva den brokiga samling de utgör.

Var den första som kommenterar

Svara till