Ytterligare en heldagsutflykt i norra Israel

Ramat Menashe De flesta som reser till Israel nöjer sig med Jerusalem, Medelhavsstranden och/eller Eilat. Det är dock synd att missa norra Israel, ett område som har mycket att erbjuda och som bara ligger en dryg timme från de centrala delarna av landet.
 
Kursen kan med fördel sättas mot staden Jokneam och efter en dryg timme kommer man fram till Ramat Menashe-trakten. Där går det bra att parkera och börja vandra. Området består av fantastiska skogar och ängar, där mängder av olika sorters blommor i alla möjliga färger kan iakttas på våren.

Efter ungefär en timmes vandring når man floden Nachal Shofet, som man kan promenera utefter. Speciella stigar och leder har gjorts i ordning, så att både handikappade och barnfamiljer (med vagnar) kan ta sig fram i den vackra naturen. Här går det bra att strosa utefter vattnet och njuta av grönskan.
 

En halvtimmes bilresa från Nachal Shofet ligger nationalparken Zippori. Där hittar man, förutom vacker natur, många imponerande arkeologiska fynd, så som resterna av en antik synagoga med ett enastående mosaikgolv, en romersk teater, en korsfararfästning, med mera. I Zippori kan man med fördel vandra runt ett par timmar (bland annat på en ursprunglig romersk gata) och stöta på nya upptäckter hela tiden. Det gäller dock att dricka mycket, ty det är varmt i parken under dagtid.
 

 
Efter det arkeologiska besöket i Zippori rekommenderas en kortare resa till Beit Lechem Haglilit (”Galileiska Betlehem”). Orten i sig är mycket pittoresk och vacker att promenera runt i, men där erbjuds också resor med terrängbilar, för dem som har körkort och vill uppleva en hisnande rundtur.
 
Efter att ha spänt fast säkerhetsbältet, bär det av mellan fält och grupper av betande djur. De små jeeparna tar sig lätt fram i den steniga terrängen, genom bäckar och andra vattendrag samt upp och ned för backar. En riktig upplevelse! Det gäller bara att ta på sig skyddsglasögon och inte vara rädd för att smutsa ned kläderna.
 
För de mindre äventyrslystna går det bra att hyra cyklar och åka runt i området. Det finns också möjlighet att sova över på orten samt besöka ett flertal mindre affärer och gallerier.
 

Inte långt ifrån Beit Lechem Haglilit ligger floden Nachal Zippori. Invid denna flod fanns förr i tiden en kvarn. Nuförtiden används inte kvarnen längre, utan den har gjorts om till en restaurang, där en stor del av borden är utomhus, med en fantastisk utsikt över regionen. Kvarnen är ett perfekt alternativ för middag efter en lång och fullspäckad dag i norra Israel.

Var den första som kommenterar

Svara till