Addio kebab!

Går man på restaurang i Lucca, en liten stad i Toscana, ska man smaka på traktens specialiteter. Inte bara för att det säkerligen är mycket gott, utan för att man snart – om kommunen får bestämma – inte kan göra annat.

Inga fler kebabställen, indiska restauranger eller kinakrogar. Ingen tacos, couscous eller falafel. I Luccas centrum ska den italienska flaggan vaja. Rödvitrutiga dukar och nybakat bröd. Mozzarella och prosciutto. Inte ens den typiska “torta di ceci” (en sorts focaccia gjord på kikärtor) går säker då den ofta äts på stående fot och av kommunen i Lucca klassas som “street food”.

Tanken är nämligen att hungriga inte bara ska mötas av italienska matinrättningar, det ska även vara “riktiga” restauranger med servitörer, sittplatser och menyer med minst en maträtt från regionen. Inga plastmuggar eller pappersservetter. Inga pallar eller lysrör.

Fyra kvadratkilometer stad ska “rensas” och den som vill bita i en dubbel cheeseburgare får ta sig utanför de gamla stadsmurarna. Det råder delade meningar om de nya reglerna och det finns de som oroar sig för att Luccas nya politik kommer att tas efter i andra delar av landet och man kan fråga sig om det verkligen är riktigt att motarbeta nya etniska inslag i den italienska matkulturen när det förväntas att resten av världen ska importera olivolja och parmesanost.

Ändå har kommunen i Lucca kanske inte helt fel. I Sverige uppskattar jag till exempel svensk mat på bordet. Men tänk om de hade tagit bort korvkiosken på Avenyn? Eller falafeln på Kungstorget? Hemska tanke.

Var den första som kommenterar

Svara till