Att vandra bland berg, oliver & vindruvor!

Cinque Terre - VernazzaStrax söder om Milano, där bergen möter havet, finner man världsarvet och nationalparken Cinque Terre. Hit kommer besökare från hela världen för att stillsamt vandra bland byar, berg, oliver och vindruvor. På vägen njuter de av utsökt mat och svindlande vyer över havet, som aldrig är mer än ett stenkast bort.

Amaru guidar till fem små byar vid den italienska västkusten.

Information om området

Cinque Terre blev 1997 utsett till ett världsarv enligt Unesco och nationalpark år 2000. Området består av fem byar, de är (från söder till norr); Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso.


 
Det går att köra bil till området men bilar är inte tillåtna inne i byarna utan ni blir tvungna att parkera utanför och sedan ta den elektriska bussen in till byn.

Det absolut enklaste sättet att ta sig hit är med tåg. Kommer du söderifrån så se till att hoppa av i La Spezia och hoppa sedan på lokaltåget som tar dig till alla fem byarna i området. Lokaltågen går flera gånger i timmen och är ett enkelt sätt att ta sig fram och tillbaka mellan byarna.

Under sommarmånaderna finns det även en båtservice som inte bara tar dig mellan byarna men som också erbjuder några av de bästa vyerna över området.

Cinque Terre byarna

  • Riomaggiore anses som huvudort för nationalparken. Från tågstationen måste man vandra genom en lång tunnel genom berget för att hitta in till byn. Riomaggiore är utan tvivel den brantaste av alla byar, det är mängder av steg vart man än vänder sig. Badmöjligheter finns i form av en liten stenig strand samt att det finns möjlighet att bada i själva hamnen. Här finns även områdets dykcenter ifall ni kom ihåg att ta med er PADI korten.

  • Manarola är en liten och trevlig by med ett par bra restauranger. På eftermiddagarna och kvällarna så kantas gatorna av alla uppdragna fiskebåtarna då byn inte innehåller en ordentlig hamn. Byn innehåller även ett av de få vandrarhemmen i området.


  • Corniglia är den enda av de fem byarna som inte ligger vid vattnet. För att ta sig hit från tågstationen så står valet mellan att klättra 364 steg upp hit eller att ta bussen som trafikerar mellan tågstationen och byn var 20:e minut. Byn är den minsta av de fem byarna och har inte alls lika mycket turister som de andra, den är med andra ord den lugnaste av dem alla.

  • Vernazza är mångas favoritby (och även min), det är en fantastiskt vacker liten by placerad på en udde i havet, byn är lika färgglad som alla de andra men den har även sin egen sandstrand, djupt vatten och vackra klippor.

  • Monterosso är den största av alla byarna i Cinque Terre och känns inte alls lika trevlig eller gemytlig som de andra. Byn är inte lika brant som de andra och har på grund av det den bredaste av alla badstränderna i området. Tyvärr känns byn lite väl ”semesterort” med alla badparasollerna och den har mer turister än de andra byarna. Det är även här som de flesta stora hotell finns.

Att vandra från by till by

Det finns gott om vandringsstigar inom området av olika svårighetsgrader, de går inte bara från by till by utan överallt i området, upp och ner genom bergen.

Den mest kända är den s.k. ”Sentiero Azzuro”, den blåa vandringsleden, den är 11 km i längd, följer kusten och tar er genom alla fem byarna i området. Ni kan vandra den utan stopp, tar mellan 5-6 timmar, men min personliga rekommendation är att ta er tid, stanna till i byarna och sprida ut vandringen över ett par dagar.
 
Innan ni börjar vandra någonstans så se till att inte glömma bort att köpa biljetter för att kunna komma in i nationalparken (ett CinqueTerre pass är det bästa alternativet då ni har tillgång till vandringslederna samt fria lokala tågresor), och ja, det finns kontrollanter längs vägen som ser till att ni har biljetter.
 
Riomaggiore till Manarola
Vandringen börjar med en enkel promenad längs med ”Via dell’Amore” (kärleksstigen), stigen är cementerad och tar ca 20 minuter att gå.
 
Manarola till Corniglia
Den här delen av vandringen går längs med mindre stigar men är även den relativt enkel. Njut av utsikten över Manarola medan ni klättrar längs leden. Vandringen hit går genom mängder med vinodlingar och tar ca 45 minuter.
 
Corniglia till Vernazza
Vandringen tar ca 90 minuter och ni hinner med att vandra upp till 200 m.ö.h. innan leden planar ut. Sedan väntar ett par rejält branta trappsteg ned mot Vernazza (att klättra ner är oftast lättare så det är bra att vi går åt det här hållet).

Vernazza till Monterosso
Stigen är ofta brantare och stenigare än de tidigare, samt väldigt smal på sina ställen men såsom vandringen till Vernazza så planar leden ut till slut och avslutas med en trevlig nedförsbacke. Även denna del tar ca 90 minuter att vandra.

Mat och Dryck

Det är trots allt i Italien som vi befinner oss så det är inga problem att hitta god mat och dryck. Efter en lång dags vandring bland oliver och vindruvor varför inte prova några av traktens olivoljor samt viner. Det finns inget bättre än att inhandla ett par lokala viner och dricka dem tillsammans med några av ortens ostar (vad sägs t.ex. om en pesto ost?).
 
Trofie är en typisk pasta från området och serveras bäst med antingen pesto (ursprungligen från området) eller med en ”frutti di mare”. Sen så får man förstås inte glömma gelaton, en perfekt avslutning på dagen.
 

3 kommentarer på Att vandra bland berg, oliver & vindruvor!

  1. Ellen

    Underbart vackert kan jag lova! Var där juni 1998, så det var ett tag sen..
    Skulle gärna göra ett återbesök och se om allt är lika stillsamt..

Svara till