BARI – tristessens högborg i Italien

Det tråkigaste stad jag någonsin varit i, alla kategorier efter idogt resande till totalt 40-talet länder, är utan konkurrens Bari i södra Italien. Dit kom jag under en tågluff för några år sedan. Efter besök i bland annat Florens och Rom skulle jag åka färja från Bari till det Adriatiska havets pärla, Dubrovnik, i dåvarande Jugoslavien.

Färja endast varannan dag
Efter en mördande tuff resa med nattåg från Rom anlände jag till Bari på morgonen. Där fick jag höra att färjan jag skulle åka med bara trafikerar rutten varannan dag. Nästa båt skulle inte gå förrän om 40 timmar. Jag bestämde mig sålunda för att stanna över natten i Bari, fotbollsspelarna Kennet Anderssons & Klas Ingessons hemstad.

Ockerpris på hotell
Olyckligtvis var staden vid mitt besök värd för en mycket stor jordbruksmässa (Italiens största?), där de senaste skördetröskorna och plogarna visades upp! Detta ledde till att stadens befolkning ökat med alla mässans besökare, vilket ledde till att alla billiga rum i staden var uthyrda och jag skulle tvingas betala motsvarande 650:- per natt. Detta skulle ha sprägt min budget åt fanders!

Sprutor överallt
Efter långa promenader på stan hittade jag en park med stora banderoller med texten ”Stop and shop in Bari -free sleeping in the park”. Perfekt, tänkte jag. Vid en närmare inspektion av parken såg jag att det låg begagnade kanyler utspridda i drivor på gräsmattorna. Fruktansvärt! (Detta var en mycket oönskad bieffekt av gratis-utdelandet av sprutor till Italiens narkomaner). Efter att ha inspekterat staden finner jag att Bari är en fruktansvärd stad. Inga sevärdheter, taskigt fotbollslag och otrevliga människor!

Bestulen på maten
Jag gick till en affär och inhandlade bröd och en öl för att avnjuta denna tågluffar-lunch i parken. Då dök några knarkartyper upp, stal min öl och slet av mig brödet. Hungrig flydde jag istället till tågstationen där det åtminstone fanns poliser, carabineri. Där blev jag sittande i närmare 40 timmar med korta avstickare till jordbruksmässan, för att kolla in senaste årsmodellen av traktorerna!Jag gjorde upp ett tidsschema med oerhört löjeväckande innehåll. Till exempel:- 10.00 köpa vatten. – 11.00 gå på toa – 12.00 köpa godis – 13.00 äta lunch

Övernattningen
Problemet var att fördriva totalt sett 40 timmar i denna tragiska stad på detta ytterst segdragna vis. Var sov jag då när det inte gick att hitta något hotellrum? -Jo, jag övernattade på asfalten mellan tåg- och busstationen vid en bar. Det blev inte mycket till sömn, direkt.

Trots allt ett resminne
Så här i efterhand kan man dock skratta gott åt denna historia. Sedan gör det ju inget om man har någon dålig dag under en hel månads tågluffande. Vad är en dålig dag mot 29 stycken bra?

3 kommentarer på BARI – tristessens högborg i Italien

  1. Carl-Johan Larsson

    Stannade i Bari en natt. Anlande sent pa kvallen och stack pa morgonen efter till Brindisi, langre soderut. Kan bara instamma, i Bari kannde man verkligen Bad feeling…

  2. Lisa

    Jag håller inte alls med. Hamnade också i Bari en dag under en tågluff på väg från Grekland till Rom. Tyckte det var en mysig stad med lite turister. En vanlig mysig stad.

  3. Loubega Carlius

    Ah! Så härligt att ha denna stad framför sig! Jag och en vän ska också ta oss mellan Italien och Dubrovnik med båt. Jag måste efter den här berättlsen fråga om det finns något annat ställe man kan ta sig från Italien-Dubrovnik/D-I? Och om Dubrovnik fortfarande är medelhavet pärla? Mvh / Beatrice!

Svara till