Bergsäventyr i Sydtyrolen – upptäck ”Sextener Dolomiten”

Dolomiterna är en bergskedja som tillhör de södra Kalkalperna. Den löper genom de italienska provinserna Belluno, Bolzano, Trento, Vicenza, Udine och Pordenone. Sedan den 26 juni 2009 tillhör delar av Dolomiterna UNESCO:s världsnaturarv. Linda berättar mer om en av de vackraste regionerna – Sextener Dolomiten, späckad med spännande spår från första världskriget.

Den nordöstliga bergsgruppen i Dolomiterna heter Sextener Dolomiten och befinner sig i en naturpark med samma namn. Parken sträcker över 116 km² i Sydtyrolens regioner Toblach, Innichen och Sexten. Parkens gränser utgörs av de tre dalarna Pustertal i norr, Sextental i öst och Höhlensteintal i väster samt landsgränsen till Belluno. För många återkommande besökare är landskapet i regionen ett paradis.

Under första världskriget präglades Sextener Dolomiten av blodiga strider. Italienska och österrikisk-ungerska trupper kämpade här bland bergstopparna. Stumma minnen påminner om denna tid: rostigt granatsplitter, ruiner efter provisoriska fästningar, bunkrar, skjuthål, hakar, trappor och dörrar i berget finns att se på många ställen. Delar av militärlederna över och genom bergen har i dag omvandlats till ”fredsvägar” som är omtyckta vandrings-, cykel- och klätterleder.
 

Fem av Dolomiternas toppar bildar det så kallade „Sextener Sonnenuhr“ (Sextener solur): Neuner, Zehner (Sextener Rotwand), Elfer, Zwölfer och Einser. Om man står på rätt ställe, till exempel på kullen Heidegg framträder topparna med hjälp av solen som visare på en klocka. Befolkningen i regionen har i alla tider rättat sig efter detta naturliga ur.

Highlights i Sextener Dolomiten

Die Drei Zinnen – ingen vill missa bergstopparna som förmodligen är det mest fotograferade motivet i Alperna. Drei Zinnen är en riktig ikon i Sydtyrolen. Det är svårt att föreställa sig att ett krig rasade i skuggan av dessa majestätiska berg för runt 90 år sedan. Den vackraste utsikten över de branta bergsväggarna har man från norra sidan.

Bergets högsta punkt är den mellersta av de tre topparna med 2.999 meter. Sedan berget bestegs för första gången år 1869 räknas Drei Zinnen till en av Alpernas hetaste toppar och har utvecklats till centrum för alpin klättring. Området är i dag det mest populära vandringsområdet i Dolomiterna. Det finns mängder av vandrings- och klätterleder för alla svårighetsgrader. Även ovana nybörjare hamnar rätt här.

Utsikt över den vackraste sidan av Drei Zinnen har man från grannberget Paternkofel. Det är lätt att nå det. Man kan utgå till exempel från Auronzohütte och vandra över berget Paternsattel till Dreizinnenhütte/Rifugio Antonio Locatelli. Dreizinnenhütte tillhör den italienska bergsklättrarföreningen Club Alpino Italiano (CAI) och ligger på 2.438 meters höjd vid foten av berget Paternkofel. För många vandrare är Dreizinnenhütte den givna utgångspunkten för bergsturerna.

Alpinisteig/Strada degli alpini – en av de mest berömda klätterlederna i Sydtyrolen. Leden upprättades av italienska soldater för att transportera förnödenheter genom berget Elferkogel. Leden startar i Fischleintal och slutar i Zsigmondyhütte. Att ta sig genom hela till fots tar runt nio timmar och består främst av vandring. Längs hela leden hittar man spår från första världskriget. Vid berget Paternkofel finns till exempel en 600 meter lång militärtunnel genom berget. Soldaterna som kämpade här dog huvudsakligen av hungernöd och köld under de kalla vintermånaderna då snön ofta låg 12 meter djup uppe på berget.

Den som är oerfaren vad gäller klättring kan fråga på något av hotellen efter organiserade tourer med en så kallad ”Bergführer”.

Karnischer Höhenweg – en populär, 15,5 mil lång vandringsled som löper längs den österrikiska gränsen, i de Karniska Alperna. Även denna led har sitt ursprung i kriget. De olika etapperna kan ta upp till nio timmar så det är viktigt att planera hur länge man vill vara borta. För att gå hela leden behöver man runt 10 dagar. Med tanke på solen bör man vandra från öst till väst, inte tvärtom.

Paternkofel – även Paternkofels bergsmassiv är belamrad med krigsstigar och bergstunnlar som i dag tjänar som klätterleder. Den mest kända heter Innerkofler – De luca och är en riktigt spännande sträcka som startar i närheten av Dreizinnenhütte. Ett äventyr på runt fyra timmar för lite mer vana klättrare med bra utrustning, som inte är rädda för mörker. Leden tar sina besökare genom och över berget, ibland med tunnlar på flera hundra meter.

Sextener Rotwand – ett berg på 2.965 meter, söder om Sexten. Här finns flera spännande och vackra leder, till exempel Via ferrata Zandonella (nio timmar) och Sextener Rotwandsteig (sex timmar).

Att övernatta någonstans på vandringsvägen är inget problem. I stugorna Büllelejoch-Hütte, Zsigmondy-Hütte och Dreizinnenhütte kan man övernatta för runt hundralappen per natt och har nära till de bästa lederna. Ta med sovsäck!

Var den första som kommenterar

Svara till