Det turistfria Rom

När du besöker Rom står Colosseum, Fontana di Trevi och Spanska trappan högt på listan. I den här artikeln introducerar Markus det turistfria Rom, där du slipper trängas och svettas med andra som vill se samma sevärdheter.

En weekend i Rom. Colosseum, Fontana di Trevi, Spanska Trappan och Vatikanen. Tre glassar från samma glassbar vid Campo de´Fiori, pizza två kvällar och pasta den tredje. Rött vin till maten och husets ska det vara! Kartan i högsta hugg och inte ett enda foto utan hundrafemtio andra turister i bakgrunden.

Boka en resa till rom

Alla väger leder till Rom, är ett uttryck som nästan går att använda på flyg också. Alla flyg leder till Rom – det är inte riktigt sant men alla de största flygbolagen i Skandinavien erbjuder direktflyg till Rom, bland annat SAS, Norwegian, Easy Jet och Ryanair. Detta gör att det ofta går att hitta bra och billiga flygbiljetter.

Boende
Utbudet av hotell i Rom är mycket stort där det oftast är bäst att boka i god tid innan avresa för lägst möjliga pris. Läs mer om att boka hotell i Rom, få tips var som är bäst att bo och om man ska välja lägenhet eller hotell.

Upptäck Rom

Alla berömda sevärdheter är visserligen kul att se och det finns ju faktiskt en anledning till att de är just sevärdheter. Detta gäller nog särskilt för den eviga staden Rom, vars mest populära turistattraktioner inte gör någon besviken. Men trots det, för att verkligen lära känna en stad måste du ge dig iväg lite utanför de redan intrampade turiststigarna, se det som inte alla andra ser och upptäcka det verkligt intressanta, vardagliga och inte alltid så vackra. Så häng med på en tur genom det ännu oupptäckta Rom!

Garbatella är en klassisk arbetarstadsdel som uppfördes utanför Rom på 1920-talet. Att vandra runt i detta kvarter är som att befinna sig i en helt annan stad, en stad utan stress och hets. Arkitekturen är tidstypisk med stora hyreshus från 20-talet som står vägg i vägg med mindre radhus från samma tidsperiod. De små trädgårdarna är utmärkande och mycket sällsynta i övriga delar av Rom och innergårdarna med småkillar som spelar boll tar helt bort känslan av att vara i det praktfulla och mäktiga Rom. Även om det på grund av sitt attraktiva läge och speciella charm inte längre är ett kvarter för fattiga arbetare finns fortfarande atmosfären av något riktigt genuint kvar.
 
För alla er som fascineras av den strikta och så talande fascistiska arkitekturen är Rom värt ett besök. Esposizione Universale di Roma, i folkmun EUR, är en stadsdel i de södra delarna som lät byggas upp av Mussolini inför en världsutställning som skulle ha gått av stapeln 1942, men som på grund av kriget aldrig blev av. Det är ett mycket speciellt kvarter med ett stort antal byggnader i fascistisk stil, bland andra Palazzo della Civiltà del Lavoro, som av många anses vara ett mästerligt bygge.

Ge dig ut i det gröna! Rom är full av vackra parker i alla storlekar. Den mest kända är Villa Borghese som visserligen är vacker, men inte särskilt turistfri. Ta istället bussen till den enorma Villa Pamphili som börjar i stadsdelen Monte Verde Vecchio. Villa Pamphili är Roms största park och anlades på 1600-talet. När du tror att du gått igenom hela parken har du i själva verket bara kommit halvvägs. Gå över den lilla gångbron och fortsätt några kilometer till in i det vilda gröna. I den östra delen av parken ligger en av Roms vackraste byggnader, Casino del Belrespiro, som i mångt och mycket påminner om vårt eget Solliden och som ska beskådas när solen står lågt.

Testaccio är ett gammalt hederligt Romakvarter som egentligen inte är så mycket se, men däremot kan du få dig serverad traditionell romersk husmanskost och insupa den stolta arbetartraditionen som ligger tungt över stadsdelen. Eller ta dig ett fotbollsnack med en italienare på gatan. I Testaccio håller man på Roma, inget annat. Under antiken var området ett hamnkvarter (Tibern flyter förbi i närheten), men under Italiens enande under 1860-talet uppfördes här billiga bostäder och industriarbetarna intog området. Det är också i Testaccio som romarna själva går ut och roar sig på kvällarna. Via di Monte Testaccio är en av Roms största nöjesgator med diskotek och barer på rad.


 
I sin iver och antikhysteri missar även de flesta turister den fantastiska utsikten från Gianicolo, kullen som ligger mellan Vatikanstaten och Trastevere. Att se Rom från ovan, tidigt på morgonen när solen väcker kaoset till liv är verkligen häftigt och har dessutom maximal romantikfaktor.
 
Det finns otroligt mycket att upptäcka på egen hand i områdena som guideböckerna inte täcker in. Det är bara att ge sig ut på äventyr, gå vilse och vara nyfiken. Staden är en väldigt säker, så du behöver aldrig vara rädd för att komma till ”fel” stadsdelar. Egentligen är väl bästa rådet av dem alla att bara sätta sig på en slumpvis utvald buss eller tunnelbana, slumra till och stiga av när du vaknar, släntra runt och lära känna vardagens Rom.

Var den första som kommenterar

Svara till