En guide till Castiglione della Pescaia

Medelhavsstränder, pittoreska kullerstensgator och medeltidsborgar. Solrosfält, olivlundar och vingårdar. Utsökt mat, vin och lyxig shopping. Det är vad många som åker till Italien är ute efter, och det är vad den lilla staden Castiglione della Pescaia längs med Toscanas kust erbjuder.

Bara 19 mil från Rom och 17 mil från Florens finner man denna lilla kommun längs med Medelhavet som huvudsakligen lever på turism. Castiglione della Pescaia’s historia går långt tillbaka i tiden. Hela vägen till etruskernas tid. Det var sedermera även ett viktigt fäste under romarriket och under medeltiden byggdes den borg som än i dag karaktäriserar samhället. Om man tar sig tid att promenera upp till den historiska delen av Castiglione möts man av smala kullerstensgränder, pittoreska lägenheter, rejäla uppförsbackar, och låga dörrar som vittnar om forna tider. Högst upp möts man sedan av ett maffigt panorama över kustlinjen. Det är dessutom ett måste att stanna till på tillbakavägen och ta sig en ostbricka med ett glas rödvin i någon av de små vinbarerna.

Dagarna kan tillbringas på den fina och rena sandstranden, vid någon av de privata badanläggningarna, längs den avslappnande strandpromenaden eller ute vid en av de flera natursköna campingarna. Eftermiddagarna ägnas med fördel åt en siesta i sann medelhavsstil innan kvällens aperitivo och sena middag. På kvällarna vimlar det av folk, och de smala gränderna och gatorna blir om möjligt ännu trängre och de flesta butiker har öppet sent. Vad sen gäller nöjen och uteliv finns olika möjligheter. Castiglione erbjuder såklart barer inne i samhället och diskotek en bit ut, detta om man då inte nöjer sig med gott sällskap och musik på en sandstrand i sommarnatten. Många rör sig mellan de olika kustsamhällena, mellan Follonica, Castiglione och Marina di Grosseto för att besöka deras olika diskotek och uteställen.

Tips

· Man bör smaka på glassbaren Paradiso’s sortiment. Berömd för sin otroligt goda hemgjorda glass i alla smaker man kan föreställa sig.
· Ta bil och bege er till områdets vinkooperativ för vin och lokala produkter, i Vini di Maremma”, Località il Cristo i Marina di Grosseto.
· Gå ner till hamnen när fiskebåtarna lägger till och välj dagsfärsk fisk till ett överkomligt pris.
· Om ni vill äta riktigt gott och tillbringa kvällen uppe i den gamla medeltidsborgen, besök restaurang La Fortezza som ligger längs Via del recinto uppe i gamla stadsdelen. Men var beredda på att det kostar.
· Diskoteket la Capannina ligger strax utanför Castiglione halvvägs upp på ett berg, och att bara ta sig upp med bil längs serpentinvägen i sommarnatten kan vara ett äventyr i sig. Ett måste för partysugna!

Shopping

Castiglione bjuder på en del shopping trots sin storlek och många prestigefyllda butiker ligger inne i centrum och längs med strandpromenaden. Man hittar allt från Rolex till Armani och Guess, men även mysiga små butiker som säljer allt man kan önska till mer plånboksvänliga priser.

Varje lördag förmiddag fram till lunch hålls en marknad nere vid den stora parkeringen vid hamnen. Där kan man räkna med folkträngsel, för utöver alla köpsugna turister så är det precis som det ska vara i mindre italienska orter, veckans marknad betyder tillfälle att träffa bekanta, ta en kaffe och bara stanna och prata. Marknaden är inte speciellt stor men man hittar allt från kläder, skor, smycken och väskor till grönsaker och mat.

Utflykter

Från Castiglione kan man bege sig på dagsutflykt med båt i den toscanska skärgården och den berömda ön Isola d’Elba. Information om avgångar och priser finns nere i hamnen.

Gillar man natur kan man bege sig till nationalparken Uccellina, eller ta sig en ridtur genom landskapet. Information och broschyrer finns att hämta på turistbyrån.

Att besöka Florens eller Siena är enkelt med buss eller tåg, och tar inte lång tid (ungefär två timmar till Florens enkel väg). Att tillbringa en dag i Rom är heller inga problem, enklast är att ta tåg från närliggande staden Grosseto, och på en och en halv till två timmar är man framme beroende på tåg.

Historieintresserade borde inte missa de etrusklämningar som finns ute på landsbygden. Besök i den lilla pittoreska byn Vetulonia med museum eller Roselle’s arkeologiska område.

Praktisk information

Att ta sig hit gör man enklast med flyg till Rom och sedan med tåg eller hyrbil upp.

1 kommentar påEn guide till Castiglione della Pescaia

  1. Ida

    Om man vill ta en utflykt är även de varma källorna, ”terme”, i Saturnia att rekommendera, ungefär 40 min bort med bil. Ett lite billigare restaurangtips i ”Castiglioni” är Da Luca,där man äter god pizza och pasta för runt 10 euro per rätt i en mysig halvöppen trädgård. La Capannina är ganska ”posh”, Il tartana i Puntone (20-30 min med bil mot Follonica) är även det ett stort diskotek utomhus men lite mer avslappnat, har ofta stora DJ-namn som gästar. Vinbarerna rekommenderas varmt!

Svara till