Etruskerna – en guide till ett okänt Italien

När man som turist besöker Italien och vill fördjupa sig i dess historia blir det ofta en odyssé i Romarriket och dess berömda platser.

Man besöker Rom och trängs med personer från världens alla hörn för att besöka Colosseum, katakomber och museer. Men ytterst få kommer hem med kunskap om etruskerna, deras kultur och betydelse. En av Italiens kanske vackraste och mest berömda region, Toscana, bjuder på en resa bakåt till forntiden och etruskerna. I ett underbart landskap finner man lämningar, museer och gamla boplatser. Utan turisthysteri och utan trängsel. Ett måste för den historieintresserade resenären som vill se något annat under sin Italienvistelse än de klassiska vykortsmotiven.

Etruskerna, ett italienskt folkslag från forntiden, får sitt namn från Etrurien, ett område som i dag sträcker sig över Toscana, delar av Umbrien och Lazio. Etruskerna levde i Italien så tidigt som 700 f. Kr och de nådde sin kulturella kulmen under 900 f. Kr. Det var innan de kom att bli en del av den romerska civilisationen genom erövringar och kulturella assimilationer under första seklet efter Kristus. Etrurien kallades senare även för Tuscia varifrån nutidens region Toscana ska ha fått sitt namn.

Huvudsakligen levde etruskerna på den mycket bördiga jorden längs Toscanas kust, mellan de två floderna Arno i norr och Tevere i syd. Där hittar man än i dag fornlämningar och många ortsnamn lever fortfarande kvar såsom Populonia och Vetulonia. Etruskerna ägnade sig åt jordbruk och gjorde detta bland annat genom att dränera sumpmarker för att kunna odla.

Men deras främsta kunskap och sysselsättning var bearbetning av de metaller som de bröt fram i sina gruvor. Etruskerna var under lång tid de största järnproducenterna i Medelhavsområdet. De var mycket framstående och uppskattade inom metallbearbetning och öppnade tidigt för handel av sina produkter via hav. En stor del av deras guldsmycken finns fortfarande bevarade och vittnar om utsökt smyckeshantverk, detaljrikt och mycket elegant. Otroligt nog vackra och välarbetade, trots att de har flera tusen år på nacken.
 
I dagens Italien finner man fortfarande byar och städer som grundats av etruskerna och man kan lätt lägga upp en resplan för att med egna ögon se vad detta folkslag lämnat efter sig och de platser de bebott. Ska man besöka Toscana och har möjlighet att hyra bil, kan man uppleva denna ovanliga, och mycket intressanta del av Italiens historia.
 
Längs den toskanska kusten hittar man många platser att besöka, som utöver sitt kulturhistoriska värde är otroligt vackra. I kustkommunen Grosseto med omnejd hittar man många intressanta platser vars intryck ytterligare förstärks av ett vackert landskap och Medelhavsstränder. Här nedan följer ett upplägg på hur man kan gå i etruskernas spår.

Roselle
Ett arkeologiskt område åtta kilometer nordost om Grosseto (Via dei Ruderi, località Roselle). Här finner man arkeologiska utgrävningar från etrusk- och romartiden.

Museo Archeologico e d’Arte della Maremma
Museum i Grosseto med en avdelning om Roselle och etruskerna, dess historia, deras uppgång och nedfall och en beskrivning av nutida utgrävningar. Adress: Piazza Baccarini 3, Grosseto.

Vetulonia
Liten pittoresk bergsby från etrusktiden belägen norr om Grosseto ute på landsbygden. Bara den smala väg som slingrar sig upp 300 meter över havsnivån är resan värd, precis som det maffiga panorama som breder ut sig när man väl är framme. Här kan man i lugn och ro strosa omkring och beundra byn där det än i dag finns bosatta, men där tiden i många avseenden tycks ha stannat.

Vetulonia har även ett arkeologiskt museum Museo archeologico ”Isodoro Falchi”, som man hittar direkt man kommer in i byn, vid Piazza Vetluna. Här finns etruskfynd och en pedagogisk och intressant rundtur på flera olika språk. Museet har fått sitt namn efter arkeologen Isodoro som upptäckte etrusklämningarna i bland annat just Vetulonia.

Praktisk information
Grosseto når man enklast genom flyg till Rom och direkttåg eller hyrbil till Grosseto. Då den romerska trafiken kan vara kaotisk tycker många att det är enklast att tå tåget upp till Grosseto och hyra bil när man väl är framme. Alternativt kan man flyga till Pisa och därifrån ta tåg eller hyrbil ner till Grosseto.

  • Mer information om att hyra bil

Vad gäller boende bjuder Grosseto, utöver hotell inne staden, på badanläggningar och campingar längs med kusten, men speciellt under juli och augusti bör man boka i förväg eftersom det ofta snabbt blir fullbelagt under dessa månader. Även bondgårdar och lantbrukare hyr ut rum, så kallade agriturismo vilket kan vara ett billigt och trevligt sätt att uppleva den toskanska landsbygden.

5 kommentarer på Etruskerna – en guide till ett okänt Italien

  1. Tusca Cassius

    RÄTTELSE:

    ”Etruskerna levde i Italien så tidigt som 900 f. Kr och de nådde sin kulturella kulmen mellan c:a 700 f.Kr – 500 f.Kr.

  2. Christer

    Det kan väl inte va så att folket Etruskerna har sitt namn från området Etrurien utan tvärtom !?? Begriper inte heller resten. Hur kunde de nå sin kulturella kulmen där 200 år INNAN de kom dit!???

  3. Rickard

    Väldigt bra skrivet, några få misstag men det hjälpte mig få en lite större förståelse för Etruskerna.
    Tack.

  4. Erik Svensson

    Bra artikel!

    Enligt forskare på området har etruskerna ”försvunnit”… min teori är att etruskerna är föregångarna till illyrerna, dvs det albanska folkets motsvarighet till våra vikingar. Kulturen som existerade hos etruskerna kunde man hitta hos illyrerna också. vidare hittar man idag skrifter som man tror härstammar från etruskerna /illyrerna vilket endast kan tiolkas med modern albanska. Det albanska språket har alltså inte förändrats så mycket på så lång tid. Tycker klart den albanska historian och illyriska mytologi är intressant då den för oss svenska är okänd men som jag förstått det spelat en stor roll under antiken /

Svara till