Festa i Rom

I dagens artikel berättar Markus om de olika alternativen som finns för dig som besöker Rom och vill ta del av stadens nattliv, som är allt annat än tråkigt. Alternativen är många, och här kan alla finna ett som passar en själv. Det första som förknippas med Rom är kanske inte party. Det finns ju gott om andra saker som stjäl uppmärksamheten. Men om du nu vill ut och ta en svängom i den romerska natten får du här en snabb överblick.
 
Först ska det sägas att Roms nattliv är väldigt utspritt och på grund av de undermåliga offentliga färdmedlen nattetid tar alla romare bilen när de ska ut. Den tid under hela veckan då det är absolut mest trafik i centrum är faktiskt lördag kväll. Hursomhelst, utan bil är det lättast att välja ett av de olika nöjeskvarteren och sedan stanna där.

I centrum finns det framförallt massor av barer med många turister, utbytesstudenter och lyckosökande italienare. Stämningen är mycket hög och det är fullt ös! Den centrala punkten för festandet i centrum är Piazza Campo de’ Fiori, som framåt natten är fullt av festande människor från hela världen. Barerna på torget och uteserveringarna är smockfulla och hit går du om du vill dricka och ha kul, men kanske inte är sugen på de stora dansgolven.
 
Via di Monte Testaccio i Testaccio är den stora partygatan för romarna. Längs en gata som slingrar sig runt Monte Testaccio (Testacciokullen) ligger bar efter bar, disko efter disko. Stämningen påminner om en bargata på charterresmål som Cypern, Rhodos, Gran Canaria osv. Det är bara att välja och vraka. De flesta diskoteken har stora terrasser utomhus, vilket är skönt på sommaren. Det kostar oftast mellan 10 och 20 euro att gå in (ofta ingår en drink) på diskoteken och vakterna kan vara lite tjuriga. Flera killar i grupp, utan kvinnligt sällskap, kan ha problem att komma in. Barerna är dock billigare (ofta gratis) att gå in på än diskoteken.

Studentkvarteret San Lorenzo har många små mysiga barer och restauranger. Vill du lyssna på konserter av lokala band är San Lorenzo ett bra kvarter. Här kan du hitta lite billigare ställen än t.ex i Testaccio och på Piazza Immacolata samlas studenter och unga romare för att umgås och dricka vin (köp en flaska vin i affären och gå dit!). Ibland visas även fotbollsmatcher på storskärm på torget.
 
Trastevere är kvarteret med flest turister per kvadratmeter och man förstår varför. Här finns små mysiga gator med hur många barer och restauranger som helst. Stämningen är ganska lugn och hit kan vara kul att gå om du vill hänga på någon bar utan att rocka loss fullständigt, om du vill sitta på någon uteservering och kolla in folk, om du vill ha en romantisk kväll med din käresta eller om du vill ta några glas för att bli varm i västen innan du fortsätter någon annanstans.

Men min favorit i Roms partyflora är en liten speciell liten gata som heter Via Libetta. Den ligger inklämd mellan Roms tredje universitet och vad som verkar ha varit ett industri- eller magasinkvarter. Gatan ligger gömd och dagtid skulle nog kunna säga att den inte existerar. Då finns där nämligen inte något som skulle kunna avslöja vad som försiggår under kvällen och natten. Tänk er en helt öde industrigränd någonstans i utkanterna av vilken stad som helst.

Om du tröttnar på att trängas med turister på de stora partystråken i centrum eller inte vill befatta dig med alla burrini (latinosmörare) i Testaccio eller har festat för mycket med studenterna i San Lorenzo är Via Libetta gatan för dig. Här ligger ett antal diskotek, barer och restauranger värda att besöka.
 
Och till sist, i Rom går man ut sent, men inte extremt sent som i Spanien. Stick ut vill elva eller tolv, så behöver du inte sitta och vänta på att alla italienare ska komma.

Upplevelser

1 kommentar påFesta i Rom

 1. Marcus J

  Den bästa nattklubben i Rom som jag varit på och enligt lokala vänner är helt klart Art Cafe.
  Stort ställe, mycket folk, se till att vara välklädd om du vill komma in…
  Defenetivt värt ett besök!

  Sök på google eller youtube för mer info…
  //M

  //M

Svara till