Guide till Milano

Tidig kväll på Cape Town, MilanoNorditalienska Milano ståtar med ett brett utbud av restauranger, nattklubbar, historiska sevärdheter och museer. Här finns egentligen det mesta som en resenär hittar i landets andra städer, förutom en sak – turisthorderna. Pontus guidar till Italiens modemecka nummer ett.

Milanos norra delar for illa under andra världskrigets sista år. Trots att delar av Italien drog sig ur kriget två år tidigare valde de allierade att bomba framförallt centralstationen då det fortfarande fanns tyska trupper stationerade i området. I dag dominerar livsförnekande 70-tals arkitektur i norra Milano. Trafiken är tät och restauranger och barer skulle behöva ett rejält ryck i kragen. Om man vill uppleva Milanos historiska och pittoreska kvarter, skall man hålla sig inom stadskärnan och gärna dess södra delar. Här är de flesta av stadens bästa restauranger och barer belägna samt gallerier och butiker.

Jämfört med resten av Italien är turistantalet tämligen lågt under hela året, undantaget modeveckorna då stan är full av journalister, designers och långbenta, smala, unga kvinnor. Milano huserar även en mängd andra design-, mode- och konstarrangemang, bland annat Ouovo, en veckolång konstfestival med fokus på installationskonst samt Milan Design Week med ett stort utbud av gratis drinkar.
 
Runt dessa tider kan det vara svårt att hitta boende i stan. Samtliga av Milanos hotell är dyra året runt, jag rekommenderar att man hyr en lägenhet istället, i alla fall om man är fler än en person. Ett dubbelrum ligger på cirka 200 euro natten medan det finns lägenheter att hyra för runt 100.

Historiska sevärdheter

Duomo di Milano
Precis som samtliga italienska städer finns det ett enormt skrytbygge till kyrka eller katedral mitt i stan, oftast refererad till som Duomo. Milanos tog 200 år att upprätta och involverade skapandet av ett flertal kanaler för att frakta de hundratusentals ton marmor som kyrkan består av. Byggnaden är imponerande, utvändigt som invändigt, men det som gör den unik är att dess tak är platt och tillgängligt.

Utsikten är otrolig och man undrar varför kyrkans arkitekter valde att även smycka dess tak med ett myller av statyer och obelisker då det var först nyligen som man öppnade taket för allmänheten. Åratals extra arbete för en mängd hantverkare för att de få präster som hade tillgång till detta otroliga tak skulle ha nåt att njuta av under rökpauser? Som om alputsikten inte skulle räcka. Väl värt de fem euro du måste betala för att trappvägen ta dig upp till detta tidigare privata privilegium, åtta om du väljer att ta hissen.
 
Galleria Vittorio Emanuele
En annan otrolig byggnad flankerar Piazza Duomo; Galleria Vittorio Emanuele – världens äldsta shoppinggalleria. Byggd mellan 1865 och 1877 av Guiseppe Mengone påminner den inte så mycket om en enstaka byggnad utan mer om ett helt kvarter under glastak. Restaurangerna är anrika och kanske lite väl dyra, men tack vare Italiens fasta prissättning på kaffe serverad över baren (högst 1 euro för en espresso, 1.50 för en cappuccino) kan man ta del av deras inredning och charm oavsett resbudget. Varmt rekommenderad är hattaffären Borsalino som kan få folk som inte kan spendera 30 euro på en huvudrätt att spendera 500 på en hatt. Samma gäller handskaffären.

La Scala
En av arkadens armar mynnar ut i Piazza la Scala som, precis som namnet intygar, är torget framför en av världens mest kända operahus. Fasaden är inte imponerande, i själva verket helt befriad ifrån utsmyckningar. Inuti är det självklart en orgie i 1700-tals arkitektur. Biljetter ligger på minst 40-60 euro så klart, men för den som har tålamod finns det rabatt. Vid varje konserttillfälle finns det 150 biljetter för 12 euro styck som gäller till la Scalas 6:e våning. Inga höjdarplatser kanske, men nummer 1-100 är garanterat prisvärda.

Resterande 50 är dödvinkelplatser som endast ger dig utsikt över la Scalas publik, orkesterdike och tre ton tunga taklampa. För att undvika att samtliga biljetter hamnar på den svarta marknaden har operahuset upprättat ett tämligen tidskrävande försäljningssystem som börjar varje konsertdag klockan 13.00, då man ska uppge sitt namn, personligen, till biljettkassan. Vill man ha en av de platser från vilka man faktiskt ser scenen, bör man komma i alla fall 30-45 minuter tidigare. Klockan 18.00 skall man personligen återvända igen för uppropet av de som blivit lyckligt lottade. Man får en nummerlapp som berättigar till biljettköp av samma plats. Hela proceduren tar cirka två timmar med en rejäl paus i mitten, men är definitivt värt besväret om man tilldelas ett nummer under 100. Annars inte.
 
Det finns som sagt en mängd bra museer i Milano och många utställningar är gratis. Jag skippar de historiska museerna, de beskrivs bättre i Time Out, men här är mina två moderna konstmuseum favoriter:
 
Triennale
Designmuseum huserat i en vacker byggnad från 30-talet. Den permanenta utställningen om italiensk design är speciellt rekommenderad, men även de temporära utställningarna håller hög standard, även om de kanske ibland kunde vara mer omfattande. I museets café kan du provsitta alla de italienska designklassikerstolar som finns i den permanenta utställningen. När man har fått nog med intryck kan man promenera i enorma Parco Sempione som omringar museet.
 
Pac – Padiglione d`Arte Contemporanea
Ibland gratis, ibland inte, men väl värt ett besök oberoende av inträde. Ambitiösa, moderna utställningar i en fantastisk lokal belägen i Giardini Pubblici Indro Montanelli. Vägg i vägg ligger Villa Reale med en stor permanent samling av klassiskt italienskt måleri och skulptur, med gratis inträde.

Mat

I Milano äter man minst lika bra som i övriga Italien och här finns många unika traditionella maträtter: fantastiska salamikorvar, risotto milanese, kotlett alla milanese (wienerschnitzelns ursprung eller plagiat, en debatt som har pågått i århundraden) och ytterligare flertalet kötträtter. Om man inte äter kött finns det självklart alternativ, samtliga restauranger har vegetariska rätter och ofta fisk på menyn. Det finns också restauranger som enbart serverar mat från andra italienska regioner: Puglia, Toscana, Sicilien etcetera.
 
Det finns en mängd bra, mysiga restauranger, de flesta belägna i Milanos historiska center eller strax söder därom. De jag fokuserar på nedanför är med svenska mått mätt billiga. 8-12 euro för en pasta eller risotto, 14-20 för en huvudrätt bestående av kött eller fisk. I Italien är samtliga menyer uppdelade i fyra sektioner: Antipasti (förrätt), Primi (pasta eller risotto), Secondi (huvudrätt) och Dolci (efterrätt). Utrustad med en svensk mage blir man inte alltid, men oftast, mätt på en primi eller secondi då portionerna generellt är väl tilltagna. Vinerna är bra och varierar prismässigt från tokbilliga till prisvärda. Vissa restaurangers Vino della casa kan vara tämligen odrickbara, men lika ofta tjänliga. Ta med en parlör och be att få provsmaka om du har en känslig smakpalett.

Glass

Glassen tenderar att vara gräddigare ju längre norrut i Italien du är, till skillnad från i söder där glassen är lättare och mer lik sorbet. Milano är inget undantag, här sparar man inte på grädden och ofta dubblar struten som lunch.

Här listar jag de bästa gelateriorna i Milano:

Riva Reno
Tämligen steril franchise-gelateria, med otrolig glass och flertalet sittplatser. På Riva Renos glassmeny figurerar flera ovanliga smakkombinationer. Vissa av smakerna inkluderar också olika kondiment: färska nötter, uppvärmd choklad eller bär. Skoporna kunde vara bättre tilltagna i min personliga mening, men detta är ändå ytterst njutbar, rikt gräddig glass tillverkad på plats med färska ingredienser.

Grom
Det här stället är alltid fullt och tämligen kaotiskt. Turisterna flockas och har ofta problem med att de måste betala innan de får välja sorter. Man ska alltså först betala i kassan, ta sitt kvitto och ge det till en av de fem (!) stressade biträdena bakom glassdisken. Glassen är riktigt bra och se till att välja deras hemmagjorda strut.

Aperitivo

Även kallad ”happy hour”, aperitivo är en italiensk institution. För att locka ut folk direkt efter jobbet serverar barer och restauranger plockmat utan kostnad så länge man köper ett glas vin, en drink eller öl, till ett pris runt sex euro. Maten varierar från jordnötter och chips till stora bufféer bestående av pasta, risotto, skinkor, korvar, grillade grönsaker, polenta, omeletter och så vidare. Det är inte meningen att man skall äta sig mätt utan snarare stilla den mest desperata hungern innan man går på restaurang och äter en trerätters middag.

Nattliv

Milanos nattliv är det bästa i Italien, oavsett vad de säger i Rom! Ett brett utbud av klubbar av alla genrer, en generellt liberal attityd samt en mängd varu- och klädmärken som vill skämma bort dig med gratis drinkar, är ett par av de faktorer som formar Milanos uteliv.

Framför allt runt temaveckorna, Design Week eller modeveckan, finns det en rad alternativ till de vanliga festerna och klubbarna. Många av dessa måste dock RSVP:as, så att ha en vän på insidan som kan hjälpa dig med att först lokalisera festerna och sedan skriva upp dig på deltagarlistan, är ett plus. För att få reda på vad som händer i stan bör man plocka upp gratistidningen Zero som listar konserter, utställningar och evenemang. Den finns i klädbutiker eller på museer.
 
Vill man inte trängas på ett knuffigt dansgolv kan man också frekventera en enkel bar. På våren och sommaren är en mängd barer proppfulla och stämningen fantastisk. Italienare älskar att vara utomhus så många barer är tomma inuti medan 200-300 personer står utanför med askfat och martiniglas avspänt placerade på en främlings biltak. Från vinbutikerna kan man köpa en flaska vin, be om ett par glas och sålla sig till skaran som redan står utanför och dricker, kedjeröker och gestikulerar.

Dagsutflykter

Como
Vacker liten stad belägen 45 kilometer från Milano. Priset på tågbiljetter varierar mellan 4-15 euro beroende på tågens hastighet. Väl värt pengarna, framför allt på vår eller sommaren då Como är perfekt för en dags flanerande eller en cykeltur runt den stora alpina sjön. Härifrån går även flera färjor till en mängd romantiska destinationer, bland annat Bellagio eller Tremezzo samt flera riktigt fina badplatser. Vill man nödvändigtvis se Medelhavet är närmaste destination Genova, 15 mil från Milano.
 

Torino
Med samma invånarantal som Stockholm, är Torino en norditaliensk metropol. En timmes tågresa från Milano är det ett varmt rekommenderat resmål. Arkitekturen skiljer sig avsevärt från Milanos, staden påminner mer om Wien med många byggnadsfasader utsmyckade i Art Noveau-stil. Kulturarvet är rikt, det finns ett stort utbud av sevärdheter och framförallt museer. Musei Egizio är Europas mest omfattande Egyptologimuseum, GAM-Torino har vitala, moderna konstutställningar året runt. Det bästa museet för modern efterkrigstidskonst i Italien, Museo d`arte Contemporanea, ligger en bit utanför Torino. Lite krångligt att ta sig till tyvärr, med en buss som endast avgår varje 1,5 timme, men väl värt besväret. Man kan också ta sig dit direkt från Milano.

2 kommentarer på Guide till Milano

  1. Paola

    Intressant och bra skrivet! Blev sugen på att åka ner och utforska Milano och smaka av pistageglassen 😉

Svara till