I skuggan av Vesuvius

På vägen upp mot Vesuvius topp växer liv. Hennes bördiga mark lockar bönder och odlare till trakten precis som för 2000 år sedan. Här trängs vinodlingar med gårdar och andra nybyggen, Pinjeträd med Ginst och annan vegetation.Men både här och var skymtar man de svarta förhårdnade stenmassorna under vegetationen och allderles intill vägkanten ligger en sista varning… En väldig stenbumling med en form av en döskalle, som står som symbol för Vesuvius verkliga jag.

Vesuvius. Så vackert ligger hon där… bördig och grön, mjuk som mossa. Längs hennes mjuka sluttningar växer både blommor och träd i harmoni med små gårdar och odlingar. Vid hennes fötter breder sig Neapelbukten ut som en halvmåne mot havet… fridfullt.Landet just här är ganska platt, det är endast Vesuvius som skjuter i höjden. Hon är ingen klippig spetsig höjd för ögat, inte heller speciellt stenig. Hon har mjuka former, ett lent yttre. Det är inte svårt att förstå att man för 2000 år sedan inte hade minsta aning om att hon var en vulkan. Man hade inte ens något latinskt ord för begreppet vulkan…

Vesuvius ligger i mellersta Italien i Neapelbukten och är Europas enda verksamma fastlandsvulkan. Landmassorna runtom består av vulkaniska massor, vilket gör området till ett mycket bördigt och fruktsamt område – speciellt för de vinodlingar som kryllar i området.

Vesuvius är en så kallad stratovulkan, vilket innebär att den byggs upp mycket långsamt av bland annat lava och andra vulkaniska material. Lavan som cirkulerar i en stratovulkan är i regel väldigt trögflytande och bildar då en slags propp i vulkanens öppning, vilket gör att gaser och magma som bildas inuti hålls instängda. Detta bildar ett enormt tryck som sedan urartar i ett explosionsliknande utbrott. Man kan likna det med en för hårt skakad champagneflaska. 

Vid sidan av Vesuvius topp reser sig en lång bergvägg vid hennes sida. I mitten av bergväggen syns med fantasin en gubbe som ligger och sover. Han har armarna vilandes på magen och tårna pekar rakt upp. Eller är det egentligen är det en stor hästrumpa vi ser?!

Meningarna bland lokalbefolkningen är delade vidare det är en häst eller gubbe… vilket det än är är det en skapelse av Monte Somma, Vesuvius storasyster som en gång vilade bredvid. Vesuvius var bara ett barn då, Monte Somma var både större och äldre. För 2000 år sedan förintade hon allt i sin närhet, tusentals människor dog… hon förintade också sig själv. Kvar blev Vesuvius, som växte sig starkare och större. Och hon vet att en dag kommer hon att möta samma öde som sin syster.

Den 24 Augusti år 79 a.d. hade Monte Somma (nuvarande Vesuvius) sitt dödliga utbrott som dödade tusentals människor och begravde all bebyggelse i sin närhet, däribland städerna Pompeji, Stabiae och Herculaneum. Dessa städer har blivit särskilt berömda efter utbrottet eftersom man idag, nästan 2000 år senare, kunnat gräva fram dessa städer i nästan exakt samma skick som när de sist såg dagens ljus.

På bara 18 timmar spydde Monte Somma ut 10 miljarder ton vulkansten, pimpsten och aska. Fallande sten, tak som rasade in till tyngden av all pimpsten, pyroklastiska molnströmmar 5 gånger hetare än kokande vatten och giftiga gaser dödade tusentals människor i Vesuvius närhet. Men det är också tack vare all denna materia som dessa städer bevarats så väl… som i en tidskapsel.

Vulkansten, pimpsten och aska… Ett gråbrunt torftigt underlag täcker fortfarande toppen av Vesuvius. Fötter känns tyngre, spår som dammar. Vinden tar tag och viskar påtagligt vad ingen förstår. I luften vilar något äldre och visare än något annat. Endast i mörkret försvinner hon och smälter samman med skuggorna.Vulkansten, pimpsten och aska… I månens ljus lyser de likt rader av pärlemor. Under månen vaknar de till liv och lyser som av sig själva, dansar… som från en annan värld, något vi inte förstår. Vinden som viskar…

Pompeji, Stabiae och Herculaneum är inte allt man har hittat i utgrävningarna kring Vesuvius. Man har även hittat spår efter ett tidigare utbrott, som ägde rum för omkring 3 800 år sedan, som var värre än man någonsin kunnat föreställa sig… flera gånger mer kraftfullt och dödligare än det utbrott som begravde Pompeji, Stabiae och Herculaneum. Lavaströmmar över 10 gånger hetare än kokande vatten forsade fram 25 kilometer nordväst om nuvarande Vesuvius, rakt genom dagens Neapel och vidare bortom. Allt som låg i radien av 12 kilometer runt om nuvarande Vesuvius begravdes eller sköljdes bort.

En speciell trädsort växer här runt Vesuvius, en speciell art av pinje. Ett vackert träd… med lång stabil stam som liksom sparat på allt det gröna den har att ge till slutet… till toppen, där det exploderar likt ett tjockt grönt tak. Men trädet har för Neapelborna en mycket djupare betydelse. Dess form är närmast identisk med det legendariska rökpelare som för nästan 2000 år sedan sköt upp ur Vesuvius. En stam av rök som rusade 15 kilometer rakt upp mot himlen, som sedan spred ut sig över bukten och överöstade solen som ett väldigt lövverk.

”Ett moln reste sig som till utseende och form allra bäst skulle kunna liknas vid en pinje. Det sköt nämligen i höjden liksom en väldig stam och bredde sedan ut sig i ett flertal grenar”
– Plinius den yngre, År 79 a.d.

Utbrottet den 24 Augusti år 79 a.d. liknade inget man tidigare skådat. En av de överlevande, Caius Plinius Cecilius Secundus (mer känd som Plinius den yngre) som då var 16 år gammal, beskrev händelseförloppet i sina brev till historikern Tacitus. Hans historia ansågs under många århundraden så bisarr och osannolik att ingen trodde på honom. Först på senare år har forskningen gett honom rätt. Man vet nu att sådana explosiva vulkaniska utbrott kan inträffa precis så som han beskrev – De kallas nu för Pliniska utbrott. 

I dalskrevan mellan Vesuvius och Monte Somma ringlar fortfarande en stilla påminnelse om Vesuvius verkliga skepnad. Tiden har försökt att dölja det, försökt täcka det med sin vackra grönska. Men den finns forfarande där… En grå tjock orm av aska som ringlar sig ner mot staden. Det är bara skalet som ligger kvar nu, men en gång var den levande… på väg ner mot staden som för att åter påminna om dess drottning som ännu inte slagit sig till ro. Det var nu 63 år sedan, i 63 år har hon hållit sig stilla. Och alla räds henne. Vesuvius närmar sig nu sin systers ålder, lika otåligt väntar hon. Och nästa gång hon vaknar kommer hon att gå i sin systers spår.

Att Vesuvius i dagarna närmar sig ett större utbrott jämförbart med det som ägde rum för 3 800 eller 2 000 år sedan är ett faktum. Vesuvius beräknas få sina explosionsliknande utbrott ungefär vart 2000:e år. Men eftersom det idag är över 60 år sedan Vesuvius senast visade livstecken befarar man att nästa utbrott kommer att vara av den värsta tänkbara sorten.

Alla som bor här är medvetna om Vesuvius förrädiska sida. Men precis som varje människa har sina mörka sidor, så betraktar Neapelborna även Vesuvius… och precis som man gör i ett evigt äktenskap har de lärt sig att älska henne för den hon är och att alltid stå vid hennes sida. Vincenzo är en av Vesuvius söner. Han är född här och har bott här hela sitt liv, tillsammans med sina föräldrar och två systrar.

Tillsammans driver de en vingård som producerar druvorna till det kända Vesuvianska vinet Lacrima Christi, som betyder Kristi tårar.Jag frågar Vincenzo varför han och hans familj inte flyttar? Är dom inte rädda? Vincenzo undviker den senare frågan, men han svarar; Vesuvius är vårt hem. Vi har hela vårt liv här, Vesuvius har gett oss allt det. Om Vesuvius får ett utbrott mister vi allt, men det gör vi om vi flyttar också. Vi stannar där vi är som mest lyckliga.
 
I radien av 12 kilometer runt Vesuvius bor idag över 3,5 miljoner människor, bara i Neapel bor det 3 miljoner. Inom den sex mil vida ”red zone”, som är direkt hotad, ligger inte mindre än 19 orter. Alla dessa människor skulle bli drabbade av ett utbrott likt bronsålderns eller antikens. Detta är Italiens svagaste säkerhetspunkt, man har ingen ordentlig räddningsplan för ett sådant skräckscenario. Dagens evakueringsplan ligger i att evakuera omkring 600 000 människor från Neapel om Vesuvius åter skulle börja morra. Man uppmanar också bofasta kring Vesuvius att flytta därifrån, folk får till och med extra bidrag för att göra det.

Men att helt tömma Neapelbukten och dess över 3,5 miljoner invånare skulle vara en logistisk mardröm i det kaotiska och fattiga Neapel – och en oerhörd kostsam process. Därför är man rädda för att de italienska myndigheterna inte kommer att inse faran i tid. En 40/60 procentig möjlighet till ett utbrott av Vesuvius skulle på Vesuvius observatorium vara väldigt alarmerande, medan det i myndigheternas öron skulle vara en alltför stor ekonomisk chansning.

Djupt under marken under Vesuvius fötter flyter idag mängder av lavaströmmar, floder så stora att de skulle kunna begrava hela Neapelbukten. Det är det man befarar vid nästa utbrott… floderna kommer en dag att dränka landmassorna från ovan eller under. Forskarna har nyligt registrerat rörelse i strömmarna under Vesuvius fötter. Hon är nära nu… snart vaknar hon igen.

9 kommentarer på I skuggan av Vesuvius

 1. Loubega Carlius

  Du har verkligen en uppsjö av information om Italien, vilket skulle vara både imponerande och hjälpsamt. – Om du inte skrev så sliskigt att det är omöjligt att plöja sig igenom hela artikeln. Jag, med många andra medlemmar, skulle säkerligen uppskatta din information om du slutade förpssa den in i en Harlequin-novell.
  Mvh / Beatrice

 2. Danne L

  Loubega: Tråkigt för dig att du bara lärt dig uppskatta informativa texter istället för texter som faktiskt berättar något. Prova sök på rätt forum istället, t.ex. information om länder, och bespara duktiga skribenter från barnsliga kommentarer.

  Det här är bra skrivet!

 3. Klara

  Väldigt intressant artikel. Välskriven och skön att läsa. Det är svårt att förstå att man läser om en vulkan när man blir så berörd.

Svara till