Lazio – den okända regionen

Markus som bor i Rom har i dagens artikel berättat om Lazio, regionen där Rom ligger. Lazio är inte den mest kända, när man pratar om olika regioner, oftast pratas bara om Rom, som givetvis är Lazios mest betydelsefulla stad. Är du på semester i Rom kan det dock löna sig att se vad annat regionen har att erbjuda, om du kan ta dig någon dag att göra utflykter utanför Rom.

Om jag säger Lazio kommer ungefär alla att tänka på ett fotbollslag i Rom, som en gång tränades av Sven-Göran Eriksson. Men Lazio är faktiskt mer än så, det är namnet på den region som Rom ligger i. Italien är uppdelat i 20 regioner varav de mest kända förmodligen är Sicilien, Toscana, Sardinien och Lombardiet. Alla regioner har sin egen prägel och ofta är det faktiskt så att en italienare känner sig mer ”toscansk” eller ”siciliansk” än just italiensk. Lazio är emellertid lite speciellt i och med att huvudstaden är belägen i regionen. En romare känner sig inte som en från Lazio, en romare är alltid bara romare… Det har fått till följd att regionen Lazio är ganska anonym och okänd för många italienare.

Detta betyder emellertid inte att det inte finns någonting att se i Lazio (förutom Rom då). Det är en väldigt vacker region med massor av utflyktsmål på nära avstånd från huvudstaden. Om du ska till Rom och får någon dag över, försök att ta dig ut ”på landet” och upptäck Lazios rikedomar.
 
Sydost om Rom ligger 13 små byar som ända sedan antiken varit sommartillhåll för rika romare. De flesta av byarna grundades av påvar och förmögna familjer. En av dessa är Castelgandolfo, där påven fortfarande har sitt sommarresidens. En annan är Frascati, som är känd för sitt vita mousserande vin. Ett tips är att hyra bil för en dag och köra runt bland dessa spektakulära och mysiga små pärlor. De ligger i ett oerhört vackert och bergigt landskap med bedårande utsikter och vackra sjöar. Missa inte den lilla bergsbyn Rocca di Papa där du kan förlora dig i de små gränderna och njuta av den fantastiska utsikten mot Rom.
 

Är du sugen på att åka till stranden finns det ett antal alternativ i Lazio. De flesta romare åker till Lido di Ostia på sommaren, där det finns en stor och överfull strand med ganska smutsigt vatten. Mitt tips är att istället bege sig längre söderut längs kusten, till Sabaudia, som erbjuder långa vackra vita stränder med rent, klart vatten. Just den här kuststräckan i södra Lazio har flera andra underbara platser som är värda ett besök. Missa inte nationalparken Circeo med den charmiga byn San Felice Circeo. Den ligger uppe på en klippa som sträcker sig ut i havet. Spektakulärt. En annan sådan ”klippstad” är Sperlonga, där alla husen är vita och det hela påminner om en grekisk liten by.
 
Om du beger dig norrut från Rom hittar du Bracciano, en medeltida stad som ligger ovanför den mycket vackra sjön Lago di Bracciano en bit norr om Rom. Själva staden är mest känd för sin fästning Castello Odescalchi. Men framförallt är det sjön Lago di Bracciano, som är värt en utflykt. Vattnet i sjön är det renaste i regionen och är Roms vattenreserv, dessutom är omgivningarna kring sjön mycket vackra.
 
Ännu en bit norrut ligger Viterbo, en gammal stad som grundades av etruskerna. Under medeltiden var staden ett viktigt centrum och under 1200-talet blev Viterbo påvarnas residensstad. Det är idag en av Italiens bäst bevarade medeltida städer. Åker du dit på vintern kan det även vara skönt med ett dopp i de varma källor som också gör Viterbo känt.

Något öster om Rom ligger staden Tivoli, en antik stad som beboddes redan av de gamla romarna och blev ett populärt utflyktsmål och sommartillhåll under renässansen. Tivoli har framförallt två sevärdheter, Villa d’Este och Villa Adriana. Villa d’Este, som den ser ut idag, byggdes på 1550-talet om från ett munkkloster och har en imponerande trädgård med terrasser och fontäner som gör ett otroligt intryck och är fantastiskt vacker. För bara någon månad sedan utsågs Villa d´Este till Europas vackraste park. Villa Adriana är en ruin av ett palats som byggdes 118 f.Kr och var kejsar Hadarians sommarresidens. Under den tiden var residenset Romarrikets största.
 
Det finns med andra ord en mängd sevärdheter i den anonyma regionen Lazio. Så tveka inte att bege er ut ifrån hetsen i Rom och njuta av kulturen i naturen!

1 kommentar påLazio – den okända regionen

  1. Esther Otto

    Hejsan!
    Det är nämligen så att jag och min syster har beställt en resa till Rom den 3/9 och även bokat ett hotell Hotell Belvadere i Lido di Ostia. Men så var jag inne och tittade på recensionerna och då blev jag lite kluven. Vi vill ju gärna bada och sola men när man nu läste om stranden, är det väl bättre att söka sig längre söderut. Vi hade tänkt att hyra bil, så det skall väl inte vara några problem.
    Ha de
    Essie

Svara till