Rom – guide

Lycka. Det är det jag känner. Långt där borta hör jag ljudet av klockor klämta tolv tunga slag. Men på Circus Maximus finns inte tid. På Circus Maximus finns endast fantasin. Bakom mig svettas japanska turister i en lång kö för att kunna sticka in sin hand i ett lock till en kloak. Till vänster ser jag Palatinen med sina ruiner av fallna kejsare. Till höger ligger ett pampigt nybyggt bostadsområde där Roms rika försöker efterlikna den dekadans som en gång fanns bara några meter ifrån dem. Framför mig ligger Circus Maximus. Doften av pinje.

Läs även:

DSC08284
Att resa till Rom är som att resa till något heligt. Självklart finns ett fantastiskt uteliv, shopping som får en att svimma och underbara caféer. Men anledningen att man reser hit är lyckan och lugnet man känner vid alla vackra ruiner som breder ut sig längs Tiberns stränder. Det är i Rom jag tar mitt första riktiga andetag. Det är i Rom jag lär mig att andas.

Sevärdheter

Det är inte konstigt att många författare hänfört skrivit om sin första promenad genom Forum Romanum. Forum Romanum var August Strindbergs absoluta favoritplats i Rom. I dikt efter dikt prisar han det vackraste han någonsin sett. Det är inte svårt att förstå när man träder in i detta mäktiga minnesmärke. Besök gärna Forum så tidigt som möjligt på morgonen då eftermiddagens promenader känns som att vara fången i en kokande gryta. Förbered er på att allt är väldigt nergånget.
DSC08307
När katolicismen fick sitt fäste i Rom, innebar det att alla som ej döpts ansågs vara hedningar och hamnade i helvetet, vilekt betydde att alla som fötts före kristdendomen automatiskt placerades i helvetet. Därför fanns det ingen som helst anledning att bevara tempel och återstoder från personer som nu levde i helvetet. Av vissa tempel återstår till exempel endast en ensam kolonn. Man använde Forum Romanum som stenbrott när man skulle bygga alla kyrkor under medeltiden.

Vatikanens pampiga Peterskyrka består till exempel enbart av stenar från Forum.  Mussolini byggde under sin regim Via dei fori imperale, en väg som delar Forum Romanum mitt itu. Oftast besöker man bara den ena sidan som innehåller 95% av alla tempel och dessutom leder till Palatinen. Men missa inte andra sidan som innehåller kulturskatten Trajanus marknader.
DSC08358
Vestalerna var antikens svar på nunnor. Vestalerna var flickor från överklassen som rövades bort från familjen i 10-årsåldern. Deras uppgift var att hålla gudinnan Vestas eld levande. Om elden släcktes straffades de genom att bli piskade. Vestalerna fick återgå till sina normala liv efter 30 år, men om de hade något fuffens för sig med män innan dess, begravdes de levande.

Trajanus marknader rärknas ofta som ett av antikens sju underverk, och inuti förstår man varför. Här får du uppleva världens första shoppingcentra. Gå gärna ut på terrasserna där du har en fantastisk utsikt över Rom. Ligger dock inte på tempelområdet, utan ni måste korsa Via dei fori imperale för att komma dit.

När man ser Trajanus kolonn, som skildrar kriget mot dacerna, förvånas man av hur välbevarad denna är. Svaret är att påve Urban blev så rörd när han såg en bild där Trajanus tröstar en mor som mist sin son, att han bestämde sig för att hjälpa Trajanus. Påve Urban bad därmed till Gud att han skulle rädda Trajanus från helvetet. Gud gjorde som påven bad om, men Herren menade bestämt att Påven inte fick be om den tjänsten igen. I och med att Trajanus inte längre ansågs vara en hedning, kunde man inte behandla det han byggt på samma respektlösa vis som man behandlade resten av Forum Romanum.

Colosseum ligger söder om Forum Romanum, och det är precis så stort och mäktigt som man tror på film. Något ni bör tänka på är att inte köpa biljetter till ColosseumColosseum. Ni kommer då att få stå minst två timmar i kö (ibland upp till sju timmar)! Ta istället en promenad upp på Palatinen (se nedan) när ni ändå besöker Forum Romanum. När ni köper biljett till Palatinen, inkluderar den Colosseum. Ni slipper stå en enda minut i kö, och kan gå förbi hela kön utanför Colosseum.

 • Missa inte: De vackra triumfbågarna som påbörjar och avslutar Forum, statyerna i Vestalernas hus och allra viktigast: alla bilder som finns kvar på triumfbågarna.
 • Missa: Mamertine-fängelset låter häftigt när man läser om det. Både Vercingetorix och Petrus har suttit där. Men i verkligheten är det en liten jordkälla som luktar illa och inte säger något mer än att det använts som vinkällare ett par år.

DSC08323

Under antiken var Palatinen bostadsområde för överklassen. Här skrev Catullus dikter om sin älskade Claudia och drack te hos sin granne Augustus. De kändaste husen här är Flavias hus, Livias hus och Augustus hus. Flavias hus var kejsar Augustus officiella hus. Det var här han utförde sitt arbete som Roms mest framgångsrika kejsare, medan Augustus hus var hans inofficiella där han bodde hela sitt liv. Detta var väldigt anspråkslöst och bestod endast av tre rum. Livias, som var Augustus fru, hus är känt för freskerna som finns kvar. Palatinen är ett av de lugnaste områdena i Rom. Det är en lång trappa som man får gå uppför, och inga turister orkar det. Ingång via Forum Romanum.

 • Missa inte: att ta tid på er här uppe. Ta en timme på er att strosa runt bland ruinerna. Oftast springer turisterna bara uppför trappan och vänder direkt, men då kommer ni att missa mycket. Missa inte heller utsikten över Forum Romanum. Det är uppe på Palatinen man ser bäst.
 • Missa gärna: att gå runt på Palatinen utan någon reseguide. Då kommer ni att missa alla små ingångar och tunnlar mellan husen.

Aventinen var liksom Forum och Palatinen en del av antikens stadskärna. Aventinen har en del välbevarade monument, men området i sig är rätt nergånget och tråkigt. Byggnaderna är täckta av graffiti och det är rätt smutsigt.

Circus Maximus var antikens största travbana. 300 000 personer, lika många som det bor i Malmö, satt på läktarna och skrek åt de skenande hästarna. Circus Maximus har inte bevarats och ser ut som en kullig fotbollsplan idag. Men en promenad över Circus Maximus är ändå ett tips då man förvånas över hur stort det faktiskt var. Om ni vänder blicken österut kommer ni att se Palatinens kulle strax intill, med husen som löper nedför kullen.

Under antiken gick man till Forum Boarium, som var grönsaksmarknaden. Idag återstår två mycket välbevarade tempel som man dock inte får gå in i, men som är väldigt intressanta att se utifrån.

Augustus byggde Marcellusteatern som fick sitt namn efter Augustus brorson. När man ser på Marcellusteatern ser man att det finns olika nivåer som är byggda senare och senare ju högre upp man tittar. Teatern har använts i många syften, bland annat som bostadshus.

I Rom möts man av flådiga kyrkor som klätts med guld, marmor, pärlor och rubiner. Santa Maria in Cosmedin är en av de enklaste kyrkorna och härstammar från 500-talet. Det intressanta är inte kyrkan i sig, utan det som sitter utanför, nämligen Bocca della Verita. Detta är ett avloppslock som härrör från antiken. Bocca della verita betyder Sanningens mun, och sägnen säger att om en lögnare sticker in handen i munnen som finns på locket, kommer handen bitas av. Bör besökas tidigt, innan alla japaner hittat hit med filmkameror. Ett tips är att smita in genom en dörr i kyrkan som ligger längst ner till vänster. Öppna dörren och ni kan fotografera locket utan att stå en sekund i kö. Dock fungerar det inte om ni själva vill stoppa in handen.

 • Missa inte: en kvällspromenad i området som sedan utlöper i en promenad vid Tibern är ett måste.
 • Missa gärna: att trampa i all hundbajs på Circus Maximus.

 

Rom är kyrkornas stad. Piazza Rotonda är renässansens kyrkors centrum. Det här är ett av de mysigaste områdena i området och är det någonstans du ska slå dig ner för att äta en glass, är det här. Njut av omgivningen, och fyll på vattenflaskorna vid någon av de oändliga fontänerna.

Under antiken byggde romarna tempel som galningar. Det finns tempel som hedrar alla gudar. Men Pantheon skiljer sig, då det hedrar alla gudar. Det här är det mest välbevarade templet i Rom och man inser snabbt vilka skickliga arkitekter romarna var. Pantheon är mycket stort men du kan inte finna en lampa eller en eld i templet. Men om du blickar uppåt kommer du se ett hål i taket, och där ser man världens mest effektiva lampa ? solen.

Gésu är den vackraste kyrkan i Rom, om man inte räknar Peterskyrkan. Den gamla jesuitkyrkan är så vacker att man drar efter andan när man går in. Passa på att sitta ner och titta upp i taket. Där kommer ni ser bilder som får Sveriges kyrkors målningar att se ut som graffiti.

Det som fick oss att gå in Santa Maria in Minerva var obelisken utanför. Den skiljer sig väldigt mycket från allt annat vi sett i Rom. Den föreställer nämligen en elefant. Kyrkan besöks inte av särskilt många turister så de flesta går förbi för att besöka Pantheon som ligger bredvid. Men Santa Maria in Minerva är vacker, och många betydelsefulla gravar finns inrymda i denna renässanskyrka.

 • Missa inte: Glass på torget framför Pantheon.
 • Missa gärna: Att dricka ur fontänen utanför Pantheon. Det finns en kran med vatten precis bredvid. Många turister verkar tro att fontänerna förser Rom med rent vatten. Det är fel.

Vatikanstaten är ett absolut måste vid en Romresa. Jag lovar att du aldrig i ditt liv kommer att se fler nunnor än vid ditt besök här. Nunnor som promenerar, nunnor som kör bil, nunnor som äter glass etc. Vatikanstaten är härligt. Trots hopar av turister är det här du känner dig lugnast.
 
Peterskyrkan är den vackraste kyrkan i världen. Alla som satt sin fot där håller med mig. Storleken är som en fotbollsplan och utsmyckningen är oerhörd. Här inne kan du gå i timmar. Kom hit tidigt på morgonen, eller sent på eftermiddagen, annars riskerar du att stå i kö i timmar. Om ni känner er manade, ska ni ta er upp i kupolen, men jag varnar er; ni kommer att få gå i trappor som lutar i tjugo minuter.
 
När ni besöker Vatikanmuseerna får ni inte missa tre saker: sixtinska kapellet, rafaels stanzer och Da Vincis målning. Var förberedda att ni inte kommer att hinna se allt, då det är väldigt stort. Inrikta er istället på 3-5 saker ni vill se och ta sedan tid på er att se detta.

Sixtinska kapellet nås genom Vatikanmuseerna. Tänk på att vara tysta. Försök roffa till er en bänk så ni kan sitta ner och titta på taket. Annars riskerar ni att komma hem med nackspärr.

Mausoleum, borg, fängelse och påvebostad. Allt detta kan tillskrivas Castel Sant? Angelo som byggdes på 100-talet. Borgen är oerhört välbevarad och du kan gå in i rum som Augustus byggde, och rum där påven sovit. Castel Sant Angelo byggdes som Augustus mausoleum men inrymmer hela romarrikets historia. Jag tycker det är väldigt fint i området runt borgen, och väl värt ett besök.

DSC08353

 • Missa inte: Michelangelos skulptur Pieta i Peterskyrkan, de antika badrummen i Castel Sant? Angelo och souvenirbutikerna.
 • Missa gärna: Souvenirbutikerna som ligger synliga från vägen mellan museerna och Peterskyrkan. Gå en gata in så kostar allting 80% mindre. Att äta i Vatikanstaten är mycket, mycket, mycket dyrare än resten av Rom, och är väldigt oitalienskt och smaklös. Fotografera inte i museerna. Blixtens ljus bleker tavlorna.


 
Capitolium är min favorit i Rom. Beläget strax norr om Forum Romanum och med det vackraste centrerat kring en kulle. Piazza Venezia, som är en del av Capitolium, känns ofta som Roms mitt. Här stannar alla bussar och här kör alla bilar förbi.

Palazzo dei conservatori och Palazzo Nuovo är Roms största museer. Här kan du se den diande varginnan och annat som du bara sett på bild i historiaböckerna. På gården kan du se återstoden av en 12 meter hög staty som stått på Forum.

Michelangelos trappa Cordonata är en av de vackraste jag sett. Den löper parallellt med trappan som leder upp till Santa Maria in Aracoeli. Cordonata leder upp till museerna och ner till Piazza Venezia.

Nedanför Cordonata, precis till vänster står några mycket fallfärdiga lägenheter. Det intressanta är att dessa härör från 100-talet. Man ser endast 4:e, 5:e och 6:e våningen. Under antiken blev det billigare ju högre upp man bodde i ett hyreshus, då de översta våningarna ofta rasade.

Vart du än ska, så lyckas du alltid passera detta monument över Italiens första konung. Själv tycker jag att det är fantastiskt. Det är stort, vitt och mäktigt. Italienarna hatar dock detta monument och kallar det ?tårtan? eller ?skrivmaskinen?. Sätt dig på Piazza Venezia med detta monument framför dig och inbilla dig att Via dei fori imperali aldrig byggts, och du har ett fulländat Rom.

 • Missa inte: Fontänen mellan museerna. Ställ dig bredvid foten och låt dig hänföras över romarikets stordåd.
 • Missa gärna: Trafiken runt Piazza Venezia. Den är gräslig.

Piazza di Spagna är onekligen det största turiststråket i Rom. Det är här du kan handla på Gucci och dricka en dyr öl i gränden. Området är helt packat av turister, och det är inte mycket av det riktiga Rom som du ser här.
DSC08295
Alla har vi sett vackra bilder av Spanska trappan, tagna i april, när azoleorna blommar för fullt. I verkligheten är dock inte Spanska trappan fullt så vacker. Den är snarare ganska tråkig. En grå trappa, som man tror är mycket större. Gå hit och ta ett kort, men ha inte för höga förväntningar.

 • Missa inte: De mysiga gränderna kring Spanska trappan
 • Missa gärna: Alla ficktjuvar kring Spanska trappan.

Campo de fiori är det gamla Rom. Inget snack om saken. Hit hittar inte många turister, trots att det ligger tätt inpå alla sevärdheter. På torget Campo de fiori  pågår det jämt blomstermarknad, och här strövar många Birgittanunnor som har sitt hem inte så långt borta.

Under Mussolinis regim fick alla judar i Rom flytta in i ett litet ghetto i Campo de fiori. Detta är väldigt välbevarat och har under åren behållt sin karaktär. Det är här du äter kosher och tittar på de förfallna husen som fortfarande bär spår av ditmålade davidsstjärnor. I synagogan kan du titta på bilder och andra föremål från ghettot. Mycket intressant.
DSC08405
Via Giulia är den vackraste gatan i Rom, många broar och fontäner som inspirerats av Michelangelo. Dessutom har den Roms fulaste fontän.

 • Missa inte: En kvällspomenad genom Camp de fiori på väg till Tibern. Gå genom ghettots trånga gränder och låt dig se ett annat Rom.
 • Missa gärna: Att försöka hitta en restaurang i Campo de fiori. Om du inte gillar kosher lär det bli svårt.

Caracalla ligger sydöst om Circus Maximus, och glöms alldelles för ofta bort. Många tror att det historiska centrat slutar med Circus Maximus, men så är inte fallet. Caracalla är grönt, lummigt och har ett behagligt lugn. Här slipper man en hel del japaner med filmkameror och påstridiga föräsljare. Idag går vi på bio, dansar eller fikar för att umgås. Under antiken badade man. Caracallas termer är de mest välbevarade i Rom. Det är stort, vackert och ger en bra bild av hur stora termerna i Rom faktiskt var.

Aurelianusmuren är den gamla stadsmuren, Porto San Sebastiano dess port och Via Appia Antica den äldsta vägen i Roms historia. Det är är en avstickare man kan göra om man har tid, men absolut inte ett måste vid ett Rom-besök. I så fall är det mer intressant att ta en buss längre ut på Via Appia Antica. Porto San Sebastiano inrymmer ett museum som visar bilder och skisser över muren.

 • Missa inte: Caracallas termer på morgonen
 • Missa gärna: Vägen från Caracallas termer till Porto san sebasiano om du har skoskav. Det är ganska långt. Museet på Porto San Sebastiano är inte särskilt spännande.

Quirinalen är mitt absoluta favoritområde i Rom. Här finns de vackraste byggnaderna, fontänerna och de trevligaste människorna. Det är här man känner sig trygg när man går hem om natten.

Presidentpalatset är stort, vitt och mäktigt. Tyvärr får man inte gå in, men att stå utanför är en upplevelse i sig. Missa inte statym Castor och Pollux som står precis utanför. Fontana di Trevi är den största, vackraste och kändaste fontänen i Rom. Släng en slant i fontänen och strosa runt litet i affärerna runt omkring.  Se upp för ficktjiúvar och påstridiga försäljare.

Jag och min medresenär höll på att missa nationalmuseet, och det hade vi bittert fått ångra. På detta museum kan man se alla mynt som funnits under Romarriket, titta på statyer och bäst av allt; gå upp på fjärde våningen; där finns alla fresker och mosaik man funnit. Och jag lovar er; ni kommer att vara hänförda när ni går därifrån. Det var inte förrän då vi faktiskt insåg hur skickliga och långt före sin tid romarna var.

 • Missa inte: Precis vid Fontana di Trevi finns en liten kinarestaurang där allt är oerhört billigt och oerhört gott. Det är lätt att tröttna på italienarnas pasta och pizza, och då kan det vara gott att få äta litet kinamat.
 • Missa gärna: Att promenera kring Museo Nazionale Romano, som ligger precis intill Termini. Det är väldigt ruffiga område. Ficktjuvarna är fräcka kring Termini. Jag lyckades slå en på handen.

DSC08413
Esquilinen var under antiken ett bostadsområde för de fattiga, och så är det fortfarande. Det här är det absolut otrevligaste området i stan, och om ni inte har en anledning att åka hit rekommenderar jag er att hålla er borta. Statistiken visar att detta är den mest brottsbelagda kvadratkilometern i Europa och det säger ganska mycket.

 • Missa inte: gravarna i Santa Maria Maggiore.
 • Missa gärna: Alla knarkare och gäng som ligger utslagna utanför Termini-stationen. Termini är hjärtat av Esquilinen och även hjärtat av ohederlighet. Romarna håller sig borta härifrån och det bör man även som turist göra. Det var även här två kvinnor försökte dra av mig skorna. Ingen runt omkring reagerade.

Trastevere är Roms gamla konstnärskvarter, och förmodligen det mysigaste. Här äter du gott och billigt och här dricker du Roms godaste kaffe. Du får absolut inte missa den här delen av staden! Många bryr sig inte om att åka hit på grund av att det inte finns några antika sevärdheter, men Trastevere har mest känsla och mest attityd av alla stadsdelar i Rom.
DSC08287
I Rom finns hur många marknader som helst, men loppmarknader är fortfarande ett ganska modernt fenomen. Porta Portese startade som loppmarknad, men idag inrymmer den allt. Den är Roms största marknad och på söndagar flockas alla där.

 • Missa inte: alla väskor på Porta Portese för 5 euro.
 • Missa gärna: inget faktiskt.

Piazza Navona är det vackraste torget i Rom. När du är här måste du sätta dig på en bänk, titta uppåt och beskåda alla vackra byggnader runt torget. Ta dig tid att se på Berninis populära fontän De fyra floderna.

 • Missa inte: Piazza Navona är det svindyrt att äta. Men bakom byggnaderna finns det fullt med små mysiga tavernor som är mycket billigare.
 • Missa gärna: Inget.

DSC08409
Via Veneto var förr Roms hollywood. Det var här Dolce Vita spelades in. Vid Via Veneto höll allt fint folk till. Det förstår man. Via Veneto är ett avbrott från bullriga Rom. Det är vackert och ser nästan ut som taget ur en engelsk film.

 • Missa inte: Att gå längs Via Veneto på kvällen. Då är det som vackrast.
 • Missa gärna: De dyra restauranterna. Det finns många billiga också.

Praktiska tips

Att ta sig runt i Rom
Det absolut bästa sättet att ta sig runt i Rom är att gå. Om du åker buss överallt förlorar du både upplevelser och tid. Det är dock rätt skönt att ta bussen hem efter en lång dags vandring. Bussbiljett kostar 1 euro och kan köpas i barer, affärer, och särskilda stånd, men inte på bussen. Du går på längst bak i bussen, stämplar din biljett i en liten maskin som du stoppar in biljetten i, och går av i mitten av bussen. Förvänta er inga stötdämpare på bussarna. Inbilla er istället att det är en åkattraktion på Liseberg och skratta tills alla romare tror att ni är helknäppa. Metron är ett trevligt alternativ till bussen.

Undvik taxi så gott du kan. Oftast tar de överpris och är otrevliga. Sen är det inte ovanligt med långa bilköer i Rom. Om du åker taxi, så tänk på att ta en vit eller gul, inte en svart. Sätter du dig i en svart så kan du vara säker på att du får betala överpris.

Om du åker buss 64, som är turistbussen, bör du akta dig. Den är ökänd för ficktjuvar som är otroligt skickliga. Oftast är de flera stycken som sammarbetar. Ett vanligt knep är att flera unga killar agerar stökigt eller förföljer en, vilket gör att man riktar uppmärksamheten mot dem, medan en lugn kille man inte lägger märke till tar ens plånbok.
 

Att äta och dricka i Rom

Oväntat nog så är inte Rom så fasligt dyrt. Bara du håller dig borta från Vatikanen och andra turistfällor så är priserna mycket bättre än Sverige. Underligt nog är ställen som ser dyra ut billiga och tvärtemot.

Överallt i Rom ser man små vagnar som garanterat är öppna för turister. Här kan du köpa en Coca Cola för 4 euro. Om du däremot letar upp ett litet supermarket kostar en coca cola 0,45 euro. Di per di är en bra supermarketkedja och finns på Via Nazionale, och på en sidogata till.

Njut av vinet! Här nedan drack vi ett Chianto Classico-vin, på en restaurang på en sidogata till Piazza Navona, underbart gott! Gesú.

DSC08411

När du är ute och går, så ta med dig en vattenflaska. Den kan du fylla på i små kranar vid fontänerna i hela Rom. Men snälla, uppmärksamma att jag skriver kranar. MÅNGA turister tror att det är fontänen de kan dricka ur.

Säkerhet:

Oroa er inte. Rom är faktiskt mycket lugnare än man tror. Bara du tänker på elementära saker som att inte vistas i Termini-området för mycket, eller att ha väskan löst dinglande över ena axeln kan du vara lugn. Rom är mysigt och känns väldigt säkert.

Mer om Italien

Upplevelser

38 kommentarer på Rom – guide

 1. Linnéa Tegman

  Underbar artikel. Trots att jag bara var i Rom en vecka hann jag med att se det mesta du beskriver plus två avstickare till Florens och Pompeji.
  Du vilade dig i skuggan av ett träd vid Cirkus Maximus. Två dagar i rad tog jag min lunchsiesta uppe på Colle Oppio som ligger bredvid Domus Aurea. (Besökte du Domus Aurea förresten? Helt underbart) och där under ett träd i skuggan lyckades jag somna båda gångerna. Sedan väcktes jag av små barn som skrattade åt turisten. Rom var helt underbart. Än en gång, mycket bra artikel!

 2. Jonny

  Fy fan vilken bra guide jag som ska dit nu i sommar, typ i 3dagar så är den till god nytta ,tack!

 3. Monica

  Om du vill åka till Rom och är intresserad av alla sevärdheter som finns, följ denna reseskildring. Jag har varit i Rom och hade inte kunnat klara mig utan. Tänk att få information om platser Du inte får missa, vilka bussar Du ska ta, vad Du ska tänka på när Du tar vissa busslinjer och var Du ska stiga av, det kan inte vara bättre. Lycka till och upplev Rom, det är en fantastisk stad.

 4. Ulrika

  Johnny, har du några frågor så är det bara att mejla! Jag kompletterar gärna!

 5. Kerstin Ternedal

  Ulrika!

  Jag säger det en gång till!! Vilken fantastisk guide.
  Nu har jag en god vän som kommer att ha lika mycket glädje av den som vi hade./ Mammas arbetskamrat Kerstin

 6. Eva

  Tack så mycket, Ulrika. Jag tror jag kommer att få mycket nytta av din mini-guide under nästa vecka då jag befinner mig i Rom! Lättsamt och välskrivet! Mvh/ Eva (lärare i bl.a. svenska)

 7. Olivera

  Min 15-åriga dottern och jag skall till Rom i Mars 06. Tack för en underbar guide

 8. Ewa

  Jag har varit i Rom många gånger och den här guiden stämmer verkligen. Skulle inte kunnat skriva den bättre själv.

 9. therese

  bor i rom sedan 5 ar tillbaka och din guide ar bra!! men inte den biten om campo dei fiori, det finns massor m trevliga restauranger pa campo och runt omkring och min uppfattning ar att ghettot ligger pa andra sidan tram-sparen (sparvagnen)vid via arenula.

 10. Stina

  Har alltid tänkt mig att resa till Rom, nu måste det bli av. En fantastisk reseguide.

 11. Malin Johansson

  Precis hemkommen fran Rom. Lika vackert och underbart som Ulrika beskriver det. Vill bara papeka att priserna pa museérna har gatt upp lite tex. Colloseum 11 euro och Castel Sant Angelo 8 euro inte sa hemskt mycket kanske men anda. Haller dock inte med dig Ulrika som du skriver om vatten fontanerna runt om i Rom, det AR drickbart vatten dari. Annars tycker jag att din skildring av Rom ar fantastisk!

 12. Birgitta Elfgren, Lund

  Hej! Så fantastiskt att jag hittade din sida! Oj, ser just nu att ni har haft träff i Lund – du är kanske nästan granne…Ska ge dig mer ev. kommentarer efter resan!
  Lycka till i fortsättningen!

 13. Birgitta E.

  Hej igen och tusen tack för din resehandledning! Den var ordentligt tummad, när vi kom hem!
  Vi hade turen att bo centralt, så vi har bara gått och gått och det har gått 🙂 hur bra som helst, även för en 55+! Vi täckte lätt in ”dina” områden, under 5 1/2 dag, vissa sevärdheter hälsade vi på mer än en gång.
  Vi var inne i, om inte alla, så många av kyrkorna du beskrev och så kanske några som vi bara kom förbi…
  Tyvärr, tyvärr så missade vi Vatikanmuséerna med Sixtinska kapellet p g a de snäva öppet-tiderna som vi inte hade kollat. Under vintertid stänger de tydligen redan vid 13-14-tiden. Det fanns ett anslag med olika färger för olika öppettider, så variationerna verkade vara flera. Kontroll innan rekommenderas, kanske via web-sida?
  Och öppettiderna rent allmänt under vintertid verkar vara snålare än under sommaren, men är ju förstås inte konstigt när det gäller öppna ytor som på Colosseum, Palatinen och Forum. Nu under vår första vecka i november stängde dessa 16.30, med, tror jag, sista insläpp en timme innan!
  Dock verkar de stora muséerna ha öppet till sena kvällskvisten. Capitolium-muséerna till kl 20 t.ex.
  Och ett TIPS! Har ni bar och ungdomar med er, se till att ta passen med på utflykterna! Överallt är det reducerade inträden – i vissa fall gratis för ungdomar under 18 år men också reducerat för ungdomar under 23 år (eller kanske t o m 24 år) – om man kan visa att man kommer från ett EU-land. Ett studentleg eller annat leg utan nationalitetsuppgift duger inte.
  Fortsättning följer…

 14. Birgitta E.

  Här kommer en bra sida med information om sevärdheter:
  Den refererar i sin tur till en annan samarbetspartners sida med väldigt mycken information om inträden o öppettider mm: Direktadressen till Museums and monuments på denna sida är.
  Tittar man då under Colusseum kan man söka på Timing and Costing, Tickets (som man också kan boka online för att slippa köandet)
  och Services.
  Under Services finns det nyttiga som här kallas Visits. Borde väl översättas som Guidning eller Visning…Man kan alltså innanför murarna få delta, mot 3,5 euro, i en visning på 45 minuter! Eller en audioguide för 4,50…

  Vi själva var dumma nog att nappa på första guiderbjudandet (en ”försäljare” kommer fram först)utanför Colosseum (inträde + 10 Euro pp – alla guider utanför verkade kosta lika mycket). Vi gick på så sätt i en gräddfil förbi kön, vilket ju kändes skönt och dessutom skulle guidning av både Forum Romanum och Palatinen ingå. Lite snabbt sas en tidpunkt för fortsättningsturen, men vi hann inte förstå att vi bara skulle få dryga 5 minuter för egen rundvandring på Colosseum. När vi med flera förstod detta ville vi förstås få våra biljetter av guiden. Inte hade hon några biljetter – hon hänvisade till flickorna utanför… om de var kvar…Detta funkade ju inte heller – vi ville ju vara kvar en bra stund och fota och njuta.
  Vi vände oss till ett turistkontor inne på Colosseum, men de ansvarade inte alls för dessa guider, trots att vi fått besked om att de skulle vara s a s godkända/officiella. Nåväl, guidningen i sig själv var helt OK, men eftersmaken blev lite bitter.
  Forum Romanum är ju gratis, men till Palatinen fick vi lösa nya biljetter…efter att förgäves ha letat efter ”vår” försäljare.(Men Palatinen var värt det!)
  Vi hade sedan en diskussion med en annan ”försäljare” om detta förfarande och hon påstod att naturligtvis ska alla få sina egna biljetter.
  SÅ – se till att ni får det om ni anlitar en ”utanför-guide”!
  Som ni kan se på hemsidan så gäller biljetten till Palatinen till 13.30 nästa dag om man går in på Colosseum efter 13.30 dagen innan. Och v. v.
  Meen med facit i hand så är Ulrikas tips det bästa! Ta Palatinen först och C. sen. Man går via Sacra in mot Forum och viker sedan av mot vänster vid första triumfbågen – bara ett stenkast från Colosseum. Verkar som de har visningar kl. 11 – för 3,50 euro där också. Mer frihet – och inget köande, eftersom man ju då också kan gå i egen fil in till Colosseum!

 15. Christina

  Tack så mycket. Utskrift av dessa sidor ska med på en Rom-resa. Vi hann med nästa allt på 3,5 dag! Då gick vi ju också minst 10 timmar varje dag. Inget buss- eller metroåkande alls. Man missar så mycket då! Bra skrivet om kyrkor och sånt som man annars kanske väljer bort, pga av mängden och det är svårt att välja. Men du har skrivit om det som är väsentligt att se vid ett första besök i Rom.
  Dock håller jag inte med om det du skriver om Esquilinien. Vi bodde på ett hotell precis bredvid Santa Maria Maggiore och gick runt en del i detta område. Runt Termini var det inte så trevligt, men en bit bort från terminalen så var det mycket mysigt. En liten krog på Via Paolina/Via Storza hittade vi, med pianounderhållning av en superb pianist. Dessutom supergod mat med lagoma priser. Det är ett tips. Minns inte namnet men det står ”Ristorante/Pizzeria” utanför (som på många andra men ändå…)

  Shoppingen du skriver får en att svimma, hittade jag inte någonstans, förut modekläder och skor, så det sklle jag inte anklaga Rom för att vara en bra stad för…

  Men tack för din hjälp för att göra vår resa till Rom oförglömlig!

 16. petra

  perfekt! vi åker till rom om en dryg månad – för att gifta oss! vi kommer att bo nära spanska trappan, gifta oss mellan circus maximus o caracallas termer, ha festen på casina valadier vid villa borghese. campo dei fiori kommer vi att hänga en hel del vid, den atmosfären gillar vi mkt. ngt jag söker är tips om var man handlar mat när man ska bo i lägenhet o kocka lite själv? både bra marknad o saluhallar, o även snabbköp där man handlar vatten, blöjor till barn etc. gärna även tips för att resa med barn till rom – vi kommer att ha vår lilla ettåring med oss!

 17. Ylva Lundin

  Tack för en utförlig artikel med väldigt relevanta tips. Vi hade den med oss i utskrivet format under vår nyligen avslutade semester.

 18. Per

  Stort tack!

  Letar info inför Rom resa om 14dgr. Verkar som din guide är helbäst! 🙂

  Ha de gott.

 19. Tomas

  Ficktjuvarna lös med sin frånvaro.
  Däremot sitter gamla maffiafasoner kvar. Se till att få rätt pengar tillbaka på restaurang och cafe. Kolla gärna notan en extra gång.

 20. Jonny

  Tack för väldigt bra info. Vi skall tillbringa 4 dagar i Rom nu i september,detta är en bra vägledning vad som känns viktigt att beskåda och besöka.
  Vi kommer att bo i Flaminio Bungalow Park…någon som har bott där?,kanske kan ge oss lite info om detta boende.

 21. Ulf

  Har varigt i rom ett par gånger tidigare och slås fortfarande av dess storhet när man läser vad du skrivigt, skall åka dit i sommar med mina båda döttrar, och en utskrift på artikeln får allt medfölja på den resan…

 22. Johnny

  Villa Giulia, strax norr om Roms stadsmur, är ett trevligt lite mindre museum. Det inrymmer många etruskiska föremål.

 23. Niklas

  Hej Ulrika, jag och min sambo skall snart till rom och jag vet att jag kommer ha en himla nytta av denna texten! tack så mycket!

 24. Anna

  Hej!

  Det var verkligen roligt ocj inspirerande att läsa din artikel om Rom. Ser fram emot torsdag då jag och min man åker dit för att fira vår bröllopsdag.

 25. Annelie

  Den här artikeln är jag glad över att jag hittade! Ska till Rom nästa vecka för första gången i mitt liv och jag kommer skriva ut den här och ha med mig. Mycket bra skrivit! Tack!

 26. annalena

  Tack för detta Vi åker till Rom om en vecka. Helt perfekt att få en sådan information.

 27. http://bostonawaitsme.wordpress.com/

  Åker till Rom om två veckor och din artikel gav mig mestadels av den informationen jag sökte. Helt fantastisk! Tack!

 28. Eje

  Jag brukar läsa lite på sådana här sajter när jag ska någonstans. Det här är den bästa guide jag någonsin har läst och jag har sett många!

 29. Christine

  Riktigt bra information. Efter att ha varit i Rom två gånger, får jag nu lust att åka dit igen efter att ha läst din guide. Tack!

Svara till