Shopping i Rom

Markus tipsar om shoppingen i Rom. Här hittar du info om allt från second hand till haute couture, och hur du hittar det.

Även om Italiens modehuvudstad heter Milano kommer din shoppingnerv inte sättas på större prov när du kommer till Rom. Italienarna kan mode och i Rom hittar du allt du vill ha, vad det än må vara. Den här artikeln hjälper dig att hitta rätt bland Armanikostymer, begagnade Levisjeans och kinesiska kopior.
 
Ett tips när du shoppar i Rom är att använda dig av ditt eget omdöme. Affärsbiträdena är anställda för att sälja till varje pris, särskilt till turister som oftast inte har möjlighet att komma tillbaka. Tänk även på att klädesplagget som hänger i skyltfönstret inte behöver vara det du får i handen när du handlar. Det händer nämligen att det finns ett exemplar av plagget av högre kvalitet för skyltfönstret samt exemplar till försäljning som är av lite lägre kvalitet. Storlekarna på herrkläder motsvarar i stort sett de svenska, medan damkläder är mindre i Italien. Exempelvis motsvarar storlek 42 i Italien ungefär 38 i Sverige.
 

 
Via del Corso löper mellan Piazza del Popolo och Piazza Venezia och är den absolut populäraste shoppinggatan i Rom. Här hittar du allt från billiga affärer med kläder av låg kvalitet till de riktiga lyxbutikerna. De mest exklusiva designerbutikerna ligger på sidogatorna Via Condotti, Via Frattina, Via della Vita och Via Borgognona i kvarteret mellan Via del Corso och Spanska Trappan. I princip alla märken av klass har butiker i detta kvarter, såsom Armadi, Prada, Gucci, Fendi, Dolce e Gabbana, Lois Vuitton, Versace, Dior, Hugo Boss med flera. På Via del Corso finns även två gallerior, La Rinascente och den lite billigare Galleria Alberto Sordi med butiker som till exempel Zara.
 
Dessutom finns det två shoppinggator som skulle kunna betecknas som mindre varianter av Via del Corso. Dessa är Via Nazionale som går ut från Piazza Repubblica och Via Cola di Rienzo som börjar vid Piazza Risorgimento. Utbudet på dessa gator är ganska mainstream.
 

 
För dig som gillar second hand har Rom ett mycket bra utbud. Via del Vecchio Governo som börjar vid Piazza Navona är den stora gatan för secondhandkläder. Gatan i sig är dessutom en av Roms mysigaste. Begagnade märkeskläder kan du även hitta på klädesmarknaden Atelier Ritz, som äger rum den första helgen varje månad i Grand Hotel Parco dei Principi på Via Frescobaldi precis norr om Villa Borghese. Dessutom ska du som gillar riktigt begagnade kläder (eller andra saker för den delen) bege dig till marknadernas marknad Porta Portese, som slår upp sina portar varje söndag förmiddag. Den sträcker sig någon eller några kilometer på Via Portuense och i vissa stånd ligger priset på så lite som fem kronor per plagg.
 

 
För dig som vill fynda skor är det kinesiska kvarteret runt Piazza Vittorio Emanuele att rekommendera. Kvarteret är det mest multikulturella i Rom och blir du hungrig i jakten på billiga skor kan du bege dig till Nuovo Mercato Esquilino på Via Principe Amedeo, Roms bästa matmarknad. Vad gäller skorna är även Porta Portese, som nämndes ovan, ett måste.
 

 
Till slut ett extra tips, Via dei Giubbonari som ligger mellan Piazza Campo de´Fiori och Via Arenula. Här finns några riktigt trendiga butiker med lite annorlunda kläder till ganska bra priser och är en personlig favorit.
 
Så det är i princip bara att packa väskan, ladda kreditkortet och släppa loss!

4 kommentarer på Shopping i Rom

  1. Hanna

    Jätte bra tips, du skriver på ettt trevligt sätt och nu hoppas jag att min shoppingtur i Rom kommer bli lite lättare! tack =)

Svara till