Att göra Sicilien till sin sak

Sicilien är ett härligt resmålVad är det som sätter Sicilien på kartan? Var som besökare börjar man? Oavsett om man lockas av kultur och historia eller vill ha strandliv och utekvällar finns här något att hämta. Många flygbolag flyger direkt till Palermo och därefter är det bara att göra sina egna fotspår på ön. 

I mångas öron klingar Sicilien maffia. Tankarna dras till sofistikerade och kyliga uppgörelser, skarpa solstrålar genom dammet, kavajslag och italienska replikutbyten. Maffian Cosa Nostra (”Vår Sak”) har också mycket riktigt funnits på ön ända sedan mitten av 1800-talet och påverkar fortfarande det sicilianska samhället i olika otrevlig utsträckning. Men detta till trots kan man fortfarande hitta en landsbygd som är lågmält behaglig och ett stadsliv väl värt att utforska. För en besökare kan det vara intressant att känna till att den stora majoriteten av de fem miljoner invånarna är katoliker, valutan är den alltmer välanvända euron och buss eller tåg är transportmedlen att föredra.

Resa och boende

På de större orterna ligger de genomsnittliga hotellrumspriserna på mellan 600 och 900 svenska kronor per natt och person. En flygbiljett tur och retur går på runt omkring 2000 kr, beroende på säsong och flygbolag. Fritidsresor arrangerar flera olika paketerbjudanden, där man bland annat kan få besöka vingårdar, hyra bil och åka på kryssning. För den med en något tunnare plånbok finns alltid alternativet RyanAir, som flyger till Palermo via London, eller till Rom där man sedan kan hoppa på ett tåg söderut. Varning utfärdas dock för att övernatta på den engelska flygplatsen Stansted, vilket kan bli ett måste om man inte aktar sig med bokningen. En natt i den ljusa, kalla byggnaden platsar knappast i någons fotoalbum.

Här kan du få tips kring att hyra bil i Palermo, Sicilien.

Storstaden Palermos larm och charm

Siciliens största stad är alltså Palermo, där vesporna far kors och tvärs förbi kaffebarer och torg. Här vittnar arkitekturen om en förlorad, romantisk tid även om många av fasaderna vid det här laget är mycket slitna. Det är smått kaotiskt på sina platser, som den italienska seden kräver. Turister blandas med kontorsanställda och förälskade tonårspar blandas med mödrar som grälar ömt på sina barn.

Bredvid ungtupparna med sina uppknäppa skjortbröst sitter stillsamma äldre herrar och enbart betraktar. Det råder en livlig, men god, stämning längs trottoarerna. Så länge man undviker de mest trafikerade korsningarna kan man äta gott och länge i medelhavsklimatet på någon av de många uteserveringarna. Visst kan det bli rått på vintern, men om man beger sig mot Sicilien runt försommaren kommer man redan då att mötas av varma kvällar som lämpar sig utmärkt för mat och vin på någon av piazzorna.

Vackra gröna landskap i Sicilien

Cefalú

Om vi lämnar Palermo därhän finns Cefalú runt 70 kilometer bort, som är en fullkomligt älskvärd liten ort. Hit har turister vallfärdat sedan 50-talet, men ändå är det en tolerant och hyfsat autentisk atmosfär utmed gränderna. Det här är platsen för den som vill komma undan charterkulturen, men fortfarande ha tillgång till ett rikt utbud av restauranger, butiker och caféer. Mer än något annat erbjuder Cefalú bad; längs de vackra stenhusen ligger stranden lång och vit.

Taormina

Vill man nå djupare i det sicilianska arvet är det dock Taormina som gäller. Här på östkusten ligger den gamla och branta staden som bland annat har en grekisk-romersk amfiteater samt den betagande Mazzarokusten som bjuder in till långa eftermiddagar av bad och sol. Om Palermo ter sig för hektiskt, är det hit turisterna tenderar att åka. En annan välbesökt sevärdhet är förstås Etna, Europas största vulkan. Även den ligger på östkusten och för den som törs ge sig upp på berget väntar ett kargt, nästan våldsamt landskap. Där finns också en souvenirbutik där man till exempel kan handla vaxljus och honung från själva vulkanen.

Castilbouno

Om man – trots dess onekliga nackdelar – är fascinerad av den krutdoftande maffiavärlden kan man styra kosan mot Castilbouno där delar av Gudfadern spelades in. Redan på 70-talet, då filminspelningarna ägde rum, var de riktiga platserna i filmernas handling så pass moderna att man valde att förflytta filmandet till mindre orter där livet fortfarande nu har en mycket mer stillsam lunk.

Sicilien har fina stränder och badplatser

Smakupplevelser på Sicilien

Kort och gott finns det många platser som förtjänar ett besök på Sicilien. Men det finns även en rik värld av smaker och dofter att avtäcka och detta kan man i stort sett ägna sig åt varsomhelst på ön. Om jag fick rekommendera en enda måltid i sicilianskt format skulle det vara cozze, musslor. Under en resa satte jag och min pappa projektet i verket att testa så många musselsoppor som möjligt och det var ungefär ett lika utsökt företag som att testa femstjärniga hotellrum. En musselsoppa, liksom de flesta andra huvudrätter på en siciliansk restaurang, kostar mellan 12 och 18 euro.

Några andra förslag på smakupplevelser skulle inkludera marsipanen Martorana, chokladglass med chili, mandelkaka och Mascarpone som är en syrlig, oerhört god färskost. Ordet mascarpone betyder ”bättre än bra”, vilket sägs vara de ord som en spanjor utbrast när han första gången smakade osten.

Det är på det stora hela en livsnjutande kultur som väntar på Sicilien. I fråga om nöje likaväl som smakupplevelser eftersträvar sicilianarna den lilla lyxen i vardagen.

Så att det blir lite bättre än bra, helt enkelt.

6 kommentarer på Att göra Sicilien till sin sak

 1. Daniel Peterson

  HInner ej lasa artikeln, men fotografen ska ha cred for snygga shots!!!!

  Danne

 2. Eva Lennberg

  Det var trevligt att läsa om sicilien, har tidigare varit i Cefalu´. det var en mysig liten stad som jag kan rekomedera att åka till. speciellt gamla stan i Cefalu´ där jag bodde bland alla cicilianare. Gå upp till domen sätter på torget en kväll och ta i en drink en härlig upplevelse.

 3. Kristian

  Mycket trevlig läsning. Jag har bokat in en tripp till Sicilien till våren 2009. Har en resa till Borneo först att klara av.=)
  Ser fram emot mer trevliga reseGuider från dig.
  /Krille – http://www.sleeper.blogg.se

 4. Lotta

  Suveränt. Skall bli intressant att själv få uppleva. Skall själv åka till sicilien någon gång i juli. Så nu pluggar jag italienska för fullt.

Svara till