Société Lutèce – aperitivons högborg

Inte många barer och restauranger runt Piazza Navona i Rom förblir okända för den stora massan i allmänhet och turister i synnerhet, men det finns faktiskt en bar som lyckats nischa in sig på ett klientel av fattiga, snåla eller dem som bara råkar gilla stället och veta var det ligger. Namnet är Société Lutèce och Markus kallar det sin favoritbar. Ett stenkast från Piazza Navona, mitt i labyrinten av smala och urgamla gränder vid det pyttelilla torget Piazza di Montevecchio ligger denna bar gömd. Det är ett litet ställe, trångt och egentligen inte överdrivet mysigt. Vad är det då som lockar honom dit? Jo, på Société Lutèce serverar man Roms bästa aperitivo!

Framåt sjutiden är det aperitivo som gäller för italienarna, ett fenomen som turister i de flesta fall ofta missar. Konceptet är mycket enkelt, du beställer in något att dricka och får fritt äta av de tilltugg (själva aperitivon) som dukats fram på baren eller i ett sidorum. Man går till en bar innan middagen för att värma upp smaklökarna och fortsätter sedan till restaurangen eller återvänder hem till köket. Aperitivon på Société Lutèce kan liknas vid någon form av italienskt smörgåsbord. Och skäms inte för att vräka på, det finns ingen gräns för hur mycket du får äta! Bland studenter med bräcklig ekonomi är det ganska vanligt att äta aperitivo som ett billigt alternativ till middagen.
 
Det är inte alla barer som nappat på aperitivokonceptet, men många har något litet att knapra på, medan ett fåtal verkligen satsar stort. Société Lutèce är definitivt en av de senare. Denna lilla bar har två rum, ett som är bar och ett som tillägnats aperitivon. Du köper ditt glas röda vin eller vad det nu kan vara i baren och fortsätter vidare till maten. Med glaset i ena handen och den lilla plasttallriken full med mat i den andra kryssar du sedan genom den gemytliga trängseln ut på det lilla torget utanför. Vill du ha ett bord att sitta vid gäller det att vara ute i tid, dels för att borden är ganska få i den lilla lokalen, dels för att baren tenderar att bli full ganska snabbt när väl maten kommer fram. Så lösningen för de flesta är att ta med dricka och mat ut på torget.

Anledningarna till att jag tycker om Société Lutèce så mycket är två. Den första är att baren utan en precis karta eller mycket erfarenhet är svår att hitta, vilket håller de flesta turister borta och därmed kan det verkligt genuina och charmfulla behållas. Société Lutèce är ett för mig väldigt representativ för Rom såsom det verkligen är bortom turisternas värld av antika ruiner, jättekyrkor, rödrutiga dukar, gatumusikanter som spelar O sole mio och pizzor för åttio kronor som bara är värda trettio.

Société Lutèce är ett typiskt ställe som vanliga unga italienare besöker, en enkel lokal som skulle egentligen skulle kunna se ut hur som helst. Inga snyggt dukade bord, inga fjäskande servitörer som svär åt dig när de kommer ut i köket och framför allt inga turistpriser! Den här baren har ingen dekor utan fylls av god dricka, gratis mat och framför allt en massa olika människor. Den andra anledningen till min böjelse för Société Lutèce är helt enkelt den småmysiga och glada atmosfären som alltid råder. Kan du få ett glas vin och äta dig mätt för tre euro så är det klart att du är nöjd!

Så när du kommer till Rom, ge dig ut på upptäcktsfärd runt Piazza Navona och försök att hitta Société Lutèce för att spara några slantar samtidigt som du kan äta gott, dricka gott och insupa atmosfären i verklighetens Rom.

4 kommentarer på Société Lutèce – aperitivons högborg

  1. Annelie

    Ska till Rom nu i mars, ska försöka att hitta till Societe Lutece… önska mig lycka till.

  2. mist.blogg.se

    Jag ska till Rom (för första gången) nu i augusti. Ska vara där ett halvår & kommer ju få hemlängtan så det skriker om det !
    Vad kan du rekommendera att göra när jag är där? 😀

    Love, M <3

Svara till