UR FUNKTION

Egentligen blir jag väl knappast förvånad längre. I detta land är det inte riktigt som det är hemma. Jag går till och med så långt som att rycka på axlarna och säga som italienarna själva: ”det här är Italien”. Som om det vore nog med förklaring. Efteråt blir jag självklart lite generad, som alltid när jag använder uttryck som kanske inte passar sig för en främling. Det räcker ju gott väl med italienarnas egna klagosånger över hur deras land fungerar.

”Hiss står still sedan sex år” var en av rubrikerna i tidningarna för ett tag sedan. Någonstans i Italien hade en hiss stannat för länge sedan. Och den står tydligen fortfarande still.

I Pizzo Calabro, en liten by i Kalabrien i södra Italien, kom man på att det hade varit förträffligt med en hiss från la piazza (torget) direkt ner till stranden och den lilla hamnen. Byn är byggd på en klippspets och för att slippa den långa, slingrande (men ack så vackra) vägen ner för de branta klippväggarna till badstranden så skulle en hiss vara en utmärkt lösning. Borgmästaren och hans män godkände förslaget och efter ett par års diskuterande sprängde man ett hål i klippan och började bygga hissen. Elva (!) år senare stod hissen klar.

Eller, nja, klar till 95% hette det. Vad det nu kunde betyda. Borgmästaren länsade i vilket fall kassan och slog på stort med en praktfull invigningsfest med mat och musik. Glädjen visste inga gränser bland byborna. Hissen visade sig fungera utomordentligt båda vägarna och många trötta ben fick äntligen vila ut. Två minuter och sex sekunder ner, två minuter och sex sekunder upp. Och ner. Och upp.

Men sedan så började problemen. De ansvariga för hissbygget hade glömt att ansöka om alla nödvändiga tillstånd och hade dessutom inte tänkt på att hissen behövde vara bemannad för att få lov att transportera badgäster och nyfikna upp och ner varje dag. Vem skulle betala hissvakten? Det hade varken borgmästaren eller någon annan svar på.

När musiken tystnat och den ståtliga invigningen var över sattes ett lås på hissdörren, och sedan dess har den stått still. I sex år. För övrigt har den tydligen börja rosta något och behöver renoveras om den någonsin skulle sättas i bruk.

Var den första som kommenterar

Svara till