Vackert vemod – en guide till Venedig

Alla vägar bär måhända till Rom, men ingen stad är som Venedig. Hjärtslitande vacker, hjälplöst vemodig och allt annat än vanlig. Platsen som sakta sjunker besöks visserligen av tolv miljoner turister varje år, men charmen hänger dramatiskt i luften och avskildheten är, trots allt, aldrig långt borta. Kom låt dig lockas av långsamhetens lov.

Venedig är som en vattenburen saga. Sedan år 827 vilar den labyrintliknande staden på 118 små öar i lagunen utanför den fastlandsbelägna italienska staden Mestre. Venedigs storhetstid som Medelhavets mäktigaste handelsstad är sedan länge över, men den tidlösa skönheten finns otvivelaktigt kvar.

Venedig är många motsättningar på en och samma gång. Myter, sorg och nostalgi tycks inetsat om vartannat i de storslagna, solblekta husfasaderna. Många venetianer har idag inte råd att bo kvar till följd av stigande fastighetspriser vilket gör att hus står tomma och förfaller samtidigt som historiska palats är i full färd att omvandlas till hotell. Vattnet är så smutsigt att det sägs vara hälsovådligt att vidröra.

Men tankar är ändå någon annanstans när det för fötterna ligger ett svårnavigerat gytter av fullkomligt förtrollande arkitektur, en plats där motorljud och avgaser snart känns som ett minne blott. Öronen fylls av vågskvalp och doften av espresso, vin och parmesan leker i näsan. Ljuset skiner på kyrkor, kupoler och renässanshus. Venedig är en turistfälla, en kuliss, ett vackert vemod att älska.

Ta sig dit och runt

Sedan 1932 är Venedig anslutet till fastlandet genom en stor bil- och järnvägsbro som leder till Piazzale Roma, vilket med all sannolikhet därför kommer att vara ditt första möte med staden. Här börjar din promenad eller båttur vidare in i Venedigs prång och charm, med 150 kanaler och 400 broar.

Underskatta inte dina fötter! Bli heller inte avskräckt av historierna om att ingen kommer till Venedig utan att gå vilse. Det är må hända sant – men det är lätt att hitta rätt igen. En del av tjusningen med att befinna sig i Venedig är nämligen att ständigt bli lockad vidare av de okända, små gränderna. Låt tanken på att det finns någonting främmande och förtrollande som väntar på andra sidan den där muren eller den där trånga passagen vara en frestelse, inte ett hinder. Du kommer inte att ångra dig!

Då fötterna inte längre orkar bära dig hoppar du på en vaparetto, Venedigs båtbussar, eller en båttaxi. De stannar lite överallt längs stadens större kanaler. Ska du vara i Venedig minst ett par dagar är det mest prisvärt att åka vaparetto, gärna med ett Venice Card som ger dig fri kollektivtransport under ett visst antal dagar.

Du kan förstås även hyra gondol. Var beredd på att pruta och ändå antagligen betala ett överpris; 50 minuter kan kosta uppåt €80. En del menar att det hör till, andra att det är ett lurendrejeri man kan vara utan. Romantiskt är däremot de flesta överens om att det är.

Upplevelser

De mest berömda delarna av Venedig är de öar som består av distrikten Cannaregio, Castello, Dorsoduro, Isola Della Giudecca, San Polo, San Croce, San Marco and Lido di Venezia. Det är även här de flesta och mest berömda sevärdheterna finns – vilka nästan är oräkneliga.
Mycket av attraktionerna är förlagda inomhus i form av museum och kyrkor, men mest intagande är Venedig utomhus: staden i sig utgör tveklöst den främsta attraktionen.

Undertecknad rekommenderar därför alla besökare att framför allt strosa omkring i staden och njuta av dess alldeles särskilda arkitektur och tjusiga kanaler. Venedig är särskilt intagande vid skymning och efter att mörkret fallit. Vågar du dig utanför de mest berömda turiststråken kommer du att trilla över oemotståndliga små torg där tiden stått stilla, mindre kända kyrkor som inte har något inträde och den ena efter den andra förföriska trattorian.

Åk vaparetto
Oavsett vad du har för slutdestination är det ett nöje att åka en tur med en vaparetto, gärna någon av linjerna som passerar längs med hela Canal Grande som t.ex. nummer 1. Sevärdhet på sevärdhet kommer att guppa förbi och en alldeles speciell känsla infinna sig i magen: den där som bekräftar att du verkligen aldrig har varit på en liknande plats tidigare. Försök få en plats utomhus i fören, där är utsikten och – de många, många – fotomöjligheterna som bäst.

Piazza San Marco – Marcusplatsen
Ett överflödigt tips, men ett nödvändigt och hänförande ont. Det är däremot inte det namnkunniga kaféet Caffe Florian, om du inte har en böjelse för att vara omgärdad av turister, fotograferad av turister och betala hutlösa turistpriser. Runt Piazza San Marco hittar du många av Venedigs mest berömda landmärken, som Palazzo Ducale, Biblioteca Marciana och Basilica di San Marco.

Ponte di Rialto – Suckarnas bro – och Rialtomarknaden
Venedigs mest berömda bro är en läcker båge som har synts i åtskilliga filmer och på oräkneliga vykort. Trängseln bland turisterna är avsevärd, både på själva bron och på den intilliggande marknaden – men visst är det vackert.

San Giorgio Maggiore
Prakten är närvarande i vartenda fotsteg du tar i Venedig och det är lockande att få se den ur någon form av helhetsperspektiv. Det kan därför vara värt de €3 i inträde för att klättra upp i kyrkans klocktorn och få hela den kompakta härligheten i ett enda 360-gradigt ögonkast.

Judiska Kvarteren
De judiska kvarteren i Venedig var bokstavligt talat världens första ghetto: ordet kommer från den venetianska dialektens ord gettare – vilket betyder kopparsmed, något det fanns gott om just i de här kvarteren innan de venetianska judarna lokaliserades hit. Området är än idag huvudsakligen bebott av judar och inte mindre än fem synagogor finns i dess kvarter. Här finns Venedigs högsta hus med upp till åtta våningar, en främmande syn i resten av staden.

Ca d’Oro
Storslaget, guldfärgat palats från 1400-talet vars utsida är bra mycket mer imponerande än insidan.

Museum
Oavsett vad du är intresserad av, har garanterat Venedig minst ett museum som kommer att falla dig i smaken. Att nämna dem alla här skulle inte få plats. The Peggy Guggenheim Museum (Calle Cristorofo 30123, Dursodoro), Ca’ Pesaro (Santa Croce, San Stae), Ca’ Rezzonico (Fondamenta Rezzonico, Dorsoduro) och Galleria dell’Accademia (Via Ricasoli, i närheten av San Marco) är ett par av guldkornen.

Kyrkor
Venedig har gott om vackra kyrkor. San Giovanni e Paolo (Campo Santi), Santa Maria dei Miracoli (Campo dei Miracoli) och Santa Maria Gloriosa dei Frari (Campo dei Frari) rekommenderas särskilt varmt. Tänk på att Italien är ett synnerligen katolskt land och att det i de flesta kyrkor förväntas att du klär dig respektfullt. Inga bara axlar eller naken hud ovanför knäna med andra ord.

Shopping

Om du mot förmodan plötsligt skulle känna dig blaserad kan du alltid ägna dig åt shopping. Venedig har butiker även i de mest oåtkomliga och trånga gränderna. Här finns de stora italienska modehusen som Prada och Gucci, vilka framför är lokaliserade kring Calle Larda som sträcker sig från Piazza San Marco mot Accademiabron. Det är inte ett dugg billigare än hemma, förstås.

Venedig är framför allt känt för sitt exklusiva hantverk. Passa därför på att köpa till exempel karnevalsmasker från Ca’Macana (Calle delle Botteghe vid Campo San Barnaba, Dorsoduro) eller Mondo Novo (Rio Terrà Canal vid Campo Santa Margherita, Dorsoduro). Båda gjorde masker till Stanley Kubricks sista film ”Eyes Wide Shut”. Planerar du att vara en del av karnevalen kan du beställa din alldeles egen papier maché-mask på L’Arlecchino (Calle dei Cristi 1722-1729, San Polo). Annat förstklassigt venetianskt är glas från ön Murano.

Tänk på! Det mesta av det mesta säljs överallt i hela staden och det kan därför vara bra att undvika att handla i bästa affär du trillar över. Det lönar sig även att leta upp de butiker som säljer äkta vara, istället för att handla det billigaste; det är ofta av undermålig kvalité. Du undviker med fördel de vanliga turistfällorna av ”made in Venice”-prylar som egentligen härstammar från Kina.

Restauranger och annat inmundigande

Som om Venedig inte vore berömt för det mesta, är det även berömt för sitt alldeles särskilda italienska kök, kort och gott kallat för det venetianska. Några specialiteter att hålla utkik efter är polenta och risotto med bläckfiskbläck. Håll ögonen öppna efter en baccari, mätställen som serverar den venetianska rätten cicchetti, som i det närmaste kan liknas vid tapas.

Priserna är ofta högre i turistkvarteren, så sök dig gärna utanför dem. Maten behöver inte vara mindre prisvärd för att du låter blir att betala överpris för den… En tumregel är att hålla utkik efter vinbarer med huvudsakligt italienskt klientel. Se förstås även gärna till att äta på en klassisk trattoria med vita gardiner, stärkta dukar och linneservetter och att köpa minst en kula tiramisuglass från en äkta gelateria.

Personlig favorit är restaurangerna med uteserveringar på pålar över vattnet längs Canal Della Giudecca på Dorsoduro. Kött och fisk finns det förstås gott om överallt, men här är det till och med lätt att vara vegan! Glöm inte bort att gå förbi och boka bord tidigare på dagen – det gör de flesta och restaurangerna tenderar därför att vara fulla efter 19-snåret. Utsikten är fenomenal.

Nattliv och nöjen

I en stad med ungefär 70,000 invånare är det inte så konstigt att nattlivet knappast pulserar. En blöt kväll är det däremot inte svårt att få, åtminstone så länge du inte kräver extatiska nätter som dansas hädan. För nattsudd av den mer ihållande sorten rekommenderas framför allt två distrikt: Campo Santa Margherita (intill Ca’ Foscari Universitetet) och Erbaria (väster om Ponte di Rialto). Här behöver du inte strosa planlöst för att hitta pubar och krogar att ta ett glas på. Andra alternativ är att göra som Venedigs unga själva gör: klubba på ön Jesolo på sommaren och i Mestre resten av året.

Två drinkar är karakteristiska för Venedig och du bör givetvis testa båda. De tu, Spritz och Bellini, kan njutas så gott som överallt i hela staden.

Tips och råd

 • ”Kaffet i Venedig kostar 90 kronor.” Ja, säkerligen om du prompt ska dricka det på Piazza San Marco. Men varför göra det när Venedig kryllar av andra härliga kaféer? En espresso kostar sällan mer än €1, en latte eller cappuchino runt €2,50.
 • Det kostar att gå på toaletten i Venedig, vanligtvis från €1. Ett tips är därför att kombinera kafébesök med att uppsöka deras toalett.
 • Troligtvis kommer du att spendera mest tid i Venedigs berömda distrikt, men det lönar sig att våga sig utanför dem. Reser du obegränsat med vaparetton är det t.o.m. ett måste, det kostar dig inget extra. Passa på att spendera en halv dag på Lido, ön som är en strand som är hemvist till världens äldsta filmfestival, eller Murano, berömt för sitt glas.
 • På grund av klimatet brukar det generellt avrådas från att åka till Venedig på sommaren; kanalerna tenderar att stinka och högvattnet stänger av många intressanta delar av staden. Vår och höst är enklast, men februari kanske mest spännande med tanke på karnevalen.
 • Gått vilse? Håll utkik efter vaparetto-stopp, hoppa på nästa båt som dyker och kliv av på en station från vilken du lättare kan orientera dig. Ännu enklare: fråga en lokalbo om vägen. En karta bör du förstås alltid ha med dig, men du kommer antagligen snabbt att upptäcka att de är ganska generella och inte hjälper så mycket.
 • Vill du spara pengar till en exklusiv middag med tjusig utsikt? Spara in lunchpengarna. Venedig har gott om matmarknader där du kan köpa nybakat bröd, läckra ostar och färsk frukt att ta med dig till valfri bänk för picknick.

8 kommentarer på Vackert vemod – en guide till Venedig

 1. Lina

  Härlig artikel! Du lyckas väldigt bra med att fånga Venedigs känsla i dina formuleringar, jättebra skivet. Venedig är verkligen en säregen stad värd sin sagostämpel!
  Vill dock komma med en liten rättning; Ponte di Rialto och ”suckarnas bro” (Ponte dei Sospiri) är inte samma bro som det framgår i texten. Ponte dei Sospiri ligger vid den första kanalen öster om Piazza San Marco i anslutning till det berömda fängelset (kan ses från strandpromenaden längs med lagunen i San Marco) Är även den värd ett besök, den är otroligt vacker!

 2. Linda

  Lina, tack för den fina kritiken och inte minst för rättelsen! Jag måste ha blandat ihop det alldeles när jag läste i min guidebok under resan.

 3. Ebba

  Jätte trevlig artikel. Lätt förståelig och kul att läsa. Åker till Venedig imorgon och är nu ännu mer förväntansfull. Tack för detta (:

 4. Josefin

  Det verkar ju toppen det här. Ska till Venedig imorgon bitti, aldrig varit där innan, och har varken karta, hotell eller en aning om nånting. Men det är charmen. Bra tips, tror jag.:) Jag försöker nu bara lista ut hur man tar sig från flygplatsen till Markusplatsen, utan att ta tråkig taxi?

Svara till