Det japanska året

Linda fortsätter att dela med sig av sina matnyttiga Japan-tips till Backpackings läsare. Den här gången berättar hon om hur det japanska året ser ut för att framtida resenärer ska kunna planera in sin vistelse utifrån bäst väder och eventuella högtider.

Det finns alltid bättre och sämre tidpunkter att besöka ett land. På många sätt påminner det japanska året om det svenska. De fyra årstiderna är välavgränsade och med en stor skillnad sinsemellan. Japans tre tusen öar är även utspridda i en avlång båge i den västra änden av Stilla havet. Hokkaidō i norr är därför känt för sina kalla vintrar och för att ha några av världens bästa skidorter. Okinawa däremot, i söder, har ett subtropiskt klimat med korallrev. Beroende på var du åker kan Japan därför vara skönt att besöka vilken månad om året som helst, beroende på vilken typ av klimat man trivs bäst med.

Vinter

December, januari och februari
Den japanska vintern är förhållandevis mild. På de flesta platser i landet blir det aldrig ens minusgrader. Vädret är ofta fördelaktigt, soligt och torrt, på huvudöarna Honshū, Shikoku och Kyūshū, men saknar den enastående prakt som den japanska växtligheten kan visa prov på under de andra årstiderna. Det är även en mörkare tid på året, med solnedgång redan på sen eftermiddag i Tokyo. Snön faller däremot över Hokkaidō och månaden lämpar sig mycket väl för skidåkning i till exempel Sapporo.

Trots att Japan har en mycket liten kristen befolkning, växer julen som högtid. Mörkret lyses upp av fantastiska ljuskreationer i nästan alla städer, och på vissa platser, till exempel i Tokyo eller Kobe, anordnar olika stadsdelar det ena ljusskådespelet efter det andra. Själva kalenderåret påbörjas med en av de tre viktigaste japanska högtiderna: shogatsu, nyår. Högtiden är officiellt 1 januari, men ofta sträcker sig firandet ända fram till den 3:e. Affärer och företag håller ofta stängt, och bussar, tåg och flyg tenderar att vara fullbokade.

Vår

Mars, april och maj
På sina ställen i norr går det fortfarande att åka skidor, men redan i mars kan våren sticka upp näsan ur jorden på Honshū och längre söderut, där vädret börjar bli betydligt mildare. Plommonträden är bland de första att börja blomma, och följs senare av den fantastiska sakuran, körsbärsblomningen, som firas (kallat hanami) överallt där den börjar slå ut. Våren (särskilt april månad) anses vara en av de absolut bästa tiderna på året att besöka centrala Japan, framför allt på grund av de olika praktfulla blomstringarna. Landet är plötsligt alldeles vitt och rosa, och blommorna är som sagolikt, varmt snöfall under den bleka solen.

Den 29 april inleds den andra av Japans tre viktigaste högtider, Golden Week, som sedan sträcker sig till 5 maj. Beroende på veckodagar kan det innebära över en veckas festligheter och högtidshållanden, som får det mesta av det vanliga livet att stanna upp. Ska du bara besöka Japan en vecka eller två gör du därför klokast i att inte resa under dessa datum. Däremot kan det vara en fördel att åka precis efter helgevenemangen, då japanerna själva återvänder till vardagen och lämnar sina sevärdheter, så som helgedomar eller särskilda orter, folktomma. Maj är varmare än april, men svalare och mycket mer behaglig än den annalkande sommaren.

Sommar

Juni, juli och augusti
Den japanska sommaren inleds med (ungefär) en månads regnperiod som vanligtvis sträcker sig från mitten på juni till mitten på juli. Skyarna öppnar sig och översköljer centrala Japan. På Okinawa inleds regnperioden redan i början på maj och håller i sig till slutet på juni. Efter regnen kommer värmen, ofta het och alltid mycket fuktig. Många japaner väljer att åka norrut, där det är svalare, för att koppla av i bergsorterna och slippa den uttröttande värmen i till exempel Tokyo.

I augusti inträffar den tredje av de tre viktigaste högtiderna: Obon, en buddhistisk variant av kristna Allhelgona eller mexikanska Dia de los Muertos, en tid att komma ihåg de nära och kära som har lämnat jordelivet. Obon firas på många olika sätt. En mycket populär aktivitet att klättra upp för Mount Fuji för att se soluppgången från toppen eller att resa till Kyoto för att uppleva Gozan no Okuribi (också kallat Daimonji-yaki), då fem enorma bål, för att fira andarnas återvändande till de dödas rike, tänds på bergen som omgärdar staden.

Höst

September, oktober och november
Liksom våren, anses hösten vara en ultimat tidpunkt för att besöka Japan. Sommaren har släppt sitt dävna grepp och landet vaknar upp ur sin dåsighet för att möta en årstid som är sval, mild och otroligt vacker. Luften blir lättare att andas igen och utomhusaktiviteter blir mer inbjudande. Parker och trädgårdar lockar tusentals besökare med lönnträd som exploderat i sprakande rött, gult och orange. Särskilda orter och platser, som Mount Takao eller Nikkō, är extra spektakulära. På grund av vädret och naturens skönhet, anses hösten vara bäst för olika typer av vandringar.

5 kommentarer på Det japanska året

 1. Matte

  Har läst alla dina japanguider hittills. Jag tycker de är mycket bra. Ska åka till Japan så fort jag får möjlighet till det. Hoppas på många fler guider från dig.

 2. Sebastian

  Underbara guider! Kommer jag få mycket nytta av. Är i Tokyo från 1 September till 1 Oktober. Hur är vädret under den här tiden?

 3. Anne-Katrin

  En riktigt bra sida och precis det jag letade efter.Vår dotter har fått jobb i Japan i 2 år så vi ville veta vilken årstid som var bäst.
  TACK!

 4. christina kolmert

  Hej-kul att läsa! Fundear på Japan i okt-några dagar i Tokyo-sen kanske Kyoto som lär vara fint. Vi vandrar gärna-har du någon länk om det? Vi är mycket intresserade av hantverk och kultur-har du några tips??
  Hälsningar Christina i Piteå

Svara till