En smak av Japan – Tsukiji Fish Market

Linda har i en tidigare artikelserie skrivit om det japanska köket. Idag tar hon med oss på ett besök till Tsukiji Fish Market i Tokyo. I den annars sävliga gryningen är tempot som högst på världens största fiskmarknad, då nattens fångster vägs in, förhandlas om och slutligen säljs för att hamna i händerna på kockar runt om hela Japan.

Solen har knappt hunnit stiga över Japans huvudstad, men på saltdoftande Tsukiji Fish Market det är svårt att tro att det utanför fortfarande ska föreställa natt. Här är gryningstimmarna de viktigaste. Nattens fångster har just gungats in från havet. Entusiastiska försäljare springer fram och tillbaka mellan skrovliga kräftor, glänsande fiskkroppar och flotta bläckfiskar. Små, små sardiner drunknar bredvid frusna tonfiskar på flera hundratals kilo.

Truckarna slamrar förbi. Luften är tjock av förväntningar och de närmaste timmarna kommer 15,000 restauranginnehavare att köpslå med agenterna om de nästan 3000 ton av havets läckerheter som ligger i vätan på Tsukijis kalla cementgolv. Totalt rör det sig om si så där 500 olika sorters fisk- och skaldjur som ska gå sitt sushiöde till mötes. Det är högljutt, men gemytligt. Trångt, men aldrig obehagligt – utom kanske för de stackars havsdjuren…

Vad?
Tokyo Metropolitan Central Wholesale Market (Tsukiji Fish Market är den mer vardagliga varianten) som är världens största grossistmarknad för fisk- och skaldjur och en av Tokyos främsta sevärdheter. Jonai Shijo, den inre delen, är de tusentalet grossisthandlarnas tillhåll, ”where the action happens”. Jogai Shijo, den yttre delen, har en del grossisthandel, men också små bodar med försäljning av olika slag.
 
Varför?
För att se en uppsjö försäljare och uppköpare orda om fisk- och skaldjur i all världens spektakulära färger och former som du inte ens kände till existerade. Samt för att äta dit livs godaste sushifrukost på en röd plastpall i sältans kaos.
 

3 kommentarer på En smak av Japan – Tsukiji Fish Market

Svara till