Maid in Japan

Japan är visserligen känt för sin exemplariska service där kunden alltid står i centrum, men när det kommer till meido cafés är det service upphöjt i kvadrat – makalöst. Linda har bott i Tokyo och hängt på en och annan sådan servering i nördmeckat Akihabara. Hon berättar lite mer om fenomenet för Backpackings läsare.

Ett meido café faller, tillsammans med så kallade butler cafés, under kategorin Cosplay restauranger. Termen ”cosplay” myntades av Nov Takahashi och är en japanifiering av det engelska uttrycket ”costume play”. Ursprungligen handlade det framför allt om ungdomar som klädde ut sig till populära tv-spelsfigurer. I dag innefattar det även populära artister och kändisar. I fallet med meido cafés handlar det följaktligen om att personalen är utklädda till maids, hembiträden.

Domesticeringen kring en maid är med andra ord stor och det är just den stämningen som återspeglas på ett japanskt meido cafe. Personalen är fullständigt underdånig gästerna. Fenomenet är på många sätt sammankopplat med otaku, den japanska benämningen på en nörd med stor förkärlek till manga och anime.Det råder ingen tvekan om hierarkin på ett meido café: gästerna ska känna sig som hemma och det är servitrisernas uppgift att behandla dem som ”mannen i huset”.

I dörren möts de av en fras, ”okaerinasaimase, goshujinsama” som betyder ungefär ”välkommen hem, herre”. Ingen ansträngning alls ska behöva göras från deras, gästens, sida. Servitriserna niger ödmjukt och sköter bokstavligt talat allt. Beställer du kaffe är det de som häller i eventuell mjölk och socker. De till och med rör om i koppen.

Mat och allehanda ätbart är alltid tillagat på ett speciellt välkomnande vis. Servitriserna är klädda i french maid- eller lolita-outfits och förväntas bete sig moe – att vara barnsligt ungdomliga, lite naiva och (icke att förglömma!) mycket kawaii. På ett medio cafe är det uteslutande kvinnor som jobbar som servitriser. Är män anställda är det i så fall med köks-, bar- eller kassauppgifter.

En vanligt västerländsk tolkning av meido cafes är att servitriserna är sexuellt objektifierade av manliga gäster och att förkärleken för det barnsliga kan gränsa till pedofili. Ingen kan hindra någon annan från att uppfatta saker med sina särskilda kulturella glasögon om vad som är passande, men den uppfattningen är sällan delad av japanerna själva. För dem är inte själva företeelsen speciellt sexualiserad. Däremot finns det servitriser som har haft problem med gäster som blivit förälskade i dem och inte velat se skillnaden mellan dem som privatpersoner och deras roll som maid. Det har fått en del följder. Bland annat är det ovanligt att som gäst få lov att fotografera servitriserna på ett kafé.

Sugen på att besöka ett meido café i Tokyo? Ta dig till stadsdelen Akihabara där det finns gott om dem. Har du inte ett tips eller en adress att gå på, kan du med all säkerhet vänta dig att springa på maids som delar ut flyers på gatan för just deras kafé. Det är bara att välja och vraka.

Liten ordlista


 • Cosplay restaurang (kosupure keiinshokuten) – Temarestaurang, särskilt populärt i Tokyo-stadsdelen Akihabara.
 • Meido café (meido kafue) – Kafé med unga kvinnliga servitriser som behandlar manliga (och kvinnliga) gäster som översåtar.
 • Imouto cafes – Imouto betyder lillasyster på japanska och på ett imouto café spelar servitriserna rollen som gästens lillasyster.
 • Butler café (shitsuji kissa) – Detsamma som meido café, men med män i frack som serveringspersonal. Det finns även så kallade dansō-kei, bulter kaféer där kvinnliga servitriser är utklädda till män.
 • Kawaii – Japanskt ord som ungefär betyder ”söt”.
 • Moe – Japansk slang för att ha en förkärlek, en fetish, för karaktärer i tv-spel, manga eller anime. Att bete sig moe är påminner om att bete sig kawaii, det vill säga att vara söt, ha tofsar, spela naiv och så vidare.

3 kommentarer på Maid in Japan

 1. Dave

  Det låter rätt så spännande och annorlunda måste jag säga – åker jag till Japan någon gång så måste jag testa hur det är. 🙂

 2. Kristoffer

  Ja, de har ju minst sagt nischade cafen ”spelar rollen som gæstens lillasyster” 🙂

 3. Linda

  Jag gillar egentligen inte att spä på ”exotiseringen” av Japan (det mesta i det där landet är faktiskt INTE speciellt galet), men meido cafés är verkligen ett kul inslag i nörderiet 😛

Svara till