Shimo-kitazawa – För Tokyos hippa bohemer

Med sina vintagebutiker, billiga mathak och tallösa musikvenues är Shimokitazawa en kokpunkt för ungdomskultur i gigantiska Tokyo.

”Vad är det där Shimo-kitazawa för ställe egentligen?” undrar vännen Camilla, som bott i Tokyo sedan maj 2008 och bara hunnit upptäcka en bråkdel av världens största stad. ”Man kan säga att det är som Tokyos svar på Greenwich Village i New York eller Camden Town i London,” svarar undertecknad lite svävande. Det känns aldrig bra att beskriva en plats genom att jämföra den med en annan. Men från andra sidan bordet nickar två japanska tjejkompisar ivrigt. ”Precis!” instämmer Eri-san och Mie-san och bekräftar för oss att det är en gängse åsikt bland japanerna också, inte bara en bekväm västerländsk tolkning för att slippa tänka till ännu ett varv.

När allt kommer omkring är det inte en helt dålig liknelse. Stadsdelen Shimo-kitazawa – som i folkmun kallas för Shimokita och ligger ett par stopp från populära Shibuya och ikoniska Shinjuku – är ett gytter av små gator som i varje dimension är full av allt det som varje storstad värd namnet måste innehålla.

De otaliga barerna, restaurangerna och kaféerna trängs bland vintageaffärer, prylbutiker och hål-i-väggen som säljer sådant man inte kunde tänka sig att det fanns en marknad för. Den supertrånga lilla butiken som specialiserat sig på t-shirts med skräckfilmstryck, undanskymd på baksidan av en spiraltrappa på andra våningen i ett hus i närheten av stationen, är knappast knäppast. Det är bara början.

Shimokita är avslappnat coolt och hamnar så gott som alltid i topp tre när unga Tokyoiter tillfrågas vilka stadsdelar de allra helst vill bo i. Var noga med att lägga dina favoritställen på minnet; risken finns att du inte hittar tillbaka till dem igen bland det stora utbudet som är forcerat på en liten yta. Känslan av gammalt japanskt bostadsområde är lika flagrant som känslan av att befinna sig i hjärtat av det urban hipsterlivet. Och det bästa? Området är en av Tokyos bäst bevarade hemligheter för turister.

Ta dig dit: Stationen Shimo-kitazawa ligger i Setagaya, ett par stopp från Shibuya med Keio-Inokashira Line (¥ 120) eller ett par stopp från Shinjuku med Odakyu Line (¥150). Norr om stationen ligger mängder med marknadsstånd. De är perfekta för prutning, någonting man annars inte är bortskämd med i Tokyo. De fullpackade, trånga, i stort sett bilfria gatorna som utgör Shimokitas hjärta ligger både norr och söder om stationen, det mesta i dess omedelbara närhet.

För vem? I Shimokita hänger studenter, musiker och storstadsälskare under 25 som vet hur man tolkar mode som ett ställningstagande á la en personne.

Bäst dagtid: Shoppingen och kaféerna. Det är bara att traska runt, gå vilse och bli förälskad. Varuhuset OIOI har en outlet i Shimokita, men det är de otaliga one of a kind-butikerna som utgör den verkliga lockelsen.

Bäst kvällstid: Musikbarerna. Det finns ett överflöd av hak som känns som vardagsrum där man kan krypa upp i en soffa med benen under sig, en kall öl i handen och öron och ögon koncentrerade på de trendiga musiker och DJ:s som uppträder varje kväll.

Tänk på! Få är stadsdelarna i Tokyo där man kan räkna med att klara sig på engelska. Shimokita tillhör inte dem: så gott som alla menyer och liknande finns bara på japanska. Har du en japansk vän kan det vara läge att ta med honom eller henne för att det ska bli lite lättare. Låt det däremot inte hindra dig – Tokyo är en lätt stad att vistas i, även när man befinner sig inuti språkbubblan.

1 kommentar påShimo-kitazawa – För Tokyos hippa bohemer

  1. Iliden Stormrage

    Gillar dina beskrivningar.
    Själv tyckte jag mkt om Camden Town förhoppningsvis får ja se Shimokitazawa nån gång i framtiden..

Svara till