Shopping i Tokyo – del 1

Ingen urban djungel är som Tokyo. Få andra storstäder i världen är så mångfacetterade, så trollbindande och med en så gigantisk kvantitet av precis vad som helst, som Tokyo. Att shoppingen är excellent behövs kanske inte tilläggas? Det fantasieggande utbudet gäckar ständigt i en världsmetropol där kommersiella intressen blinkar och söker uppmärksamhet dygnet alla timmar. Linda rapporterar i två delar om ett eldorado för den shoppingsugna.

Att skriva en shoppingguide för Tokyo kräver utrymme för en hel bok. Varje stadsdel är full till bredden, och mer därtill, av affärer, butiker, varuhus och alla shoppingmöjligheter man kan tänka sig. Så vidare värst billigt är det överlag inte, men det går definitivt att fynda. Det kommer alltid att finnas tusen och en butiker som ingen har nämnt, och alla besökare kommer garanterat att hitta något nytt och älskvärt som de konfunderas över varför ingen guide har nämnt. Några generella guidelinjer går likväl att dra upp…

Affärer
Det är och förblir en ständig upprepning: Tokyo har allt, och minst sagt många affärer av alla de slag. Oavsett var i staden du befinner dig kan du hitta alla slags kläder och prylar; inhemska såväl som utländska märken; billiga såväl som dyra föremål. De flesta affärer följer samma typer av mönster som de vi är vana vid från Sverige eller andra delar av västvärlden. Skillnaden är märkbar framför allt i form av service och butiksbiträdenas stora entusiasm.

När du shoppar i Japan är du lika med kung/drottning. Pengar är till för att spenderas. Vanligtvis möts du av ett ”irhasaimasse” (vilket ungefär betyder ”välkommen”) som glatt utropas till varje besökare som stiger in i en butik. Överlag har du stora möjligheter att själv gå omkring och titta på varor utan att störas, men det händer att du får ett biträde som följer med dig, kommer med tips och allmänna säljarknep. Kassa- och betalsystemet fungerar precis som i Sverige.

Marknader
Jag skulle inte vilja påstå att Tokyo är känt för sina marknader, men det betyder inte att de inte finns eller att de inte kan vara bra. De är ofta folktäta och charmiga. Det förekommer prutning, men långt ifrån i den utsträckning andra asiatiska länder är kända för. Ofta inträffar marknaderna någon särskild dag i veckan eller månaden, så det är bra att kolla upp i förväg vad som händer precis då du själv är där. Två rekommendationer finns i Asakusa och Harajuku. Den stora dagliga marknaden, Nakamise Shopping Arcade, utanför templet Sensōji i Asakusa bjuder på mängder av turistsouvenirer, men också genuint japanskt hantverk. Basarkänslorna kommer ohjälpligt då du under bar himmel besöker helgedomen Togo Shrines coola söndagsloppis, i Harajuku.

Varuhus
Tokyo svämmar över av varuhus. Så gott som alla stadsdelar har sin beskärda del av dem, om inte fler. Många är oerhört stora, och har ett enormt utbud av internationella butikskedjor och märken. I slimmande, enligt min mening opersonliga, miljöer kan du åka upp och ned mellan planen och botanisera bland parfym, kosmetika och kläder. Överlag har våning B1 en saluhall, våning 1 skönhetsrelaterade produkter och våningarna ovanpå i olika utsträckning och olika variation kläder och prylar.

Jag har själv aldrig handlat något i ett varuhus i Japan, och rekommenderar det bara p.g.a. möjligheten att få ta del av utdelningen av gratisprover som är frekvent förekommande. Det kan också vara spännande att känna sig som en del av pulsen, eftersom varuhusen ofta är mycket fulla av människor. Några av Tokyos mest kända varuhus återfinns i Ginza (Mitsukoshi), Roppongi (Roppongi Hills), Shinjuku (Keio), längs avenyn Omote-sando (Omote-sando Hills) och i Ikeburuko (Seibu, ett av världens största). Detta är emellertid långt ifrån alla. Har du inte mer än en vecka i Tokyo, anser jag personligen att det finns många bättre alternativ till shopping än dessa.

Priser
Det är väldigt svårt att ge en allmängiltig bild av prisklasserna i Tokyo. De kan variera enormt från stadsdel till stadsdel, från butik till butik. Ett nytt klädesplagg kan vara billigare än ett second hand-kap. Å andra sidan är det inte sällan kampanjpris på varor och det finns en hel del lågpriskedjor som har bra och kul grejer för få yen. Med andra ord: håll ögonen öppna!

Billiga fynd…
Ständigt billiga är de s.k. 100 Yen Shop eller 99 Yen Shop. Precis som namnet avslöjar, rör det sig om butiker där alla varor kostar 99/100 yen (med ett tillägg på 5 yen i skatt, så alltså 104/105 yen). De ligger oftast placerade vid stationer, och har ett varierat utbud av allt från mat till saker. Fynda bland risskålar, ätpinnar, Hello Kitty-prylar, hantverk, strumpor, kontorsmaterial och de mest udda japanska små manicker. Kvalitén är inte av den högsta klass, men därmed heller inte dålig.

Jag rekommenderar det varmt, om inte annat för att 100 Yen Shops är så roliga att gå omkring i. En annan billig butikskedja som garanterat kommer att kännas originell är Don Quijote, även känt som DonK!. Priserna är låga, utbudet enormt (testa flervåningsbutikerna i t.ex. Roppongi eller Shibuya) och underhållningsfaktorn hög. Det känns utan tvivel osvenskt att gå in i en butik som har sexleksaker och barnleksaker intill varandra.

Shoppingråd

 • I Tokyo prutas det inte, utom eventuellt på marknader. En tumregel är att se om en vara har en prislapp på sig: har den det är det inte aktuellt att pruta, saknas det en kan det vara det. Å andra sidan lämnas det heller ingen dricks, trots att servicen ofta är helt ypperlig.
 • Det kan vara svårt med internationella VISA-kort och liknande i Japan. För enkelhetens skull bör du därför ha kontakter att betala med.
 • Tänk på storleken! Japanerna är förhållande vis små och smala i jämförelse med västerlänningar.
 • Japan är ett rikt land, och kvalitén på varor, kläder m.m. är ofta väldigt hög. Försiktighetsåtgärder tycker jag därför inte att man behöver ta mer än utifrån vad det sunda förnuftet säger.
 • Glöm inte att kolla om du har möjlighet att få studentrabatt (med någon form av internationellt studentkort). Att kunna uppvisa sitt pass, och alltså bevisa att man är turist, brukar också ge rabatter på sådant som elektronik.
 • Börja inte shoppa första dagen. Med ett utbud så som Tokyos kan jag garantera dig att du kommer att hitta mer än ett alternativ till det du är ute efter, och möjligheten att spara pengar kan därför vara stor.

3 kommentarer på Shopping i Tokyo – del 1

 1. Benjamin Adam

  Det här kom som på beställning. Har suttit och försökt hitta en vettig guide till Tokyo inför min korta visit där om omkring 1 månad. Väntar med spänning på del 2 av shoppingartikeln. Jag är intresserad av all info du kan tänkas ha om Tokyo eftersom jag bara kommer kunna vara där i omkring 5-7 dagar!
  Tack för infon!

 2. Mikaela

  Gud vad glad jag blev av att läsa dina artiklar. Ska åka till Tokyo och skriva mitt ex-jobb mellan den 1 och 15 maj och behöver all guidning jag kan få!

 3. Jannicke Sasaki

  ÅKER TILL JAPAN I SOMMAR!!
  😀 Ska hälsa på släkten efter 20år..ska bli så häftigt, bra artiklar!

Svara till