Tokyo – Guide M till Ö

Japan är än lekande lätt, än motsträvigt svårt. Förhoppningsvis har du fått många idéer på vad du vill hinna uppleva under din vistelse i Tokyo. Då återstår förstås allt det där lilla extra som är värt att veta för en så friktionsfri semester som möjligt. Här är del två av Tokyo A till Ö.

Medier
Det finns en handfull engelskspråkiga medier i Tokyo. Japan Times är bra och Japan Today praktisk för notiser. Metropolis är en oumbärlig nöjesguide som du bör se till att plocka på dig snarast för att ta del av det senaste kalendariet och inte missa vad som pågår när just du är i stan.
 
Mobiler & telefon
Japans landsnummer är 81. Tokyos riktnummer är (0)3. Det finns både mynttelefoner och korttelefoner. Blir inte förvånad om din mobil inte fungerar, den gör nämligen bara det om du har fast abonnemang och 3G-simkort. Japanerna själva älskar sina mobiler, vilka på japanska heter keitai denwa och har så mycket kringfunktioner att det till och med talas om en speciell ”keitai culture”

När ska jag resa?
Japan är som allra vackrast under hösten, då trädens löv står i ofattbart vacker brand, och på våren, då sakurans blommor exploderar i sagolikt vitt och rosa. Vädret råkar också vara som mest behagligt under dessa årstider. I maj-juni är det regnperiod, sommaren är fuktigt påflugen och över vintern är det kallt även om det inte alltid blir under nollgradigt.
 
Post
Håll utkik efter symbolen som ser ut som ett T med ett streck över. Huvudkontoren i Marunouchi, Shibuya och Roppongi har öppet dygnet runt. Ett vykort till Sverige kostar ¥90, det vill säga cirka 5,30 SEK.

Religion
De två stora religionerna i Japan är buddhism och shintoism, vilka funnit i Japan i århundraden. Naturligtvis existerar det även andra religiösa grupperingar i landet, men de flesta japaner anser sig tillhöra någon av dessa. Japan är däremot sekulariserat i en ganska hög grad och religion spelar inte någon större roll i vardagslivet längre. Många högtider har religiösa rötter och många japaner har en andlig syn på livet och naturen. Besöker du någon typ av helgedom i Japan är det, som på alla religiösa platser, viktigt att du är hänsynsfull och visar respekt. Håll utkik efter eventuella uppmaningar att ta av dig skorna eller fotograferingsförbud.
 
Restauranger
Med över 200,000 att välja mellan bara i Tokyo kan det ibland kännas överväldigande, men å andra sidan behöver du aldrig gå hungrig. Ett tips är att äta i närheten av någon tågstation, där de små serveringarna under och kring rälserna ofta är både charmiga och billiga. Glöm inte att testa någon kaiten-zushi (sushi på rullband) och izakaya (traditionell japansk pub).
 
Språk
Att japaner överlag är dåliga på engelska stämmer tyvärr fortfarande. Givetvis finns det undantag, men det är lätt att få en känsla av att de är alldeles för få för att det ska spela någon roll när du väl behöver kunna kommunicera. Du kommer att vara omgärdad av ett hav av obegriplighet. I tunnelbanan är det tack och lov bra. Du kommer även långt med tålamod, ödmjukhet, skratt – och en parlör.
 
Service
Japan är känt för sin exemplariska service och det är ett rykte som onekligen stämmer. Kunden är kung, helt enkelt.
 
Tidsskillnad
+ 7 timmar på sommaren, + 8 timmar på vintern.
 
Turistinformation
Japan National Tourist Organization har så kallade TIC Offices, Tourist Information Centre. De har gott om broschyrer, kartor och tips som den engelsktalande personalen med glädje delger dig. Det finns TIC lite varstans.

Trafik
Vänstertrafik råder i hela Japan och är överlag ganska lik den svenska. Se däremot upp för cyklister som kör på samma trottoarer som fotgängare går.
 
Transport
Japan är tågets förlovade land och alla rälser bär till Tokyo. Knutpunkten heter Tokyo Station och är obegripligt gigantisk. Ueno Station, Ikebukuro Station och Shinjuku Station är tre andra vidunder i sammanhanget. Systemet är så stort och består av så många aktörer att det inledningsvis kommer att kännas trassligt, men det lossnar ofta hyfsat fort. För de flesta besökare är det framför allt innerstadsringlinjen JR Yamanote Line som är av intresse, då den stannar på i stort sett alla de platser som en förstagångsbesökare planerat att hinna med. Att åka en helvända med den (60 minuter) är en upplevelse i sig och ger också en bra överblick av staden.
 
Systemet är zon-indelat: ju länge du åker desto mer betalar du. Summorna är emellertid förhållandevis låga. Försök hålla din resa inom samma bolag, annars är det lätt att priset skenar iväg. Du betalar i automat före spärrarna där det också finns stora tavlor med samtliga destinationers belopp. Har du råkat betala för lite finns det möjlighet att justera det innan du går ut genom spärrarna igen när du nått slutdestinationen.

Vatten
Kranvatten går att dricka, men smakar inte alltid speciellt gott. Mineralvatten köper du i närmaste konbini. Är du på restaurang serveras ofta (grönt) te innan eller efter maten.
 
Visum

 
Yen
Den japanska valutan heter yen. Växla gärna i förväg då japanska banker är ökända för att ge dåliga kurser.

Ätpinnar
Japaner äter med ätpinnar. Kan du inte det brukar det oftast finnas tillgång till kniv och gaffel på restauranger. Det finns en del vett och etikett då det kommer till att äta med ätpinnar. Stick inte ned dem i maten, speciellt inte om det är ris, peka inte på någon med dem och stoppa in ned änden du ätit med i någon annan skål än din egen (vänd i så fall på dem och använd den andra).

Annan matrelaterad vett och etikett som kan vara lämplig att känna till är att det anses vara artigt att äta upp all sin mat och att det är en japansk sedvänja att servera varandra alkohol om det dricks sådan. Håll därför ett öga på dina bordsgrannars glas om de börjar bli tomma. Tänk även på att inte börja dricka förrän ni inlett med en gemensam skål, kampai.
 
Öppettider
Ofta generösa och inte bundna till veckodagar. För varuhus innebär det generellt 10-19 och för butiker 11-20. Det finns gott om bokaffärer, kaféer och dylikt som är öppet dygnet runt.

3 kommentarer på Tokyo – Guide M till Ö

  1. Carina

    Guiden va skit bra! Men en fråga, om man vill skicka paket från Japan hit till Sverige. Går d att göra d hos en vanlig post service?

  2. Michael Hagelin

    Efter att ha läst den första artikeln, läste jag den andra, den tredje….. Mitt hjärta känner ”varför åka om 3-4 år?”, gör det nu!! Tack så hemskt mycket för all fakta som jag läst OCH kommer att läsa!

Svara till