Tokyos billiga nöjen – del 1

Uppfattningen om Tokyo som världens dyraste stad är ihållande. Fortfarande tror många att ett äpple kostar motsvarande 100 svenska kronor. Att påstå att Tokyo är billigt är förstås att ta i – däremot är det dags att slå hål på den seglivade myten. Kan du bara hosta upp pengar till en flygbiljett, bjuder Japans huvudstad på många nöjen till ringa priser, eller som till och med är gratis. Linda berättar om vilka.

Vad är det som kostar? Det går förstås inte att sticka under stol med att Tokyo överlag är en dyr stad. Det är svårt att resa hit på en tight budget. Mycket kostar, och kostar mycket. När planerna för Tokyovistelsen ritas upp, kan det därför vara lika bekvämt att veta vad som är dyrt som vad som är billigt. Därefter kan det sållas bland sevärdheterna, och kanske till och med väljas från båda världarna.

Att åka taxi tillhör något av det dyraste. Det kostar ungefär som i Sverige och är inte att rekommendera mer än i nödfall, speciellt inte då Tokyo har ett av världens mest utbyggda och effektiva lokaltrafiksystem.

I ett örike som består av ungefär 75% bergstrakter, är det inte underligt att jordbruket är begränsat. Mycket odlas i växthus. Frukt och grönsaker har därför också en tendens att vara ganska dyrt – även om ett äpple kostar långt ifrån 100 sek.

Eftersom det inte går att komma över piratkopierade varor så lätt (om alls?), är mycket av det som många tycker om att fynda bland på andra orter i Asien (som kopior på kläd-/sko-/väskmärken, DVD:er, skivor, spel osv.) inte direkt billigt i Tokyo. Film och musik kostar ungefär som i Sverige, eventuellt några tior billigare beroende på var du handlar. Att gå på bio är dyrare.

Men, nöjen för mindre rika är fler och lättare att hitta än de flesta tror. Tipsen är skilda i två delar. I denna första del är fokus på praktiska detaljer – så som lokaltrafik och mat –, medan del två tar upp mer genuint japanska sevärdheter som kommer att sätta unik prägel på din vistelse.

Att ta sig runt
Först och främst är det billigt att ta sig runt med Tokyos (tåg)kollektivtrafik. Det känns alltid som om det inte finns tillräckligt med information på engelska på stationerna, och det kan vara förvirrande att lära sig linjerna – men har du bara en papperskarta över trafiken till handa (vilket t.ex. går att hitta på de flesta stationer eller skrivas ut från nätet) ska det inte vara något problem. Systemet i sig är nämligen både smidigt och förmånligt.

I stort sett alla stationer som leder till de mest prominenta Tokyoattraktionerna är knutna till JR Yamanote Line, som går likt en cirkel runt och i innerstaden. Är du osäker på vad det kostar; lägg i mynt motsvarande det lägsta priset och reglera det när du är framme. Det gör du med hjälp av en gul Fare Adjustment-maskin som du hittar innanför spärrarna på alla destinationer (du stoppar in din biljett och får besked om vad du måste lägga till, om något).

Inmundigande för några få kronor

Är du hungrig behöver det inte vara speciellt dyrt att äta sig mätt i Tokyo. Ramen-restauranger som serverar nudlar eller kaitenzushis som serverar sushi på ett rullband, kostar sällan många hundra yen. Du hittar dessa i så gott som alla stadsdelar, håll t.ex. utkik efter röda rislampor målade med svarta kanjitecken. Båda typerna av restauranger är ofta lokaliserade i närheten av tågstationer, så som Ueno Station eller Yurakucho Station.

Ett annat tips, om din mage inte är alldeles för tom, är att gå ned på våning B1 (motsvarande källarplan) i något av Tokyos otaliga varuhus. Här är så gott som alltid välsorterade saluhallar lokaliserade, och de flesta delar ut gratis matprover för att locka kunder. Vill du, kan du spankulera omkring och testa den ena kulinariska småbiten efter den andra. Även vanliga matbutiker har emellanåt gratis utdelning av allt från matprover till hela varor.

På tal om varuhus och gratis prover, är det även någonting som ofta delas ut även i form av annat än mat. Jag har själv blivit tilldelad schampon, smink och parfymer bara av att strosa in på kosmetikaavdelningar. Att få testa nya produkter är alltid roligt, och humöret blir ofta ännu gladare av att få en liten present helt apropå.

Ett alternativ för billig och god mat, är att besöka någon av Tokyos vanliga matbutikskedjor, så som Hanamasa eller Pororoca. Gör som japanerna gör själva: köp en obento (matlåda). Det bjuds fantastiskt god mat för få yen. Ett tips är att ta med sig obenton till någon av Tokyos parker eller vid vattenpromenaderna vid Sumidagawa och njuta av maten i sällskap med lunchande affärsmän och –kvinnor. Det är förstås också ett utmärkt tillfälle att ta tillvara på någon plats eller stadsdel som kanske inte annars skulle besökas.

Om mat kan vara synnerligen billigt (eller i små portioner gratis), är däremot dryck ofta en annan historia. Inträdet på klubbar i Tokyo har en tendens att ligga på omkring Y3000 (visserligen ofta inkluderat 1 eller 2 valfria drinkar) i inträde. Även om klubbande verkligen rekommenderas, finns det gott om andra estrader att njuta av nattliv och alkoholhaltiga drycker på. Mången traditionell japansk izakaya (pub) ger dig möjligheten att få in mängder med inhemsk mat och fatöl för halva priset av ett klubbinträde. Izakayor är på helgerna inte sällan öppna till fem på morgonen precis som klubbarna, vilket även mer internationellt präglade pubar och barer har en tendens att vara.

Håll även ögonen öppna för happy hours och den ganska frekventa utdelningen av drinkbiljetter och matkuponger; rabatten kan vara riktigt generös. Till skillnad från Sverige, har Japan inte diskrimineringslagar gällande särbehandling mellan män och kvinnor i fråga om priser och åldersgränser. Därför är det mer än vanligt med så kallade ”ladies nights” på både barer och klubbar, vilket kan innebära allt från reducerat inträde till en gratis drink till gratis drinkar en hel kväll. Många uteställen i till exempel stadsdelen Roppongi – berömd för sitt nattliv och, på gott och ont, sina många gaijins – lämnar denna typ av erbjudanden en eller ett par kvällar i veckan.

I Tokyo är det även tillåtet att dricka alkohol på gatan, vilket gör det oerhört roande att köpa en (billig) öl eller cider i en vanlig matbutik, hitta ett lämpligt och trevligt gathörn och inandas det alltid lika fängslande folklivet.

Förmånliga tekniska nöjen
Bli inte avskräckt av de dyrare stadsdelarna. Även de har en del billiga förströelser. På Apple Stores femte våning finns det ett tjogotal datorer där du surfar gratis, förutsatt att du kommer åt en. Sony Building uppvisar allehanda futuristiska uppfinningar, har tv- och virtual reality-spel och två Hi-Vision biografer och tar ingenting i inträde. Båda butikerna återfinns i Ginza, känt för att vara fashionabelt och besvärligt för tunnare plånböcker.

Gratis – och användbart

Något av det första du bör göra när du nått Tokyo, är att plocka upp ett nummer av Japan Todays engelska tidning Metropolis som varje vecka listar de senaste nöjes- och kulturnyheterna, liksom klubbar, utställningar, teatrar och andra intressanta happenings. Visserligen är många av tipsen i magasinet inte gratis, men det är ett bra sätt att sätta fingret på Tokyos puls vilket förstås inte bör missas när man tagit sig hela vägen dit. Och en del är faktiskt gratis, förstås.

Vad du garanterat kommer att bli tilldelad, är gratis pappersnäsdukar i små plastförpackningar. De flesta flyers delas ut tillsammans med dem, och i Tokyo kommer du alltid att vara glad att du har papper tillhanda.

11 kommentarer på Tokyos billiga nöjen – del 1

 1. Jonathan och Erica

  Valdigt intressant och valskrivet! Men det enda intrycket jag har fatt ar att Tokyo ar ackligt superdyrt 🙂 Iofs samma intryck som tidigare. Att ata nudlar, sta i ko for att surfa samt pa gratiskonserter ar inget vidare nojesliv maste jag saga – men valdigt bra artikel, speciellt om man ar en fattig backpacker!

 2. Linda

  Ah, men då har jag misslyckats ;). För Tokyo ÄR inte så dyrt! Nudlarna är inte ”bara” nudlar; de kommer i gigantiska skålar med mängder av ingredienser och smakar fantastiskt. (Och sushin ska vi inte tala om!)
  Några köer till surfande eller gratiskonserter (?) vet jag inte heller om jag påstått att det är, du har nog ”read to much into it” 😉
  I nästa artikel emellertid kommer fler tips! 🙂

 3. Jonathan och Erica

  ”På Apple Stores femte våning finns det ett tjogotal datorer där du surfar gratis, förutsatt att du kommer åt en.” – det tolkar jag som om surfandet ar gratis men det ar alltid fullt – vilket skapar koer… eller? Jag koar aldrig for nagot som inte ar livsnodvandigt… det ar en principsak 😉

 4. Kavian

  hehe tycker oxå att de verkar ganska dyrt:P, men en också en väldigt rolig stad! som jag gärna skulle vilja besöka när man har pengar:P

 5. Linda

  Jo, det är klart: Tokyo är knappast Bangkok. Mycket av det jag skrivit om är ju (precis som jag poängterar i inledningen) sådant man kan krydda sin upplevelse i Tokyo med, så att inte ALLT man hittar på kostar skjortan. Allt är förstås relativt: beroende på vilken standard man vill ha, betalar man mer eller mindre. Men, Tokyo är billigare än vad man tror, annars hade jag själv aldrig haft råd att bo där i ett kvartat 😉
  Och njä, köer på Apple Store är det inte. Ibland är datorerna upptagna, men jag har aldrig varit där inne (vilket är många ggr) utan att kunna surfa en stund 🙂

 6. Johan(21)

  Trevliga artiklar! Och jag håller med dig helt! Tokyo kan vara väldigt dyr(som alla andra stora städer) men det kan också vara gratis som du säger. Jag kan ju lägga till för dom unga att det verkligen inte behöver vara dyrt att festa här…jag spenderar inte mycket mer pengar än vad jag gör i Sverige. Ex. en klubb i Roppongi, Vanilla, 3 våningar kostar det 1000yen att komma in och då får du 2 gratis drinkar!! (gäller för alla utom japanska killar) I kort, jag har bott i Tokyo i 2 år och jag hittar nya o roliga saker dagligen…kan inte bli bättre..=)

 7. Anders

  Jag upplevde inte Tokyo som dyraren än tex Stockholm. Dock aningen dyrare än andra Japanska städer.

 8. Per

  Visst kan man leva snålt,men då har man ju inte kul o det är väl det man vill ha?
  Jag pröjsar gärna 90SEK för en bira på en liten sunkig punk bar (brukar bli en 15-20 bira)…inte biligt:o men kul.
  Och käka billiga nudlar vill man inte heller göra,å då kostar det.

 9. sara

  hej tänkte fråga hur det är med kläder och smink m.m.
  Är sådant dyrare än i Sverige?
  ifall man ska klippa sig eller färga håret, vad kostar det ungefär? 🙂
  mvh sara

 10. Michael Hagelin

  Tack så mycket för all den info som du skrev om! Nu är min hjärna mycket klokare tack vare dig! 🙂

Svara till