Kambodja, del 2

Bertil berättar om Siem Reap där han besöker Angkor Wat, Angkor Thom och Ta Prohm.

Staden heter i dag Siem Reap och ligger i nordöstra delen av landet, strax norr om den mycket fiskrika Tonlé Sap Lake. Vi flyger in från Bangkok. Under oss ser vi de vidsträcka översvämningar som har skapats av att Mekongfloden under regntiden har föst upp vatten genom Tonlé Sap River.

Vi ser de mindre flodernas neanderslingor i landskapet. Några av dem ligger under den nu höga vattenytan men man skymtar dem som slingrande konturer. Efter vattenfestivalen sjunker vattnet undan och de gömda floderna blir åter synliga över vattenytan.

Så börjar ett intensivt fiske i sjön. Översvämningarna har avsatt bördiga avlagringar för till exempel risodling. Detta var förutsättning för matförsörjningen också under kmererna storhetstid, som inleddes för cirka 1100 år sedan. Det var då man började bygga de första templen i Angkor Wat, i dag ett världsarv. Vi skymtar flera tempel från luften, omgivna av djungel.

Angkor Wat
Besökarnas intresse tycks vara centrerat till templet Angkor Wat, i dag ett centrum för landets levande buddhism. Det är väl bevarat, efter ett enormt restaureringsarbete (som fortfarande pågår). Hit är strömmen av turister tät intill trängsel. Guider presenterar historik och tempel på de stora språken, också japanska och kinesiska. Man klättrar upp till ”paradiset” högst uppe på ett av tornen uppför en våghalsigt brant trappa.

I de svala tempelgångarna sitter buddhistmunkar i sina saffransgula mantlar mediterande eller reciterande en för dem livsviktig text. Där ser man också lemlästade offer från detonerade landminor. Diskret vädjar de om en slant till sina små plåtlådor. Angkor Wat byggdes under kmerisk storhetstid på 1100 – talet. Dess arkitektur vittnar om härskarnas stora världsliga makt med en tydlig religiös anknytning. Avsikten var att hedra Vishnu, hinduguden som gestaltas i flera skulpturer.

På väggarnas reliefer finns motiv av den fyraarmade Vishnu, förklädd till Krishna, vid det tillfälle då han besegrade demonernas furste. Man möter här också Shiva, Rama och Hanuman, andra nyckelgestalter i den hinduistiska mytologin. Vallarna som omger templet är cirka en km i fyrkant.

Angkor Thom
Tio kvadratkilometer stort är området Angkor Thom, omfattande flera tempel. Här finns till exempel det populära Bayontemplet och välbesökta inslag som Elefantterassen. Där vandrade de tiotusentals elefanter som arbetade i Angkor Thom. Staden var under storhetsdagarna en miljonstad, omgiven av åtta meter höga och tolv km långa vallar.

Här fanns hierarkin med kung Jayavarnam Vll överst, den störste i raden av härskare under kmererernas antik. Längst ner slavarna som kallade kungen för sin far. I en aktad ställning intog de många konstnärer som skapade relieferna i stenväggarna och arkitekterna som tillsammans med kungen ritade byggnader och infrastruktur. Man vandrar gärna omkring bland jättestora hinduskulpturer, torn och gångar tidigt om morgonen, då solen belyser det östligt orienterade Bayontemplet. Njut av de 11 000 figurer i de en kilometer långa väggarna med reliefer. Dansgudinnan Apsara finns i otaliga versioner.

Ta Prohm
Ett sällsamt besök gör man i tempelområdet Ta Phrom. Här har djungelns vitalitet besegrat de i stort sett orestaurerade kvarlevorna av kmerernas förgångna kultur. En gång byggde en härskare här ett buddhisttempel tillängat Buddhas lära. 80 000 människor var delaktiga i detta bygge, glorifierande också den makt och styrka som kännetecknade kungarnas värld.

I dag kliver man över mäktiga trädrötter som klättrad vidareuppför tempelväggarna och in i sprängda torn och skulpturer. Man passerar täta djungelområden, kliver över fallna vägga roch inser att naturen har segrat över kulturen.

1 kommentar påKambodja, del 2

  1. Rolf, Arvika

    Vilken minneskick! (tack Bertil)

    Var där för nästan två år sedan, och det var det mest fantastiska jag upplevt som land, människor, natur, stämmning, sinnesfrid.
    Började min färd in med buss från Bangkok, och skicket på vägen från gränsen in till Siem Reap kommer jag aldrig i hela mitt liv att glömma. Skulle ju bara kommentera artikeln, så det får räcka så här. Men för er som tänker er hit, säger jag bara ÅK! Ett fantastiskt land som skärper till hjärnan och får hjärncellerna att arbeta, ibland med ett stort leende, ibland med en tår i ögat, men det lämnar garanterat ingen oberörd.
    P.S. Åkte bara som dom flesta andra. Siem Reap-Phnom Penh -Sinanoukville, men landet är garanterat värt mera utforskande…Längtar verkligen 2-back.

Svara till