Kambodja, del 3

I sin tredje och avslutande del om landet Kambodja beger sig Bertil till badorten Sihanoukville, en av få badorter som bevarats under kmerväldet.

Sihanoukville
Cirka 20 mil ganska god väg leder från Phnom Penh till Sihanoukville i söder. Man kan åka taxi, mc eller buss. Intressanta platser och en omväxlande natur gör resan minnesrik. Dalar och utsikt mot höga bergsmassiv tonande i grönt och blått. Och plötsligt skymtar havet där nere.

Velcome to Sihanoukville står det med stora bokstäver i gräs framför välkomstportalen. Havet glittrar i solen. Fiskebåtar och transportbåtar passerar förbi. Snart kommer också turistbåtar att bli vanligare. Hit till den vaknande badorten är charterturismen i större skala på väg. Man har upptäckt att Kambodja är ett högintressant land.

Där finns till exempel världsarvet Angkor Wat, sjön och floden Tonlé Sap, Mekongfloden, huvudstaden, badmöjligheterna, god mat, vänliga och välkomnande människor, djungel och vattenfall, byar med minoritetsfolk, båtfestivalen och mycket annat. Massor av möjligheter till utflykter, inte minst på egen hand.

Sihanoukville bjuder på närhet till underbara stränder med intilliggande hotell och restauranter. När man har passerat hamnen kommer man till en vit strand med grunt, rent vatten och svalkande träd. Där kan man förverkliga drömmen om en egen strand. Vi gick en timme fram och tillbaka utan att ha mött annat än några vänliga kor och badade kontinuerligt.

Man färdas inom tätorten med mc-taxi, som ofta ägs av unga män från byar ute på landet. Man sitter tryggt bakom föraren och färdas lagom fort. Taxibilarna är få, men antalet kommer att öka. Kanske åter man ut till marknaden några kilometer från hotellområdet ovanför Victoria Beach. Där kan man köpa allt från krimskrans till inhemskt siden. Man kan sy upp en balklänning eller en enkel skjorta.

Ett par mil bortom stränderna ligger en flod som blir allt mera populär som utflyktsmål. Man badar i ljumt vattenfall eller en naturlig uppdämning. Omkring bjuder djungeln in till utflykter. Ett speciellt nöje är att sitta på någon restaurant vid en strand och titta på hur måleriskt solen går ned i havet, samtidigt som fiskebåtarnas silhuetter avtecknar sig i vattnets glimrande palett av akvarellfärger.

En mc-taxi upp till templet Wat Leu på badortens högsta berg ger en spektakulär utsikt över solnedgången. Ett alternativt sätt att ta sig till Sihanoukville från Bangkok är att åka buss och delad minibus till Ko kong. Där går man över gränsen till Kambodja och fortsätter sedan med båt direkt till Sihanoukville (tar tre timmar). Hela denna resa bjuder på en mycket omväxlande dag.

6 kommentarer på Kambodja, del 3

 1. Jette

  Vilken bra och nyttig läsning. Ska till Kambodja i vinter så jag tror jag printar din berättelse och läser den några gånger till .-)

 2. sofie

  ursäkta, men det finns ingen strand vid namn Victoria utan Victory beach heter den. Annars en mkt trevligt berättelse.

 3. Inez

  Hej Bertil!

  Nu har jag äntligen läst dina artiklar. Inte svårt att se vem som har inspirerat mig i mitt egna skrivande. Du bjuder på målande beskrivningar, intressant fakta och pathosladdade bilder – verbala liksom visuella. Jag njuter ord och bild som du så generöst delger.

  Det ska bli spännande att höra om Hainan.

  Jag hör av mig. Hälsa Solveig och må så gott. Kram! / Inez, Leg. Kurfitz

 4. Maria Bergqvist

  Hej Bertil!
  Jag har letat efter info om vägen mellan Phmom Phen och Sihanoukville men fann det först på din sida. Vi åker med Fritidsresor och där är info knapphändig – bara stora drag. Din sida här gav mig än mer reslust inför resan. TACK! Har bara rest runt med husvagn i Europa innan. Hälsningar Maria

Svara till