Med tuk-tuk till templen – en guide till Angkor

Ruinstaden Angkor – Kambodjas stolthet och stark symbol för hela nationen. Med på UNESCO:s världsarvslista är det en plats som kan få varje backpacker att ge upp Singhalinne och bucket för fotriktiga skor och guidebok. Hoppa upp i tuk-tuken och häng med när Teresa guidar till några av sina favoriter bland templen på området.

Vi stiger upp mitt i den kolsvarta natten och vandrar sömngångaraktigt ut till den väntande tuk-tuken. Tar oss genom ett sovande Siem Reap ut till ruinstaden Angkor – en femton minuters skakande färd som minst sagt får oss att vakna till liv. Letar oss i beckmörkret ut på skrovliga stenplattor och över bron som leder ut mot Angkor Wat. Någon har tänkt på att ta med en ficklampa och håller hjälpande upp den svaga ljuskällan när vi klättrar över en grovt uthuggen stentrappa. Konstaterar att vi inte är ensamma om att vilja se detta tempel i soluppgången. Och det är sannerligen en häpnadsväckande syn! Att betrakta Angkor Wats mäktiga siluett långsamt framträda mot den rosaskiftande himlen får dig att gnugga dig i ögonen och fråga om byggnaden där borta verkligen finns på riktigt. Du må ha sett många tempel på din resa genom Sydostasien, men det är få som kan mäta sig med detta.En kort historik…
Angkor var en gång i tiden världens största stad; när London var en liten by hade Angkor omkring miljonen invånare. Staden var även huvudstad i Khmerriket, vilket existerade mellan 800- och 1400-talet, och som när det var som störst innefattade de områden som i dag är Thailand, Laos, Kambodja samt södra Vietnam. Olika teorier råder om orsakerna till att Angkor minskade i betydelse och under 1400-talet övergavs för Phnom Penh. Vissa menar att det berodde på att den ekonomiska makten sakta men säkert försköts till handelscentrumet Phnom Penh. Andra menar att det snarare berodde på att befolkningsökningen tillslut innebar en för stor påfrestning på Angkors infrastruktur.

Oavsett orsak markerar övergivandet av Angkor slutet för det mäktiga Khmerriket. Det var först år 1860 som den bortglömda ruinstaden i den kambodjanska djungeln återupptäcktes av den franske upptäcktsresanden Henri Mahout. Man undrar om han då kunde ana att han snubblat över det som i dag är Kambodjas största turistmål med miljontals besökare varje år. Med cirka tusen tempel på området och en plats på UNESCO:s världsarvslista anses det i dag vara ett av de mest magnifika exemplen på mänsklig byggnadskonst.

Staden med tusen tempel
Ruinstaden Angkor rymmer cirka tusen tempel på ett område av 260 kvadratkilometer. Det största och mest berömda av dem är Angkor Wat, men området rymmer många fler minst lika fascinerande byggnader. Att besöka Angkor innebär inte bara att du får en rejäl dos av historia och arkitektur – du får även en djupare förståelse för varför kambodjanerna vårdar denna symbol så ömt. För Angkor går inte att undvika i Kambodja; Angkor är överallt. På flaggor. På skyltar. På T-shirts. På ölburkar. Och det blir efter ett besök här uppenbart varför.

Dessa byggnader som än i dag stolt står kvar måste vara något av det häftigaste som skapats av mänsklig hand. Att de fortfarande reser sig mäktigt över oss efter allt som Kambodja tvingats genomleva kan inte ses som någonting annat än en stor seger. Miljontals människor offrades under Pol Pots tid, men Angkor finns kvar som en påminnelse om att Kambodja är ett land som är starkare än man någonsin kunnat ana. Kambodja klarade sig igenom krisen och Angkor och dess tempel påminner om nationens styrka.

Vårt besök i staden började i den tidiga morgontimman vid Angkor Wat – världens största religiösa byggnad. Templet byggdes under 1100-talet till den hinduiska guden Vishnus ära. Angkor Wat sägs föreställa det hinduiska universumet. Det är byggt i tre nivåer och har fem torn som symboliserar de fem topparna på berget Meru – enligt hinduistisk och buddhistisk mytologi gudarnas boning och världens medelpunkt. En vallgrav och en yttre mur omgärdar tempelområdet och för att komma till entrén måste man gå över den långa stenbron som leder över vallgraven. Vissa menar att vägen från den yttre delen av Angkor Wat in i centrum av templet symboliserar en resa tillbaka till tidpunkten för universums skapande. Oavsett om du har detta i åtanke eller inte på din väg ut till templet, är det svårt att låta bli att dra paralleller till barndomens sagoslott och riddarborgar när du vandrar över vallgraven in på tempelområdet.

Att långsamt betrakta solen stiga över Angkors torn är en fantastisk upplevelse. Det spelar ingen roll att det faktiskt är en rätt hysterisk turistcirkus som pågår omkring dig med erbjudanden om allt från plaststolar till pannkaksfrukost efter solens uppgång. Angkors magi är för stark för att låta sig förstöras. En närmare titt på templet gör dig inte heller besviken. Väl inne är det lätt att fastna framför någon av de imponerande stenväggarna täckta med karvningar som beskriver historier ur den hinduiska mytologin. Eller bara slå sig ner och inandas rökelsedoften på någon av platserna där Buddha huserar.

Tar du dig vidare med tuk-tuken från Angkor Wat, kommer du efter en kort åktur till området Angkor Thom, ett mur- och vallgravsomgärdat centrum med flera fina tempelruiner. Här finns också det i min mening mest fascinerande av templen – Bayon.  Att närma sig denna byggnad får dig att känna dig som om du är en liten hobbit i Sagan om Ringen. Bayons torn skjuter upp ur marken och ser hotfulla och taggiga ut på långt håll. Närmare ser du att tornen inte är hotfulla utan i själva verket består utav 216 gigantiska leende stenansikten. Var du än befinner dig i eller omkring templet är det alltid någon som stirrar på dig. Ansiktena är uppbyggda stenkloss för stenkloss och ihopsatta till perfektion. De må vara stone faces men det är leende sådana och det är svårt att inte smittas av byggnadsglädjen inne i denna egentligen helt osannolika byggnad.

Inne på området Angkor Thom ligger även den hänförande Terrace of Elephants – en 300 meter lång stenterrass dekorerad med elefanter, trehövdade elefanter samt – fräckast av allt – elefanter som ser ut att komma springande ut ur muren á la 3D. Alla är de stendöda givetvis, men går man nära ser man med vilken finess stenen karvats ur.  Strukturen på elefanternas hud är ruskigt lik verklig elefanthud. Hur de lyckades med detta är för mig helt ofattbart.

Slutligen får man inte missa Ta Prohm – ett påtagligt exempel på att människan inte har en chans att stå emot när naturen bestämmer sig för att slå tillbaka. Ta Prohm är ett av de mest populära templen inne på området och för många känt genom att ha varit inspelningsplats för några stora amerikanska Hollywoodrullar. Templet är en mäktig syn med skyhöga träd som tränger sig upp genom väggar och tak. Gigantiska rötter väller ut över stenväggarna och skyfflar undan stenblocken som vore de lätta som frigolit. Rolling Stones är efter ett besök här inte längre bara förknippat med 60-talspop – Ta Prohm visar tydligt att gamla stenbyggnader faktiskt också kan rocka!

Ta sig dit och runt
För att ta sig till Angkor utgår man ifrån Siem Reap – en livlig småstad med restauranger, caféer och ett nattliv fyllt av marknader och gatufester. En plats som helt klart är värd ett besök i sig. En tur ut till själva Angkor kan arrangeras på några olika sätt. Det finns ett antal olika besökspass (endags-, tredagars- eller sjudagarspass) att investera i beroende på hur mycket tid du har till ditt förfogande och vilket tempo du vill hålla. Det är även möjligt att hyra en guide antingen för individuella tempel eller för en dag. Om du reser under en pressad budget kanske det bästa alternativet är att förhandla dig till en dag med tuk-tukförare som tar dig runt på området och sedan vandra runt i templen på egen hand. Du kan även hyra cykel och på så sätt ta dig runt själv. Området har öppet från klockan 5 på morgonen till klockan 18.

Att tänka på
En så pass stor turistmagnet som Angkor medför givetvis även en ansenlig mängd försäljare och tiggare på området. Var beredd på horder av barn som säljer allt från drickor till armband och leksaker. Inne i templen kommer du att träffa på män som erbjuder sig att berätta om templets historik och guida dig runt. Var dock medveten om att detta inte är någonting de gör utan att sedan kräva ersättning för det.

Alla besökare fotograferas för sitt inträdespass. Håll noga reda på passet – du blir bötfälld om du blir påkommen inne på området utan det.

Och till sist ett litet tips! Hettan är något av det mest tryckande du har upplevt. Luften står fullkomligt still. Drick vatten. Mycket vatten. Och pusta ut inne i templen, i skuggan av Angkors storhet.

3 kommentarer på Med tuk-tuk till templen – en guide till Angkor

  1. Teresa

    Ja, jag hoppas också att man kan återvända dit någon dag! Tack för tipset om bloggen – schyssta foton!

Svara till