Phnom Phen, Kambodja

Phnom Phen är som många andra städer fylld av kontraster. Människor som bor på trottoaren och stora vackra hus med höga staket och låsta grindar. Tempel och massgravar. Middag för några kronor och trendiga restauranger. Smycken för en dollar och smycken för hur många dollar som helst. Åk dit, blanda som du själv vill, njut och förfasas av vad staden har att erbjuda.

Moppekillar
– Hello friend, have plans for today? Miss, want to go killing fields. Miss, eight dollars whole day. Miss? Miss?
Jag vill ju bara äta min frukost? Vår ”vän” Mr Phana i Sihanoukville har förbokat rum åt oss på ett guesthouse. Best driver, best guide, best organiser, best english spoken ståtar han med på sitt vistkort, Phana. Bra engelska pratar han, det han tjänar lägger han på engelskalektioner som så många andra i Kambodja, och han kör bra. Men organiseringen? Guesthouset är väl okej, men det ligger nära en väg, så det blir allt annat än lugnt, och det finns ingen yta där man kan komma ifrån. Vi vill ha toppenbra, så vi bestämmer oss för att flytta efter en natt.

Man tröttnar rätt snart på ”moppekillarna” som tjatar hål i öronen på en. Man förstår dem ändå, det går väl tre moppekillar på en turist ungefär. Organisationen runt dessa chaufförer är intressant. Alla moppekillar hör, på nåt vis, outtalat till ett guesthouse. Om man åker med en chaufför, som hör hemma i en annan del, hem till guesthouset så släpps man av hundra meter därifrån, utanför reviret.

Vi har läst i Lonely Planet, och kommit fram till att ställena ”by the lake” nog passar oss bättre. Visst var det så. Lite flummigt, billigt att äta och tvätta, massa gröna växter, skönt folk och en stor veranda som lämpar sig mycket väl till att titta på solen som går ner över sjön. Tre dollar kostar ett dubbelrum, då har vi egen toalett och dusch. Dock bara ett skynke som toadörr och inget handfat. Det känns märkligare än man tror att borsta tänderna över toalettstolen? Vi är nöjda och glada, nu kan vi njuta av vår vistelse.

Här står killarna och hänger utanför guesthouset, inte i. Det är först när man ska iväg man konfronteras med horden. Efter att ha nonchalerat / ändå diskuterat pris / tackat nej bäst vi kan kunnat för att sedan gå till fots iväg, glider det upp en diskret lite kille som fattat att många blir irriterade av påstridighet? Han är både billigare och trevligare så resten av dagarna åker vi med honom och hans olika kompisar. Vi har dock missbedömt åldern på denna ”lille kille”, Pizey, som visar sig vara 32 år!

Det handlar mycket om dessa chaufförer, i hela Kambodja. Det finns varken lokalbussar eller taxi. Trafiken är lite kaotisk men intressant. De bilar som finns är Toyota Camry, eller större jeepar som kör ”de rika turisterna” ut till Killing Fields. Rödljus finns inte, utan ska man svänga till vänster (det är högertrafik) så börjar man bara svänga och håller sedan jämn hastighet så mötande trafik svishar förbi på båda sidor.

Kontraster
Vi går på promenad och hamnar lite fel, får gena genom ett lyxhotell för att komma rätt. Vi skrattar åt menyn när vi passerar reastaurangen, pasta för 15 dollar. Huga, när man kan äta så billigt. Vi tassar ut rätt snabbt, känner oss malplacerade i dammiga fiskarbyxor. Man kan vara turist på olika sätt.

Vi går förbi kvarteren med alla ambassader. Fina vita hus, gröna trädgårdar och höga staket med låsta grindar. Svänger sen av på en gata som inte är asfalterad. Kontrasten är slående. Här står två kor spända för en rucklig vagn. Korna har som små tofflor, gummiplattor fastknutna på klövarna, jag fotar för att visa pappa. Vi köper läsk på påse. Läsken hälls över i en lite plastpåse och så får man ett sugrör. Panten är mer värdefull än läsken. Här och där ser man ”telefonkiosker” – ett litet bord, en skylt där det står minutpriset, en mobiltelefon och två personer som sköter businessen – och ”bakgatebensinmackar” – en tjej och en tank.

En annan dag går vi på gatorna där vi gissar att västerlänningarna som bor i Pp huserar. Butiker som skulle passa fint in på Södermalm i Stockholm, de säljer konst, smycken och kläder och är smakfullt inredda, lite som i en inredningstidning. Här och där ligger ett Cafe eller en restaurang. Vi kan inte motstå menyn på Tamarind och glider in. Notan slutar på 20 dollar för en lunch, för två. Det var billigt i kronor, resonerar vi. Tapasen är bland de godaste jag ätit, fetaost o spenatfyllda vårrullar, minipizza, kycklingspett. Och creme brulee är det helt enkelt nödvändigt att äta med jämna mellanrum.

Hemsk historia
Kontrasterna fortsätter att beröra oss. Vi trivs på guesthouset med många backpackers och billig omelettbaguette. Gillar också de fina byggnaderna och tydliga franska inslagen. Men den tragiska historien kan man inte nonchalera.
Vi åker till Killing Fields. Det finns ju ett stort antal över hela Kambodja, men det här är det som är mest känt, antagligen för att det ligger nära Phnom Phen. Pizey och hans kompis kör bra, korsar obehindrat genom trafiken och senare mellan groparna.

Vi ser några turister som åker bil, med AC, de ser ju svala ut där bakom rutan, men de ser inte så himla roade ut. Vi däremot är dammiga men strålar, över upplevelsen, över att komma nära barnen som cyklar till skolan och tjoar på oss. Väl framme pekar Pizey och säger att de ska vänta på oss där borta när vi tittar. Vi säger att det kanske tar en timma så de behöver ju inte stå precis där. Jo, en kvart ska de gå till en vän för att dricka något, men sen väntar de där, säger han och pekar igen. Vi är lite obekväma över att bli uppassade, även om vi betalar för det.

Första reaktionen är att det är en fin, grön park. Solen skiner och mitt fram står en hög byggnad med samma stil som är typisk för tempel i asien. Sen tittar man närmare på stupan, och ser att den är fylld med kranuim, från de 17.000 människor som mördades vid det här fältet. Vi har ju läst om detta i böcker innan vi for, men på plats blir man ändå chockad. Det ligger verkligen tänder och benbitar längs stigarna. En guide berättar att ”det här trädet användes för att döda små barn. De höll dem i fötterna och slog huvudet mot stammen”. Det är fortfarande stora mörka fläckar i barken. Det är nu en lätt värk startar i magtrakten.

Vi åker tillbaka till staden och gör ett besök på S21. Toul Sleng. Skolan som Pol Pot lät göra om till ett tortyrfängelse. Även detta har vi läst om och sett bilder på. Men man kan inte förbereda sig för ondska. Vi förundras över att vi aldrig pratat om detta i skolan. Min historielärare på högstadiet ägnade i princip hälften av tre års lektioner till Hitler och förintelsen av judar. Men andades aldrig om vad som hänt långt senare i Kambodja. Det tar hela dagen innan obehagskänslan långsamt släpper efter.

Lätt att fördriva tiden
Dagarna rinner iväg. En eftermiddag tillbringas på Russian market. En traditionell marknad, en del där alla säljer smycken, en del där alla säljer tyg, sen mat o.s.v. Vi prutar och handlar. Central market ser ungefär likadan ut. Men nu har vi handlat färdigt. För i dag?

På Nationalmuseet gillar vi den lilla trädgården i mitten bäst, statyer har vi sett. Fiskarna i dammen verkar dessvärre inte må nåt vidare, de simmar runt, verkligen runt, runt i en cirkel. Vi tittar på ett tempel på en kulle, reflekterar inte över namnet. Skrattar lite åt en apa som sitter och käkar upp blommorna som någon offrat. Känner att vi måste göra ett besök på Royal Palace, och hos Silver Pagodan. Men i ärlighetens namn är vi lite tempeltrötta redan efter bara Royal Palace i Bangkok. Så vi tittar halvt engagerat och vi sparar adjektiven till templen i Angkor istället.

En kväll går vi till Hotel Le Royal. Det har fått en helsida i vår guidebok, så vi vill kolla på stället. Vi klär upp oss för att inte känna oss så bortkomna. Hamid, som vi träffade på minibussen över från Thailand hänger på. Han har en 30-års-kris, lämnade sitt kostymjobb i London och ska vara på resande fot i ett år. Han har orange byxor med elefanter och papegojor på, men verkar inte obekväm. Vi tar en drink i Elephant Bar. Visst är det snyggt. Nyfikna som vi är ber vi att få titta på ett rum, inga problem, en portier visar oss. Sen frågar killen i receptionen vart vi bor. ”Ehrm, by the lake?”? svarar vi. Jo, han vet. ”Many young people stay there”.

Självklart mejlar vi hem några gånger. Där sitter man på en grusgata med ett internet snabbare än modemet hemma. När jag skrivit ett långt mail hänger sig plötsligt alla datorerna, jag håller på att dö, ska jag behöva skriva om allt? Stön hörs från flera håll. Men en rask kille ordnar allt och alla blir lugna. På vägen därifrån ser vi familjer som bor på trottoaren, har byggt ett skjul och lever sina liv där, vid gatan. Då skäms man över de petitesser som kan få en att tappa humöret.

Sista kvällen sitter vi på verandan med en kall öl och tittar på solnedgången. Pratar med en holländsk man som ser ut precis som den glade, tjocke buddhan man kan köpa som souvenir överallt. Han har mest suttit här på verandan och haft det bra. Så kan man ju också göra. Men han har nog en annan bild av staden än vad jag har. Och jag tycker om det Phnom Phen jag har sett.

8 kommentarer på Phnom Phen, Kambodja

 1. Martin Wennström

  Vilka bra artiklar det har kommit in de senaste dagarna. Väldigt intressanta artiklar

 2. Agnez

  Perfekt Ida ! Tack igen, dina artiklar gör att man bara lääängtar. Snart är vi där.
  Läste precis anteckningar från en annan som besökt Kambodja och inte alls gillade det så därför nöjer jag mig med att läsa din artikel här och sen bilda mig en egen uppfattning.

 3. Joakim Weivert

  Trots att jag inte ska besöka kambodja denna gång så råkade jag fasna för artikeln.Det är så man längtar efter en ny när man läser denna, kanon Ida!

 4. Mattias Johansson

  Skummade bara igenom pga energibrist… Men jag håller med: varför fick vi aldrig lära oss något om detta i skolan?? (Jag har också upplevt Kambodja…)

 5. Sandra Aslund

  Ja, det marks att du vara var i Phnom Penh ett par dagar. Nasta gang du reser rekommenderar jag dig att skrapa lite pa ytan innan du uttalar dig.

 6. manne

  ah, tack sa mycket!!! ar just i phnom phen och kanner mig ganska vilsen. min flickvan skickade denna lank och den hjalpte mig mycket! slussades ocksa till okey gueshouse vilket jag alskade… men nu blir jag annu mer sugen pa ”by the lake”-stallena dar det verkar lugnare. flyttar nog dit tack vare ditt inlagg! aven andra anvandbara tips! tackar odmjukast!!! 🙂 kram Manne (MuminManne pa resedagboken.com)

Svara till