Mer än bara ett berg

Mt Kenya, Kenyas högsta och Afrikas näst högsta berg, är resterna av en gammal vulkan som föddes för ett par miljoner år sedan. Berget är ett äventyr, levebröd och en helig plats i ständig förändring.

Det bränner till i bröstkorgen och huvudet känns tungt. Den tunna luften på 4000 meter över havet är syrefattig men utsikten fantastisk. Rakt framför den gräsbeklädda bergssluttningen som vi står på tornar Mt Kenyas nordsida upp sig. De spetsiga topparna påminner om alperna. Fast knuttimrade ölstugor lyser med sin frånvaro, och mina fötter är skitiga av den djupt mörkbruna, nästan svarta, vulkanjorden som stänkt över sandalerna.

Högst av de karga topparna når Batian, 5199 meter över havet. I ryggen har vi Samburuland, ett vidsträckt slättland där de boskapsskötande massajerna och samburufolket lever sina liv under den brännande solen. Om ekvatorn hade varit lika verklig som på kartan hade en röd linje skurit rakt genom landskapet och visat var gränsen mellan norra och södra halvklotet går.

Mt Kenya är resterna av en gammal vulkan som föddes för ett par miljoner år sedan. Snö, vind och vatten har skulpterat den till Afrikas näst högsta topp. Bara Kilimanjaro i Tanzania är högre med sina 5892 meter över havet. Människorna vid Mt Kenyas fot har så långt legender sträcker sig förknippat den gamla vulkanen med högre makter. Kikuyu som idag är Kenyas största etniska folkgrupp kallar berget för Kirinyaga, som betyder ”där Gud bor”. För massajerna är berget förknippat med den plats där deras förfäder steg ner på jorden. Bergets högsta topp, Batian, betyder ”den äldre”.

Mohammed Kinya, vår guide för dagen, tänder en cigarett medan vi andra hämtar andan. För honom har Mt Kenya varit en del av livet så länge han kan minnas. Få känner likt honom till bergets alla vrår och vinklar. Han klättrade Batian första gången som 16-åring och idag, 20 år senare, har han varit på toppen över 200 gånger. Mohammed Kinya förklarar att Mt Kenya är ett berg i ständig förändring. Han har själv sett hur glaciärerna i stort sett smält bort sedan början på 90-talet. Och högt längs bergets sidor, där det förr föll snö, faller det nu regn.

Mohammed Kinya är född och uppvuxen i Nanyuki, en dammig håla nordväst om Mt Kenya. När regnet faller färgas vattnet, som rinner genom staden, rött av den torra jorden. Nanyuki betyder just röd på språket massaj. Staden har en stor mängd kyrkor, allt från Jehovas vittnen och ”praise the lord hoppa i bänkarna pingstkyrkan” till anglikanska församlingar. Förutom söndagarnas predikningar surrar staden i 150 cc tvåtakt av alla ”boda bodas”, tvåhjuliga kinaimporter som är det billiga taxialternativet.

Namnet ”boda bodas” kommer från engelskans ”border border” då motorcyklarna är populära transporter vid gränsövergångarna till Uganda och Tanzania. Trots närheten till berget är det få av stadens invånare som någonsin varit uppe på Mt Kenya. Vardagen är full av andra prövningar som ska besegras. Istället är det amerikaner, japaner och européer, främst österrikare och holländare, som kommer för att bestiga Mt Kenya. Den första kända bestigningen av berget leddes däremot av en britt, Sir Halford John Mackinder, 1899.

Vi ska däremot inte bestiga berget idag, utan styr apostlahästarna norrut och neråt efter en halvtimmes andfått utsiktsnjutande. Mt Kenya är den självklara stjärnan i nationalparken som omger berget. Men på de gräsbeklädda sluttningarna och i de resliga cederskogarna som växer runt bergets fot lever såväl elefanter, zebror och bufflar som babianer och långhåriga, svartvita colobusapor, vilket gör det till ett populärt besöksmål även för de som inte vandrar eller klättrar. Trots sin status som nationalpark sker det tjuvjakt och illegal trädfällning med jämna mellanrum.

Mitt bland brandgula fackelliljor och ljusgröna roberior som på ett finurligt sätt behåller vattnet långt efter regn, syns de förkolnade resterna av utbrända buskar. Mohammed Kinya berättar att det är en skogsbrand som letat sig långt upp längs bergets sida. Det finns fortfarande jordbrukare som tror att regnet kommer om man eldar skogen. Varje år händer det händer att besökare skadas eller dör av den höga höjden och klätterrelaterade olyckor, men de vilda djuren kan vara minst lika farliga, speciellt närgångna elefanter. Därför är det viktigt att alltid anlita en av de lokala guiderna oavsett om man ska ströva i skogen eller klättra på berget.

Fakta

  • Höjd: Mt Kenya är med sina 5199 meter över havet nummer två i Afrika efter Kilimanjaro som är 5892 meter över havet.
  • Att tänka på: Det går att besöka nationalparken året runt, men mars till maj, och november, december är risken större för regn. För att nå högsta toppen, Batian (5199 meter över havet), krävs det grundläggande klätterkunskaper. Lenana (4985 meter över havet) är bergets tredje högsta topp och den går att bestiga utan klättring. Räkna med fyra till fem dagar så att kroppen hinner acklimatisera sig till höjden.
  • Kuriosa: Kenyas största folkgrupp Kikuyu kallar Mt Kenya för Kirinyaga. När britterna försökte sig på att uttala Kirinyaga blev det Kenya, Mt Kenya. Berget Kenya har gett namn till nationen Kenya.

Var den första som kommenterar

Svara till