Nationalparker och reservat i Afrika

Matdags för elefanter i Nairobi NP Bortom Serengeti, dess kenyanska namne Masai Mara och Ngorongorokratern finns en rad nationalparker och reservat över hela Afrika – och de allra flesta är väl värda några dagars besök. Backpackings Gabriella tipsar om några av de hon själv besökt på den afrikanska kontinenten.

Kruger National Park
 
Land: Sydafrika
Var ligger parken: 410 kilometer nordost om Johannesburg. Vägarna dit är fina, räkna med cirka fem timmars resa med egen bil.
Känd för: Ett av världens djurrikaste områden. 147 arter av däggdjur, över 500 fågelarter och 114 kända reptilarter. Har Big Five (elefant, noshörning, lejon, leopard, buffel).
Storlek: 350 km x 60 km cirka, 20000 km2. Innehåller 500 mil grusad eller asfalterad bilväg.
Bästa tid att besöka: I stort sett hela året. Lite sämre möjlighet att se djur under regnperioden oktober-december, då träden har mycket löv som döljer, gräset växer högt och djuren inte längre samlas vid vattenhålen.
Övernattning inom parken: Över trettio alternativ i olika prisklasser finns.
Övrigt: Med över tvåtusen lejon har Kruger en av världens största populationer. Tillgängligheten och den stora valmöjligheten vad gäller boende gör Kruger till en utmärkt ”nybörjarpark”.

Etosha National Park
 
Land: Namibia
Var ligger parken: Cirka 430 kilometer norr om Windhoek. Bra vägar.
Känd för: En absolut unik park med sin stora saltöken. En av Afrikas största nationalparker.
Storlek: 22 270 km2 (fram till 1960-talet var den 100 000 km2).
Bästa tid att besöka: Maj-september. Temperaturen är något lägre då.
Övernattning inom parken: Namutoni, Halali, Onkoshi och Okakuejo. Alla utom Onkoshi har vattenhål på nära håll med god chans att se djur under natten. Namutoni anses något sämre då det ligger andra vattenhål i närheten dit djuren också går.
Övrigt: Etosha som betyder ”Stor vit plats” utmärks av en uttorkad sjö, som tidigare fick vatten av Cunenefloden. Då floden för flera tusen år sedan bytte riktning torkade sjön ut och lämnade kvar en saltfylld botten som bara fylls som hastigast under stora regn. Sanfolkets legend om Etosha berättar om hur en by blev plundrad och alla dödade utom kvinnorna. En kvinna begrät sin förlust så mycket att hennes tårar formade en enorm sjö, och när sjön torkade ut fanns bara saltet kvar.
 
Caprivi Game Park
 
Land: Namibia
Var ligger parken: I nordöstra delen av Namibia, den landtunga som sträcker sig in mellan Zambia och Botswana. 700 kilometer + från Windhoek.
Känd för: Caprivi är den enda delen av Namibia som är rikligt bevuxen, men parken är fortfarande sandig och 4 x 4 behövs. Elefant och kudu är vanliga.
Storlek: 5 715 km2.
Bästa tid att besöka: Maj till oktober. Regnperioden gör parken mer svårframkomlig, och mycket myggor kläcks.
Övernattning inom parken: Impalila, Ntwala och Susuwe.
Övrigt: I denna park kan det vara svårt att se djur då det bara finns en väg genom reservatet. Den är ändå sevärd om man har vägarna förbi då den representerar en ovanlig naturtyp i Namibia.

Mosi oa Tunya National Park
 
Land: Zambia
Var ligger parken: Precis utanför Livingstone, nära Victoriafallen.
Känd för: Mosi oa Tunya betyder ’den stora röken som dundrar’, och det syftar på Victoriafallen som ingår i parken. Nationalparken är en del av UNESCO’s världsarv.
Storlek: 66 km2.
Entré (normalpris, vuxen): Cirka 85 kronor.
Bästa tid att besöka: Undvik februari-maj då detta är regnperiod. Å andra sidan är Victoriafallen som mest imponerande just då.
Övernattning inom parken: Leta precis utanför, från Livingstone till själva fallen.
Övrigt: Parken är mycket liten, och det är möjligt att jobba som volontär utan föranmälan där. Arbetsuppgifterna inkluderar djurinventering till fots. Prata med närliggande vandrarhem för mer information. Parken hade två vita noshörningar fram till juni 2007, då båda blev skjutna av tjuvjägare. Den ena dog, men den andra repade sig trots skottskadorna och finns ännu i parken. Ursprungligen kom noshörningarna från Sydafrika.

Selous Game Reserve
 
Land: Tanzania
Var ligger parken: 250 kilometer söder om Dar es Salaam. Räkna med mycket dåliga vägar.
Känd för: Sina manlösa lejon och talrika vildhundar. Selous är Afrikas största reservat och ett av UNESCO’s världsarv.
Storlek: 54 500 km2 (större än till exempel Schweiz).
Bästa tid att besöka: Under svensk sensommar och höst, och januari-februari.
Övernattning inom parken: Närmare tjugo olika camper finns att välja mellan.
Övrigt: I Selous är inte djuren särskilt vana vid turister, och uppträder inte tamt. Bered dig på att de flyr när de ser dig. Selous är ett reservat, inte en nationalpark. Det betyder att skyddet inte är lika strikt, och att du till exempel kan gå omkring i parken med beväpnad vakt. Söder om floden Rufiji är reglerad jakt tillåten, och ingår i naturvården och ekonomin runt reservatet. Vissa delar av parken har mycket få besökare då det finns för mycket tsetseflugor. Parken har en elefantpopulation på cirka 30 000 djur.
 
Tsavo East National Park
 
Land: Kenya
Var ligger parken: 200 kilometer från Nairobi och 150 kilometer från Mombasa.
Känd för: ”The man-eating lions of Tsavo” och den röda sanden.
Storlek: 11 747 km2.
Bästa tid att besöka: Januari-februari, juni-september.
Övernattning inom parken: Cirka åtta tältcamper och campingplatser för medhavda tält finns i Tsavo East.
Övrigt: I Tsavo East finns chansen att se Big Five. Uttrycket ”The man-eating lions of Tsavo” kom till när britterna koloniserade Kenya och byggde en järnväg inåt landet. När de 1898 nådde Tsavo försvann många arbetare, och detta skylldes då på lejonen. Senare års studier visar att det är troligare att det var lokalbefolkningen som dödade dem för att stoppa invasionen av landet. Bered er på att se röda elefanter då de sandbadar i den röda sanden i parken. Även zebrorna antar en lätt rosa nyans ibland.


 
Amboseli National Park

Land: Kenya
Var ligger parken: 260 kilometer söder om Nairobi. Räkna med dålig väg sista biten.
Känd för: Amboseli har en fantastisk utsikt över Kilimanjaro på andra sidan gränsen mot Tanzania. Fotomöjligheterna är enorma.
Storlek: 392 km2.
Bästa tid att besöka: Januari-februari, juni-september.
Övernattning inom parken: Amboseli Serena Safari Lodge och Ol Tukai Lodge, även tältcampen Sentrim. I närheten runt parken finns ytterligare ett tiotal övernattningsmöjligheter.
Övrigt: Amboseli är en fantastiskt vacker park, men den kan kännas lite överbefolkad då det ibland är riktigt många bilar runt några enstaka lejon. Ett stort plus för de autentiska massajerna som vaktar sin boskap precis utanför parkens gränser. Ett minus för de turistanpassade danser de utför på hotellen varje natt.

Nairobi National Park
 
Land: Kenya
Var ligger parken: Sju kilometer utanför Nairobi.
Känd för: Denna nationalpark är unik med sin närhet till en storstad.
Storlek: 117 km2.
Bästa tid att besöka: Hela året.
Övernattning inom parken: Finns ingen.
Övrigt: Parken har ett BB för föräldralösa djur som hittats inom parken och i övriga Kenya, och ett besök i parken brukar inkludera en titt på nappflaskematningen av elefant och noshörningsungarna också. Du kan se alla Big Five i parken, även om elefanterna förekommer som ungar på BB:t.
 

Lake Nakuru National Park
 
Land: Kenya
Var ligger parken: 140 kilometer väster om Nairobi. Bra vägar med utsikt över Rift Valley på vägen dit.
Känd för: Den stora saltsjön Nakuru och dess större och mindre flamingos (upp till två miljoner fåglar på en gång.) Här hittar du också stora mängder noshörning.
Storlek: 188 km2.
Bästa tid att besöka: Parken är bra året runt, men antalet flamingos kan variera.
Övernattning inom parken: Tio lodger, bandas och campingplatser inom parken.
Övrigt: Nakuru betyder ”liten sodasjö” på Maasai och ”Plats med vattenbockar” på Swahili. En historia, måhända sann eller ej säger att det stora antalet noshörningar som samlades runt Nakuru väckte idén om en inhägnad park för att skydda dem. På en utvald dag samlades hundratals människor med rullar av staket och började samtidigt att hägna in hela området. När området så till sist var säkrat gick man ut för att se hur många av de ovanliga och hotade djuren man hade hägnat in. Resultatet blev nedslående, inte en enda noshörning fanns i parken, utan alla noshörningar som finns nu har kommit senare.

Abuko Nature Reserve
 
Land: Gambia
Var ligger parken: 20 kilometer från Banjul.
Känd för: Abuko är Europas närmsta tropiska skog och det är en lättillgänglig park nära turistområdena söder om Banjul.
Storlek: 2 km2.
Bästa tid att besöka: November-februari.
Övernattning inom parken: Skulle nog inte få plats.
Övrigt: Nationalparken är Gambias största enskilda turistattraktion och lockar 33 000 besökare per år och 270 arter av fågel har räknats i detta lilla reservat. Den som är van vid de stora reservaten i övriga Afrika kan bli smått besviken på Abuko. Historien säger att en lokal djurägare kallade dit Eddie Brewer som var ”wildlife officer” 1967 och bad honom att skjuta en leopard som fanns i området och som hade hotat husdjuren. När Brewer såg artrikedomen runt floden Lamin där den rinner genom Abuko vände de sig istället till regeringen och bad dem skydda området. Abuko blev ett reservat redan året efter.
 
Reserve de Bandia
 
Land: Senegal
Var ligger parken: 65 kilometer söder om Dakar, längs N1 mot Mbour.
Känd för: Mer tillgänglig än fantastiska Niokolo-Koba i östra Senegal.
Storlek: 10 km2, 30 kilometer väg inom parken.
Bästa tid att besöka: Hela året.
Övernattning inom parken: Saknas.
Övrigt: Parken saknar stora rovdjur och elefanter, men har importerade noshörningar, giraffer, buffel, struts, krokodiler med mera. Säkerhetsföreskrifterna verkar inte vara så strikta. Till vår stora förvåning och lyckligtvis till noshörningarnas enorma ointresse fick vi kliva ur bilen och fotografera dem på bara några meters avstånd.

 

3 kommentarer på Nationalparker och reservat i Afrika

Svara till