Peking-Shopping

torgetShoppa i Peking

Jag ljuger inte när jag säger att Peking har den bästa shoppingen jag sett i hela mitt liv. I Peking kan du unna dig allt du ser och ändå åka hem utan att vara bankrutt. Peking är billigt, extremt billigt. Dessutom finns allt. Du kan handla märkeskläder på samma gata där det finns mysiga marknadsgränder med billiga kinesiska märken.

Affärer

På alla stora gator finns det kinesiska klädesaffärer. På de finare avenyerna finns västerländska kläder. Du kan göra riktiga fynd i de kinesiska klädesaffärerna. Där slipper du pruta och kan prova kläder i lugn och ro. Men för guds skull, se till att verkligen prova kläderna! Kineserna är väldigt små och smala.

Affärernas system: I affärerna finns alltid en expedit som tar emot dig i dörren och visar dig allt du pekar på. Hon plockar även ihop allt du vill ha. När du är klar skriver hon ett kvitto på summan. Du lämnar kläderna med expediten och går till kassan där du betalar. Sen går du tillbaka till expediten med kvittot som i utbyte ger dig kläderna vikta i en påse.
 

Marknader

Det är på marknaderna du ska handla. Det är här du kan göra de riktigt stora klippen, men det är även här som du kan bli grundligt lurad. Se till att du har koll på vad saker kostar innan du ger dig i kast med att handla. Handla så lite som möjligt de första dagarna. Annars är det lätt att bli lurad. Handla det mesta på marknader dit få turister kommer. Kvalitén är oftast bättre och du slipper pruta så mycket.

Marknader ser inte riktigt ut som vi är vana vid. Marknaderna liknar våra svenska varuhus fast med stånd i stället för affärer. Vissa marknader kan bestå av flera våningar och varje våning har sitt eget tema.

Varuhus

Det finns stora, pompösa och lyxiga varuhus i Kina. De håller oftast svenska priser. Jag handlar aldrig där. Dessa handlar mer om status än kvaliet. Satsa istället på de kinesiska alternativen. Vissa varuhus kan ha helt okej utbud och priser. Varuhuset liknar då ofta en marknad men är lite mer välsorterade och är renare och prydligare.

Gatan

Mycket kan köpas på gatan av gatuförsäljare. Dessa bör ni vara litet försiktiga med. Köp gärna kalligrafi, vykort och konst. Akta er för att köpa klockor. De fungerar oftast inte och är dyrare än de klockor du köper på marknaden.
Ibland står stånd uppslagna under broar. Ta en extra titt när du går förbi dessa. Ibland kan du finna saker till vrakpris. Jag köpte skinnhandskar för åtta kr.

I tunnelbanan finns även stånd där du kan köpa dvd:s och cd-skivor. Inte särskilt stort västerländskt utbud men om du vill köpa kinesisk musik är det perfekt.

Försäljare på gatan säljer mycket Mao-kitch. Du kan köpa klockor, väskor, tändare, plånböcker, böcker och mycket mer som pryds av Mao. Runt Himmelska Fridens torg finns det mesta om du är en Mao-fantast.

Marknadsgränder

Överallt finns små marknadsgränder där ni kan köpa allt från små handgjorda trädockor till jackor. Ofta mycket prisvärt. Marknadsgränder hittar ni överallt i Peking. Oftast finns de på sidogator till lyxigare gator.

Sidenmarknaden (Xiushui)

Sidenmarknaden har vaknat upp till liv igen, och denna gång under tak. Sidenmarknaden hade till viss del spelat ut sin roll som den stora turistmarknaden i Peking men i dag börjar turisterna återvända. I dag åker många till Yashow Market istället som har ungefär samma sortiment.

Sidenmarknadens utbud är snygga kopior som du kan få till mycket bra pris. Här hittar du även Pekings bästa dvd-affärer. Gå ner till tunnelbanan, gå upp i uppgång B och ta till vänster mot Oragnic market. DVD:s kostar 10 kr/styck och alla jag tog med mig hem fungerade, vilket är ganska ovanligt. Här handlar du: DVD:s, handväskor, kläder, jeans – men framför allt kopior.

Hongqiao

Hongqiao kallas i folkmun för Pärlmarknaden. Vad många missar är att Hongqiao faktiskt består av två varuhus, ett stort och ett litet. I båda finns ungefär samma sortiment. I det lilla är det mycket lättare att pruta. Dock ska ni akta er för att handla i dvd-butiken. Det är rätt dålig kvalitet.

I stora varuhuset finns det en hel våning med endast handväskor där jag höll på att svimma. Hongqiao har ungefär samma sortiment som Sidenmarknaden, men det är mycket billigare att pruta här. Här handlar du: Pärlor, pärlor och pärlor. Köp pärlorna i det lilla varuhuset. Färre går in där och därför är det lättare att pruta och du får snabbare service. Stort utbud av av handväskor. Även mycket tyger.

Qianmen

Här finns extremt bra marknadsgränder. Här kan du finna allt till det billigaste priset.Om du söker kinesisk siden kan det vara ett ställe att satsa på. Till exempel fick vi våra sidenassietter för 20 kr här, som försäljare på Sidenmarknaden skulle ha 100 kr för. Insåg även att te är mycket billigare runt Qianmen än resten av Peking. Här finns även många 2 kr-butiker som har samma utbud som 10 kr-butikerna på Wangfuijing. Idealiskt för dig som vill ha några souvenirer. Här handlar du: Plånböcker, prydnadssaker, assietter, kuddar, te, resväskor, drakar

Wangfuijing

Wangfuijing är den flashiga gatan där du handlar till svenska priser. Då jag är snål lockade inte det mig. Men vad som lockade mig var två saker: marknadsgränderna och 10 yuan-butikerna. I marknadsgränderna är det mycket billigt. I 10-yuansbutikerna kan du handla ovanliga, annars dyra saker för just 10 yuan.

Jag handlade t.ex. manikyrset och kalligrafipenslar. Annars lockas många av märkeskläder då det finns många outlets (särskilt på Sun Dong An) där man kan komma ner cirka 20 % jämfört med i Sverige. På Wangfujing finns även en otroligt bra bokaffär, Foreign bookstore. Här kan du köpa böcker om Kinas historia för 20 kr. Här handlar du: Kalligrafitillbehör, manikyrsaker, prydnadssaker, kläder, skor, böcker

Zhonguancun

Kallas i folkmun ”Silicon Valley”, är helt sjukt. Det är datorbutiker och datorvaruhus så långt ögat kan nå. Gillar du high tech kommer du att möta himlen. Är du low tech som jag kommer du ändå gilla alla dvd:s man kan köpa här billigt. Här handlar du: allting som är high tech.

Yashow Market

Om du är på jakt efter kopior är det här du ska handla. Du måste vara mycket duktig på att pruta. Dock kan det vara ganska svårprutat om många turister är där. Personligen gillar jag inte Yashow då nästan allt är kopior och jag inte är ute efter det. Dessutom är stämningen lite tråkig. Här handlar du: Jackor, skor, skidkläder

Xinjiekou

Gatan Xinjiekou löper väster om Shichahai och går flera kilometer söder om tunnelbanestationen Jishuitan. Jag älskar den här gatan och tycker att den har bäst shopping i Peking. Här finns stora favoriten Daphne på flera ställer, och många bra klädesaffärer. Bra priser då många studenter shoppar här.

Kopiorna är mycket frånvarande, så är du ute efter det ska du inte åka hit. Här handlar du: musikinstrument, kläder, skor, väskor och mycket mer.

Panjiayuan

Pekings äldsta loppmarknad lockar alltfler turister. Hit åker du för att kolla in antikviteter, konst, smycken och mycket mer. Har endast öppet på lördagar och söndagar. Kom hit tidigt och frodas. Här handlar du: antikviteter, smycken, planscher m.m.

När du handlar

Kvalitet:
Kvaliteten kan skifta. Om du ska köpa kläder är det bra att kolla sömmarna.  När du handlar DVD får du ofta betala efter kvalitet. Dock kan kvalitet skifta. Du kan köpa en dvd för 5 kr som funkar och en för 35 som inte funkar. Att köpa dvd är som ett lotteri.

När du ska köpa kläder är det mycket viktigt att prova kläderna. På alla kläder finns storlekar men dessa stämmer oftast inte. Jag köpte en jacka där. När jag provade den första som var Small, var den för stor så jag ville ha en mindre. Den enda storleken som var mindre var XXL. Så prova kläderna innan du köper dem.

Mitt bästa råd är att undvika kopior. För det första har du ingen aning om hur de producerats. För det andra är de ofta dyrare än vanliga kinesiska märken. För det tredje har kopior oftast sunkig kvalitet.
 
Pruta:
Pruta, pruta, pruta. När en försäljare säger ett pris, skaka på huvudet och säg nej. Sen börjar ni förhandla. Som högst ska du betala 1/3 av priset de säger första gången. Oftast handlar det om 1/10. 

Peking är kontrasternas stad och ni kommer även att märka detta på försäljarna. Antingen är de sjukt på och skriker ”lookie, lookie” så fort ni närmar er, eller så låtsas de inte om er fler att de är för dåliga på engelska.

Shoppingtips:


 • Se så sluskig ut som möjligt när du shoppar. Har du fina kläder får du betala det dubbla. I o f s får du sämre service, å andra sidan jagar de dig mindre.
 • Ta tid på dig. Låt inte shoppingdjävulen ta dig första dan.
 • Färre turister betyder lägre priser. Sök upp gator och marknader där västerlänningar inte syns till.
 • Tänk på att försäljare jämt försöker göra er ”noll-galna”. Oftast startar de med en obskyrt hög siffra för att ni ska tro att halva priset är en bra affär. Det är det oftast inte.
 • Det bästa sättet att hitta billig shopping är att bara traska runt utan mål. Det finns shopping överallt i Peking och den bästa är oftast gömd utan västerländska skyltar.

188 kommentarer på Peking – Shopping

 1. Monica

  Detta är helt underbart. Allt stämmer. Jag har ju varit i Peking. Du är fantastisk som delar med dig till oss andra. Jag måste återvända till Peking!

 2. Johanna Jonsson

  Hej! Du har verkligen manga bra tips! Men… det ska nog tillagas att en hel del av det som saljs i Peking ar kopior och dessa kopior ar till 90 procent gjorda av barn. Barn som arbetar under fruktansvarda forhallanden och knappt far mat eller raster. Det vill man ju knappast stodja, eller hur?! Ett ”fynd” har kanske ett lockande pris vid forsta anblick, men vad ar den egentliga prislappen?

 3. Ulrika

  Johanna: Vem tror du syr kläderna som säljs på Lindex, HM och Kappahl? Just det, små flinka barnfingrar. Du väljer själv om du vill köpa märken och märkeskopior. Jag valde att köpa vanliga kinesiska kläder som sys i vanliga fabriker.
  Dock bör du tänka efter om dina egna svenska kläder har sytts med moral i baktanken. Förmodligen har du på dig HM-kläder från topp till tå och stödjer barnarbete like mkt som alla som shoppar i Kina.

 4. Lina

  Johanna: Du skriver om att kopiorna görs av barn, men många stora märken gör också sina kläder med hjälp av barnarbete. Se på Nike, H&M, Lindex, Kappahl, Adidas m.fl.

  Förmodligen görs 90 % av allt som säljs i svenska affärer av barnarbetare. Men det är klart, då görs det ju inte här. Och då räknas det inte eller? Ditt fynd på HM:s sommarrea är exakt lika illa som fyndet på sidenmarknaden.

 5. Lenny

  Mycket bra! Hann inte med all den shoppingen, men det jag hann med stämmer bra in på vad du säger. Kan tilläggas att i vissa DVD affärer kan man få pröva kvaliten på DVD innan man köper, de har en tv o dvd spelare i affären. då vet man säkert att de funkar! köpte 40 st i affären vid hörnet till Sidenmarknaden och alla funkade väl hemma igen. pris 400 kr

  Mycket bra skrivet!!!

 6. Janne

  Mycket trevligt skrivet och som Monica också kommenterade så stämmer det bra det du skrivit. Jag kom hem från Peking i förrgår och snart åker jag nog tillbaka. 🙂

 7. Annika Johansson

  Informationen kring ”shopping in Beijing” kanske inte behöver mer positiv feedback, däremot tänkte jag fylla på med lite mer ”trevliga” ställen för oss med ”svart bälte i shopping”
  1. Skofantaster tycker jag skall besöka ”sko-mecca” som ligger vid NORRA ingången till RITAN park. Om ni går in i ett av de 2 beiga husen så har ni ett underjordiskt paradis för oss skoälskare. Under mark (precis) finns det hur många skoaffärer som helst. I första hand säljer de till grossist (dvs mer en 1par skor) men det går att få köpa om de har rätt storlek och så.
  2. Mitt emot NORDVÄSTRA hörnet av Ritan park finns det en marknad som heter ”Alien street” här köper många ryska affärsmän upp sina varor. Utbudet ungefär samma som Yashow, men lättare att pruta.
  3. Granne (väster om)med Brittiska ambassaden (som ligger mitt emot Amerikanska ambassaden)har ni ytterligare ett guldkorn som heter ”Ritan office building” (ni ser kläder i fönstren)Här hittar ni mycket märkeskläder, vissa hävdar att det är orginal kläder. Jag säger varken det ena eller andra, MEN de håller MYCKET högre kvalitet än andra kläder ni hittar på de andra marknaderna.
  4. Uppe vid Holliday Inn Lido (här låg Lidomarket som ej finns mer) finns en innomhus marknad som heter ”sunny Golden street” eller om det är ”Golden sunny street”. Många säljare från gamla Lido finns här det är lättare att komma ner till bra priser här en på ex. YaShow. Vägbeskrivning: Passera Hotellet på er högra sida, gå ner till korsningen, tag vänster ca 200 meter till nästa stora korsning. Gå höger i korsningen några meter så finns den där.
  5. Marknaden som ligger uppe vid Lufthansa heter ”Ladies market” den ligger granne med ”Lai tai flower market” mellan gatorna Liangmaheqiao Lu och Xiao Yun Lu, gå vänster förbi tyska skolan och förbi Israels ambassad.
  6. Sedan måste jag nämna hattaffären på Wang fuiJing, den ligger i början, på höger sida om man kommer nerifrån. Hur mycket hattar som helst, många mycket välgjorda och fräcka till bra priser, andra inte men en rolig affär att besöka när man ändå är där.

 8. Ulrika

  Tack Annika! Du är verkligen bäst på tips när det gäller shopping i Peking! Du gör mig inte annat än mäkta, mäkta imponerad!

 9. Annika Johansson

  Även min man är mäkta imponerad då han anser att jag ensam står för Kinas BNP ökning de senaste åren. *skratt*

  Vi två har glömt de kanske viktigaste tipset! Nämligen;

  1. Lär er räkna på kinesiska. Det är Jättelätt!
  0= ling 1= yi 2= èr 3=sãn 4=sì 5=wu 6=liu 7=qi 8=ba 9=jiu 10=shi 100=yi bai. Ska ni sedan säga ex.75 blir detta 7-10-5 dvs ”qi shi wu”

  En klar fördel är också att kunna visa med handen/fingrarna i luften vilket pris man är villig att betala. En del i prutningen är nämligen att gå ifrån försäljaren när man tycker att priset är för högt, i stället för att gå tillbaka (vilket kan bli många gånger) tar man upp handen i luften och visar med ett hand tecken vad budet ligger på. Hittar ingen bra länk på nätet med handtecknen men jag vet att det finns i någon av reslektyren som finns över Kina/Beijing (Frommer´s eller Lonely planet). Som sagts tidigare; ligg kvar på ert låga utgångsbud så länge som möjligt, så får ni säljaren att gå ner till rimliga prisnivåer. OBS! när ni använder kinesiskan (den lilla ni behärskar)uppstår dock ofta situationen att kineserna tar er för att ni behärskar kinesiska fullt ut och de pratar då på om �allt� till er. Av ren artighet brukar jag slänga in ett ja= shi eller OK=ké yi. Sedan kommer mitt Wo bu mingbái= jag förstår inte. Då kommer skrattet och isen är bruten. (jag är ledsen att jag inte får med alla tecken över vissa vokaler)

  2.Ett annat tips till er â€?shoppinggalnaâ€? människor är att pga ”kopierings-polisen” som ibland gÃ¥r pÃ¥ razzior pÃ¥ marknaderna (de mest turist besökta marknaderna) därav sÃ¥ har de inte allt liggandes framme pÃ¥ disken/hyllorna. Om ni letar efter speciella väskor/kläder (finare kostymer bland annat) var inte rädda att frÃ¥ga efter det. PÃ¥ Yashow ex finns det 2 eller 3 vÃ¥ningar under mark, dit inte allmänheten fÃ¥r komma till. Här har alla affärsidkare sina egna lager/affärer. Ber man snällt efter ex en AAA+ (triple A) väska sÃ¥ kan man bli medbjuden ner i källarlokalerna. Jag var livrädd första gÃ¥ngen och tänkte ”vad skall hända med mig nuâ€?? Vilket jag absolut inte hade behövt vara. Känn er utvalda i stället över att ni fÃ¥r följa med.

  3. Ulrika, du frågade mig om Barnkläder. De marknadställen som jag sett barnkläder på är; YaShow, Ritan office buildning, Alien street och sedan mycket borta vid Xidan (där i affärer med fasta priser)

  4. Ett annat tips är �krämer�. Kineserna har mycket bra ansikts- och kropps- krämer. Ett, som jag anser, mycket bra märke finns nästan överallt. Tyvärr kan jag inte skriva vad det heter för det är bara på kineiska, MEN burken är genomskinlig och det ser ut som innehållet är små pärlor. Burken är �guldaktig�. Tilläggas bör kanske att jag har sk. �bland hy�, priset ligger kring en 20-30y. Shiseido produkter finns det gott om, då det i Kina/Japan även finns andra typer av produkter från detta varumärket som EJ finns i resten av världen. Dessa produkter finns i nästan alla affärer och marknader. LÄS på baksidan av produkten vem tillverkaren är! Jag har även köpt en hel del Lancome produkter och jag har svårt att skilja vissa produkter från AAA+ kopia eller �night skift production�. En del har både rätt färg och doft om man jämför med de som jag köpt i Sverige. Ett annat tips också. Det finns en burk med en jättebra kräm för �läppar & händer� som finns i 2 storlekar en liten burk (1-2yuan) och en lite större 3-4 yuan) burken är svart med blommor på (det står bara kinesiska tecken på burken) denna krämen är suverän, bättre än �Nivea� för er som använder detta, eller vill ha i handväskan. De brukar alltid ha den framme vid disken så ni ser hittar den säkert när ni är där.

  5. Ni som kanske undrar en del om utbudet i Kina så finns �kinesiska Ebay� http://www.ebay.com.cn , den är uppbyggd på samma sätt som andra ebay-sidor så ni förstår säkert hur ni skall söka, även om ni inte fattar vad som står på sidorna så kan ni se bilderna och priserna (dessa är dock som regel betydligt högre än priset i Kina). Om ni för �pilen� över de olika �kategorierna� så ser ni nere i vänstra hörnet vilken kategori som ni går in på. Som ex. vänstra raden på 1:a sidan börjar med �woman clothing� nästa är �accessory� (skor,väskor) nästa är �men clothing� nästa �jewelry� nästa �health and beauty� osv osv. Ni kan i varje kategori �söka märken� söker ni på ex. Esprit, så får ni upp vad ni kan komma att hitta i Beijing av märket Esprit. Övertydlig kanske?!

  6. När ni ändå är vid �nya�sidenmarknaden, passa på och gå ner till den marknaden som finns nere i tunnelbanan. Ni upptäcker den inte �ovan jord�, utan man hittar den nästan bara om man går FEL nere i tunnelbanan. Som sagts, gå av vid �Yongan li� hållplatsen och gå ur tunnelbanan vid den �nord västra� upp gången (tunnelbanan här går i väst-östlig riktning) På vägen upp ur tunnelbanan hittar ni markanden. Mycket få turister hittar hit.

  7. Panjiayuan Antique & Flea Market är också ett ställe värt ett besök, om man har tid över och det är helgdag. Denna �loppmarknaden� har bara öppet lördag och söndagar, från tidig morgon tills solen gått ned. Här finns allt mellan himmel och jord och mycket av det. Mycket gamla militärsaker, �krims krams�, mynt, frimärken kläder ja ALLT. Det finns en affär till uppe på Wang fu jing som också säljer militär saker (kläder, väskor etc. denna affär ligger högt upp på vänster sida, om ni kommer söder ifrån, nästan mitt emot den bokhandeln som ligger på höger sida efter Crown Plaza Hotel)

  8. Ni som gillar modell flygplan/båtar/helikoptrar. På den �leksaksmarknaden som ligger i huset bakom �pärlmarknaden�, ingången finns på ena gaveln mot den ligga parkeringsplatsen som finns där. Här inne finns ALLT i leksaksväg och enligt min pojk (15 åring) så är det mycket fördelaktigt att köpa radiostyrda saker (bilar, båtar, flygplan etc) Prismässigt ligger dessa på under 1/10 mot vad ni betalar i Sverige.

  9. Passa på och och besök en frisör när ni är i Kina. Om ni inte vill klippa er så ta och tvätta håret och få en skön huvudmassage. Jag tvättade håret, klippte �topparna� och fönade håret på en med kinesiska mått mätt �inne salong� allt för 30 yuan. Visst kan man få det mycket billigare men jag tyckte att 30 y för en timmes behandling (15 min massage) var HELT OK pris. Tilläggas bör kanske att HELA salongen var inblandade i min klippning eftersom jag har blont hår ville alla ta i det och känna på det. Frisörmästaren övervakade noggrant arbetets gång och jag kände mig som kunglig.

  10. Manikyr och Pedikyr är ocksÃ¥ nÃ¥got som jag tycker att ni skall passa pÃ¥ och göra. Det kostar ca 20 – 30 yuan pÃ¥ en lite finare salong och är väl värt det eftersom man fÃ¥r ganska sÃ¥ trötta fötter efter all vandring. Vill man göra acrylnaglar (med eller utan â€?tipparâ€?) sÃ¥ ligger priset pÃ¥ 120 y och upp till 200 y. Det beror pÃ¥ stället och vilken längd man vill ha pÃ¥ naglarna. Det finns lite överallt, vid YaShow sÃ¥ har ni ett ställe till höger om huvudentrén (i hörnet) sedan finns det 2 salonger pÃ¥ 4:e vÃ¥ningen, de ligger utmed väggen (gÃ¥ höger när ni kommit upp för rulltrappan) Inne pÃ¥ Xidan market (näst högsta vÃ¥ningen, mitt emot rulltrapporna som gÃ¥r upp till högsta vÃ¥ningen) sÃ¥ har ni säkert ett 20 tal manikyrister?! Här tycker jag att det är bäst, billigast (inga turister och bästa resultatet) men det fÃ¥r ni själva avgöra.

  11. Pärlor, Ulrika tog upp att det finns pärlor överallt och det finns det. Kvaliteten skiftar väldigt, men det märker ni själva. Ett ställe som jag tycker är mycket bra (bra kvalitet och mycket olika design) är hos �Jin Yun Bin & Wu Xiao Yan� kvinnorna finns på pärlmarknaden 3:e våningen bås nr 108. (det står SAS och Brittish airways ovanför deras bås). De pratar bra engelska är mycket serviceminded och plockar fram den bästa kvaliteten på pärlor om ni ber om detta. Det kanske är farligt att säga men jag har ALDRIG känt mig lurad av dem. Jag har fått pärlor värderade i Göteborg till 10 ggr priset vad jag betalat där. OM ni har �eget designade skisser� så gör de halsbanden/örhängena/armbanden från era skisser. Att �knyta om� dvs göra dubbelknutar mellan pärlorna gör de medan ni väntar, gratis. Jag rekommenderar detta, ni vet ju alla vad som händer om ett pärlhalsband går sönder……!

  Du Ulrika, som är duktig på att skriva artiklar. Du får gärna, om du kan, lägga mina �shopping tips� som en artikel om Beijing. Jag fattade inte själv hur jag skulle göra och det kanske inte är alla som läser igenom �kommentars raderna�. Gör du detta är jag dig evigt tacksam.

 10. Ester

  Tack för en mycket bra artikel! Ska åka till Beijing i höst och kommer säkert att shoppa massor! Mitt ”problem” är dock att jag sedan reser vidare till Australien och är inte så sugen på att släpa alla kläder och DVDer med mig i två månader till. Någon som har tips på hur man kan skicka hem paket? Är det säkert och inte alltför dyrt? Till vilket företag kan man vända sig? Tack på förhand =)

 11. Gunn

  (på norsk): reiser til Kina på söndag, og ble sååå glad over å finne en så utfyllende guide til Pekings shopping! Denne skal absolutt printes ut, og medtas til Peking=)
  Takk!

 12. wiktor Lundblad

  mycket intressant atrtikel! ja och en kompis ska åka dit och hem landvägen över sydost asien, i januari börjar resan!
  tack/wiktor

 13. Monica

  Om en vecka åker jag till Peking. Vilken guldgruva at få tillgång till alla dessa tips!
  1000 TACK!

 14. sunshine

  ska visserligne inte åka t kina förrän i jul men tänkte skiva en lista med affärer å sånt redan nu efterosm d kan vara svårt å verkligen sammmanställa en lista med bra ställen att shoppa på men med din artikel har jag sparat flera veckors letande. tack så hemskt mycket!

 15. Nettan

  tack för många bra tips!!!
  vi reser snart till peaking och har skirivit ut din artikel. 😀

 16. Linda

  Vilka fantastiska tips! Åker till Peking om ett par veckor och hoppas på att få med ett par hockeytrunkar med kläder hem. Känns inte som om det blir några problem nu 🙂 Tack!

 17. Tina

  Hej
  Vilken bra artikel! Aldrig fel med shoppingtips;)

  Jag undrar dock om någon har tips på var man kan handla hundtillbehör såsom koppel, halsband, hundkläder mm mm?
  Jag säljer denna typ av produkter och tänkte att när jag ändå ska dit i februari så varför inte kombinera nytta med nöje…

  Ha det bra!
  //Tina Engström

 18. Nina

  Vilken jättebra artikel! I LOVE PEKING (trots att jag inte varit där, ännu)
  Visst är det synd att det finns barnarbetare, men vad tror ni dom fattiga barnen utan varken föräldrar eller jobb gör/bor. Om ingen handlade det som barnfingrar gjort, så läggs fabrikerna ner och barnen hamnar på gatan igen, UTAN ett öre… Vilket är bäst (eller minst sämst???) Kram

 19. Anders

  Klart bästa o roligaste marknaden att gå på i Beijing är Xidan market, dvs de översta 3-4 våningarna i det stora varuhuset (soxiou ?) på Xidan street (leta efter en stor gul skylt över entrén).
  Knappast någon västerlänning i sikte, massor av modekläder, mycket originalkläder/skor (t ex converse o vans) men även vissa ”fakes” av kända märken (som t ex converse o vans!). Här handlar de modeintresserade kinesiska ungdomarna!
  Glöm engelska – här gäller kinesiska – eller visning på miniräknaren.
  Missa inte att gå upp på översta våningen – ett enormt restaurangplan där du kan hitta det mesta att äta, till oslagbara priser.

  Om du vet vad du ska ha – främst basvaror som underkläder, t-shirts, northface, tröjor mm – bästa priserna får du oftast på Sunny Gold Street Market (fd Lido Market), vilken ligger i nordöstra Beijing alldeles nära hotellen Holiday Inn Lido och Rosedale.

  Missa heller inte leksaksmarknaden som ligger snett till höger bakom Hongqiao (pärlmarknaden). Suverän vad gäller TV-/dataspel, radiostyrda leksaker, kikare, byggsatser, mjukisdjur mm mm.

  Bästa marknaden för ”kopior” av kända märken på väskor o sportskor – gå ner i källaren på Yaziou.

 20. Ulrika

  Det är stavningen som står på varuhusen.

  Har sett stavningen Yaxiu tidigare i vagabonds tidningar, men när jag kom till peking fattade ingen vad det var för ställe. Som tur var åkte vi av slumpen förbi Yashow.

  och jepp, jag gillar också SoShow som är en stor kedja, och deras foodcourts längst uppe. de har även ett varuhus vid Chonmenwenwai som är superbra.

 21. Ulrika

  Det är förresten en del av Beijings program inför OS 2008. Man byter helt enkelt ut stavning eller mså ord för att det ska se och låta mer västerländskt.

  har säkert stavats såsom du skriver tidigare.

 22. Olle Salomonsson

  Tack för mycket bra läsning! Vet du om det finns bra shopping i Bangkok också? Vad gäller vinterjackor tänker jag främst på då. Skulle tyvärr vilja ha en goose att värma mig i och varför inte en ny skidjacka..
  Verkar som om det finns mycket kunnit folk här.
  Toletoft heter jag här, skriv gärna till mig!

  Tack igen!

 23. Filip

  Är det billigt att handla el-varor i Kina (Peking) tex mobiler playstation 2 och PsP Portable?????

 24. Magnus Karlsson

  Hej tack för jätte bra info, undrar bara om du har någe bra tipps för hotel, ska till peking i början av feb i en vecka.
  MVH Magnus

 25. maja

  ingen fara med tullen lr nåt då? ja menar. kollar dem igenom väskorna å kollar kläderna efter fakes å sånt? tack för en jättebra artikel förresten!

 26. Ulrika

  Maja: Har inte hänt mig eller ngn jag känner men jag har ingen aning om vad som händer om de gör det.

 27. Fredde

  Hej!

  Vore kul att veta vart man köper sport prylar. Alpinskidor, Kite´s, våtdräkter osv.

 28. suzan

  Underbar info!!
  Undrar om det är lätt att hitta traditionella kläder/dräkter och i så fall vart? Och även traditionella möbler. E det någon som vet om det går att skicka hem grejer där ifrån och vad det skulle kosta…
  Vilken årstid är det bäst att åka till Peking, e det kallt i mars?
  Hoppas få svar, tack igen för super info!

 29. Jessica

  Jättebra artikel. Jag och syrran åker till Kina i maj-06 och då ska det shoppas. Är intresserad av en Ipod men är orolig för att det inte är samma eluttag i Kina som hemma…

 30. eva

  hej!
  åker till beijing om en månad och vill köpa pärlor. Ska man passa på och göra det när man besöker pärlfabriken eller är det billigare på ett annat ställe?
  tack!
  eva

 31. Ulrika

  Hej Eva!
  Jag har aldrig varit på en pärlfabrik, men bredvid Hongqiao kostar ett halsband 35 kr. Du kan ju jämföra?

 32. Trond

  Hvor er det best å handle smykker? skal kjøpe en diamant ring til en venn?
  Tack for gode tips 🙂

 33. Annika J

  Stället som Anders, tror jag det var, pratade om heter mycket riktigt XIDAN market och ligger i Xidan dvs. väster om förbjudna staden. Detta är INTE samma ställe som Ulrika pratar om dvs Yashow som ligger uppe?! vid Worker stadium. I Xidan området finner man mycket sällan turister, dessto mer pekingbor och många peking ungdomar. Xidan market är det ”vanliga” affärer de första våningarna och mer ett virrvarr av marknads stånd de 2 översta våningarna och överst ligger det en jätte restaurang avdelning. Jätte rolig shopping men gå inte vilse i alla gångar, ha ha ha

 34. Josefin

  Åh, vad bra! Jag ska åka till Peking med min familj i april, och det var precis den här shoppingguiden jag behövde!

  Vet någon förresten vad det är för väder där i april?

 35. Anders (nu i Beijing)

  Yaxiu och Yashow är samma sak – det ena namnet skrivet enligt den ”gamla” kinesiska stavningen, det andra med mer moderniserad ”engelskstavning”……

 36. Sara

  Känns som om jag har mer under fötterna nu! Åker till peking om en månad men har aldrig varit där innan- Känns som den ultimata shoppingguiden TACK

 37. Tina

  På torsdag är det dax – då åker jag o maken till Peking för första gången.
  Jag satt precis o kolla lite info på nätet o jag hittade den här lilla manualen på hur man kan testa om det är äkta eller fake-siden man köper,
  Kan va bra att veta.

 38. Lena

  Jag har slutat handla kläder och skor i Sverige åkre till Beijing (Peking) två gånger om året vår och höst Åker med en liten bag, kommer hem med en överfull resväska Passar även på att fixa mina fötter, naglar och håret Maten är helt underbar.Folket är så gästvänliga och hjälpsamma Jag åker igen i slutet på mars

 39. Sanna

  Hej Ulrika
  Jättebra toppenartikel den kommer vi ha som guide på resan. (jag och mina barn 13 och 16 år.) Jag stod i valet och kvalet att köpa en charterresa när jag fick syn på din artikel, men nu lutar det åt att resa själv. Funkar det när kineserna inte talar engelska?
  Du som verkar ha järnkoll på Peking (eller någon annan kunnig kanske kan svara?). Några frågor:
  1. Funkar det när man inte talar kinesiksa att åka på egen hand. Vi ska vidare till Shanghai?
  2. Vi vill bo på ett bra hotell centralt. Tips?
  3.. Vi vill se kinesiska muren med guide men kanske inte med alla andra. Går det att ordna och hur isåfaLL?
  3. Maten. är det som i Bangkok man äter bäst i gatustånden?
  4. SHANGHAI samma sak shopping,hotel, kul grejer att se ”off the road”?

  Jättetacksam för tips.
  Sanna
  sanna.bengtsson@comhem.se

 40. Åse P

  Undebara sidor du har Ulrika,
  både här och på din älskade beijing-blog.

  När det gäller shoppingen skulle jag även vilja rekommendera Yabalu eller Alien Market. Den vänder sig mycket mot tillresta ryssar, men de har en del annorlunda saker, bla mycket skinn och mocka. I alla fall när jag var där -04.

  Åker tillbaka i maj så jag får återkomma om det har ändrat sig, eller komplettera med ev andra tips.

 41. Ulrika

  Åse: TACK! Jag har varit jättenyfiken på att åka dit men hört att det bara skulle vara päls. Nu ska jag definitivt ta mig dit nästa gång.

 42. Jessica

  Jag blev sååå glad när jag hittade den här sidan. Jag ska åka till Kina i början på april. Jag och min sambo ska åka på en gruppresa till Peking, shanghai mfl ställen. När man åker på gruppresa har man mycket lite tid till egen shopping så vi är tacksamma för alla tips så att man inte ödslar tid på att åka till fel ställen. Vi har endast 1 och 1/5 dags shopping i Peking men har några fria kväller. Är det någon som vet hur länge de olika marknaderna har öppet på kvällarna t ex Tiancheng och sidenmarknaden?

 43. Jessica

  Jag har extremt små fötter stl 34-35. Har hört att utbudet på små skor är stort i Kina så därför tänkte jag passa på och handla massor med skor. Är det någon som har koll på vad det är för storlekar som gäller i Kina?

 44. Ulrika

  jessica: har ni ledigt 1,5 dag till shopping skulle jag nog rekommendera Sidenmarknaden, Hongqiao och Xidan. Tiancheng har blivit rätt kassa på jacksortimentet. Hmm det är nog dags att jag gör en uppdatering av den här artikeln.

 45. Caroline

  tack för en otroligt bra sida (både ulrika’s och annika’s). Passar mig jätte bra, ska nämligen flytta till Kina, Shanghai om 2 veckor. Men ska ju självklart åka till Beijing oxå!
  Tack tack

 46. lottibergman@spray.se

  hej , du skriver jättebra reseskildringar , skule vilja veta om man kan köpa smink billigt i peking , vilka märken köper man , mvh lotta bergman

 47. Sara

  Kul att få bra tips. Åker troligtvis till Shanghai i juni. Då blir det shopping hoppas jag.

 48. Bra artikel!!!!

  Jag älskade artikeln!!!! Jag heter Marielle och ska snart fylla 12 och mina föräldrar blir galna på mig för att jag tjatar på dom för att jag vill åka till Peking. Jag är facinerad av priserna och sakerna. En sak är säker! Jag SKA åka till Peking! Jag har en fråga. Kan jag köpa damkläder där nere? Jag är storlek 152-160. Tack en än gång för en superbra artikel. Kram Marielle

 49. Marielle

  Hej jag undrar om det finns billigt smink där nere också? Typ mascara, läppstift/glans, kajal o ögonskugga ja alla sorters smink. Jag är väldigt sminkintresserad så det hade vart kul och veta. Tack på förhand kram Marielle.

 50. Lo

  Tack för en mycket givande artikel Ulrika! Undrar lite angående utbudet på den så kallade pärlmarknaden. Säljer dom bara typ sötvattenspärlor eller finns det glaspärlor och berlocker (pärlor i metall: tex i form av djur och blommor) också? Jag gör väldans mycket egna smycken så nu när jag ska till peking i augusti skulle jag verkligen vilja köpa på mig endel.
  Tack igen!

 51. David

  Måste passa på och tacka dig Ulrika för denna artikel, sparde mycket pengar nu när jag var i Peking för någon vecka sedan.

 52. Eva

  Hej !
  Tack för dina tips.Hoppas jag har nytta av dessa när jag åker till Peking i dec.

 53. Erica Ström

  heej, ja hitta din artikel o den var suverrän!! tack för alla bra tips du är ju super schyst! ja och min familj åker till Peking på höstlovet så det här är bra o veta!! tack så himla mycket..!

 54. Ming

  Hej! Kanonbra läsning! Du har inga bra tips på prisvärda hotell? Ska dit själv i slutet av sept.

 55. Johanna g

  Vilken otroligt bra artikel! Jag och min sambo åker till Beijing om en månad. Undrar lite hur det är med märkeskopior typ Victoria Beckham jeans och Gucci väskor? Är det bra kvalitet/bra kopior? Var köper jag detta isåfall?
  Mycket tacksam för svar!!!!!

 56. Jaja

  Hur är det med tyger, kuddfodral, sängöverkast m.m, bra utbud, pris? Heminredningssaker som ljuslyktor, små lampor, statyer m.m? Åker till peking om 1 vecka så jag vore jätte tacksam för svar!

 57. Sebastian Derle

  Finns ju mycket att kommentera här. Troligtvis förekommer mycket barnarbete och dåliga arbetsförhållanden även i H&M:s, Lindex etc. fabriker. Det är dock ett faktum att det är lättare att göra kontroller och åtgärda detta i fabriker som tillverkar på licens än i de som prirattillverkar.

  Personligen tycker jag inte att man kan skriva en sådan här artikel utan att ta upp problematiken. Att slå ifrån sig med att de som tar upp frågan ändå säkert är lika goda kålsupare håller inte.

  Gör backpakcing.se till något större och bättre! En annan värld är möjlig!

 58. Ulrika

  Sebastian: Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Seriöst? ”Utan att ta upp problematiken”? jag har skrivit om barnarbete i Kina tusen gånger. Den här gången ville jag skriva om shopping och det har jag all rätt till.

  Jag blir så trött på gnället. Kolla i min blogg, varannat inlägg handlar om barnarbete. Varför måste allting jag skriver om Kina handla om barnarbete, annars duger det inte? Kina är inte bara barnarbete och u-land, Kina är mycket mer, och jag vill visa en riktig bild. Inte bara en ”gråt-över-u-landsbild” som många tidningar är besatta av.

 59. Ulrika

  och slå ifrån mig? vad då slå ifrån mig? Jag har aldrig slagit ifrån mig någonting. Ulrika som skrivit ovan är inte jag – Ulrika.

 60. Sebastian Derle

  Jasså, det var inte du som slog ifrån dig (den gången…) ;=). Me bad. Sorry!

  Och jag visste inte att du skrivit om barnarbete tusen gånger innan. Isåfall, jättebra! Kina som stat, genom sin statssanktionerade ”privat”industri, råkar ju vara världens största arbetsgivare till barnarbete. I en ny rapport från FN:s arbetarorgan ILO uppskattas antalet barnarbetare världen över till 218 miljoner. En stor del av dessa i Kina! Rapporten visar också att många av de här barnen får utstå fysiskt och psykist våld på sina arbetsplatser. Så att jag påpekade att man bör ta upp den problematiken kanske inte är att vara gnällig?

  Men jag menade inte att dissa dig. Eller att man behöver gråta över situationen (eller att Kina BARA är barnarbete eller ett u-land). Ville bara att man har den här infon i bakhuvudet när man pratar om billiga konumtionsvaror. Det har jag väl all rätt till att tycka?

  Dessutom, om man bara läser den här artikeln – den mest lästa på hela sidan! – kan man ju inte ha en aning om vad du skrivit om innan, eller? Men det ska jag göra nu. Du verkar ju ha massor av intressantas resor att läsa om.

  Peace!

 61. Ulrika

  Jo, Sebastian, sorry, men jag tycker att du är rätt gnällig:)

  Du skriver att en stor del av världens 218 barnarbetare finns i Kina. Det är för det första ett faktafel. Kina har ungefär 10 miljoner barnarbetare. Mycket, men jämför du med Indien som har 60 miljoner så kanske du förstår min poäng. Kina har alltså mindre än 5 % av världens barnarbetare. Tycker du att det är en stor del?

  Som jag skrev innan: Kina är mer än u-land och barnarbete. Vill jag få den infon kan jag gå ut på stan och bli anfallen av minst fem pers från Amnesty. Men jag vill även visa riktiga Kina, det vackra Kina för läsare på backpacking. Sorry, men u-landsromantik får i alla fall jag i så stor dos redan.

  Plus att borde du inte lägga kommentera i alla artiklar om pakistan och kambodja också? Där har ju barnarbetet fullkomligt exploderat de senaste åren.

 62. Ulrika

  Och nej, jag vill inte förringa barnarbetet. Dock tycker jag att det är dåligt att man än i dag har Kina som symbol för barnarbete och inte ser till verkligheten. Ryck tag i Indien, Kambodja och Pakistan precis som Kina ryckts tag i. Man kan inte ha ett land som syndabock när andra är värre. Alla måste hjälpas.

  Sedan kan jag tillägga att jag inte köper kopior och inte behöver en predikan.

  De enda kopiorna jag köper är av en kompis som heter Ling i Beijing. Hennes studentkollektiv bränner film och säljer vid Sidenmarknaden och använder pengarna till att kunna plugga. Nog för att Ling brukar gnälla om hur mörka ringar hon har när hon ska festa, men jag har svårt att tro att någon av dem skulle kategoriseras som barn eller lidande.

 63. Sebastian Derle

  Du har helt rätt. Jag är gnällig. Tycker nämligen att oavsett om den korrekta siffran för barnarbetare i Kina är 10 miljoner tycker jag att det är 10 miljoner för många (hade ”den korrekta” siffran varit 100 miljoner hade det varit 100 miljoner för många, om det varit 1 miljon, 100 000, 10 000 etc. så hade det varit fel osv.)! Dessutom är Kina en diktatur och en reressiv stat där de här uppgifterna är svårare att få fram är i en (om än svag och illa fungerande) demokrati som Indien, där den här statistiken offentliggörs på ett annat sätt. Detta kommenterar alltd UNICEF, ILO, Rädda Barnen m.m. i sina rapporter om barnarbete!

  Den här artikeln handlar ju om shopping i Kina. Ska man skirva om barnarbete är det väl inte så konstigt att man skriver om Kina och inte Indien, Pakistan eller Kambodja i den här tråden?! Som sagt är detta den mest lästa artikeln på sidan och då tycker jag det känns mest befogat att skriva här, inte på något obskyrt resedagboksinlägg som 40 pers läser.

  Ps. Jag är ingen ”U-landsromanitker”. Vad är det? Låter ju helt absurt. Och var bor du någonstans där du träffar ”minst 5 Amnestymedlemmar” när du går på stan? Vad jag vet – eftersom jag jobbat för Amnesty – så anfaller de inte folk! Och framförallt så går de inte ut med info om att länder är ”u-länder”. Det är ju helt ovidkommande. De arbetar nämligen för mänskliga rättigheter genom att påpeka för folk och regeringar i Sverige och i länder som Kina att mr-kränkningar som t.ex. barnarbete eller censur av information är olagligt och oacceptabelt.

  Förstår inte varför du blir så irreterad av mitt inlägg? Vi verkar ju vara överens om att barnarbete är vida utbrett och inte bör tolereras. Man förstör väl inte en bild av ett land genom att peka på felaktigheter där? Isåfall vilar ju Kinas positiva aspekter på en bräcklig grund.

 64. Ulrika

  Jag blir inte irriterad, jag är bara less på att läras upp av Amnestymedlemmar. Sorry, men jag är trött på att Kina ska vara syndabocken för barnarbete. De arbetar med att få bort det och varje år räddas miljoner människor från fattigdom.

  Varför inte se till verkligheten? Varför inte rikta blicken mot Indien, Pakistan och Kambodja där siffran är den motsatta? I Kina minskar barnarbetare varje år, det gör det inte där .

  U-landsromantiker kallar jag folk som gör en mytbild av länder och sen inte ser till verkligheten, som i det här fallet. Man hittar ett land man ska ”rädda” och sen koncentrerar man bara sig på det istället för att se på verkligheten. Man har sitt offer, som man inriktar sig på.

  Och nej, man förstör inte ett land av att se på deras negativa aspekter. det har jag aldrig sagt. Däremot är jag rejält trött på att Kina ska vara syndabock för allt.

  Och din bild av Indien är väldigt, väldigt ljus. Hur kommer det sig? I Indien finns fler barnarbetare och fler flickor mördas än i Kina.

  Tycker att du ska läsa en artikel som snart kommer på sidan som handlar om fattigdomen och de otroliga klassklyftorna i Indien.

  jag förstår inte varför du blir så irriterad av mina inlägg. Jag skriver ju bara om verkligheten.

 65. Ulrika

  Förresten, obskyr resedagbok? Om det är min blogg du menar kan jag berätta att den läses av cirka 10 000- 15 000 människor i månaden. Fler än den här artikeln nånsin kommer upp i med andra ord.

 66. Sebastian Derle

  Oj!

  Peace! Jag vill inte att du ska bli ännu mer irreterad. Detta blir det sista jag skriver:

  Jag tycker inte att Kina är det enda landet med gräsliga förhållanden för sina barn och andra medborgare. Jag tycker inte att läget i Indien är väldigt väldigt ljust (men det ÄR lättare att få korrekt statistik därifrån än från Kina!). Jag tror inte att barnarbete någonstans försvinner om inte vanliga människor världen över gör sin röst hörd att vi inte accepterar billiga prylar genom att barn kommer till skada. Jag tror att backpacking.se är ett perfekt forum att medvetandegöra så många som möjligt om baksidorna med t.ex. billiga konsumtionsvaror. Din artikel läses av hur många som helst och då tyckte jag det var en bra idé att lägga in barnarbeteaspekten här. Jag hade inte varit inne på sidan på länge och eftersom din artikel var den mest lästa valde jag den först. Tror fler gör så, därav kommentaren just här. Alltså inget personangrepp mot dig! Naturligtvis borde det tas upp igen när en artikel om shopping i Delhi, Phnom Penh eller Islamabad blir en bestseller på sidan. Med ”obskyr resedagbok” syftade jag på genomsnittsinläggen här på sidan, som mest handlar om någons privata resa och läses och en handfull släkt och vänner och där det inte finns lika stor anledning att kommentera för att skapa förståelse (och där syftade jag på min egen resedagbok från Kambodja och Indien (!) – inte din blogg. Jag har ingen aning om vad du skriver om där eller hur många som läser den!).

  Dessutom finns det ingen ”verklighet” som inte kan beskrivas ur ett annat perspektiv. Därför blir aldrig min, Amnestys, eller din bild av Kina MER ”sann” än någon annan. MEN: det är ingen ”mytbild” att barn lider på grund av förhållandena i industrin i Kina! Du säger ju själv att 10 miljoner barn gör det!

  Enda anledningen till att jag började göra ett inlägg på din artikel var att jag tycker att alla som reser någonstans för att shoppa bör tänka på att det kan ha förekommit barnarbete i produktionen. Helst bör man göra något åt det. Uppmaningar från konsumenter har förbättrat situationen på massor av fabriker där märkesvaror tillverkas. Jag ville ge några tips om var man kan läsa om det.

 67. Ulrika

  Samtidigt kan man vända på det. Varför ska man tro på Indiens siffror när de förnekar att de har ett problem och faktiskt inte arbetar mot det särskilt mycket? Borde man inte tro mer på Kinas, när de erkänner sitt problem, och har tagit hårda tag mot barnarbete. Varför skulle ett land vara ärligare bara för att det är en demokrati?

  Sedan måste du lära dig skilja på äpple och päron. Jag var likadan när jag var tonåring och vegan. Varenda gång något slags kött kom upp på tapeten rasade jag och kom med långa utlägg om köttindustrin. Gjorde det att fler blev veganer? Knappast. Jag har aldrig påstått att detta är en politisk artikel. Detta är en shoppingartikel. Visst har jag ett dolt budskap i texten i o m att jag inte tipsar om kopior som görs i illegala fabriker, utan tipsar om inhemsk industri.

  För jag tror inte på gnäll- &skälltekniken. Jag tror att färre kommer handla kopior om jag tipsar om bra kinesiska märken som görs i vanliga fabriker.

 68. elgona4@hotmail.com

  va jättebra du skriver tack tack.ska göra min första resa till kina nu i mars
  mlouise

 69. Jessi

  Kalas-bra artikel. Ska åka till Peking för andra gången i mitt liv, och jag kan bara säga att jag e helt såld på landet:) Kulturen, maten, människorna och självklart shoppingen. I peking finns Allt!!!

 70. Amanda

  tack Ulrika! ska precis åka iväg till peking framförallt för shoppingens skull! detta var himla bra och kul att läsa, men jag undrar om det fortfarande är såhär då denna guide var publicerad i maj 2005?
  men tack för underbar läsning och rådgivning!

 71. Anders

  Jag åker till Kina imorgon Måndag och ska vara där i 5 dagar(bara…!) Tack vare din guide så kan man nog få ordning på shoppandet direkt! TACK!

 72. Lisa

  Hej,

  Har bara varit i Peking på vinter och handlat jackor, jeans osv. Vet du om det finns samma utbud av vinterkläder om man åker dit på sommaren?

 73. Anne

  Tack för en mycket bra shoppingguide. Jag hade stor nytta av den förra veckan när jag var i Peking.

 74. Renate

  Hej Ulrika
  Tusen tack för en mycket bra guide över shopping i Peking. Hade stor användning av den förra hösten, åker iväg igen i morgon och kommer att använda mig av den igen eftersom vi inte hann kolla alla ställena förra gången. Stort tack!

 75. Martina

  det är verkligen jätte bra tips inför en resa till Peking, Ska dit i maj och har printat ut din text och kommer att ha den som en liten reseguide=). det var en jätte lärorik text och mycket intressant ! jätte bra och tack för alla tips =D !

 76. Sara

  Hej Ulrika, det var längesedan du skrev artikeln ”Shoppa i Peking”. Har du några nya tips? När var du i Peking senast? Finns det några nya marknader mm? Jag var i Peking i April förra året och åker igen nästa vecka… Tack på förhand! /Sara

 77. Ulrika

  Sara: kul att du skriver då jag i skrivande stund håller på att göra om den här artikeln! Var i Beijing förra veckan och mycket har förändrats. Hold tight!

 78. Örjan

  Hej Ulrika
  Tack för en jättebra sida med otroligt många bra tips.
  Det suger riktigt ordentligt i restarmen.
  Första 1 April (inget skämt) sitter jag på planet till Beijing, ska bli härligt.
  Nu är det så att jag börjat se över min väska och dyl. vad ska man (absolut) ta med sig, hur är vädret i april.
  Ljummet, varmt, blåsigt, somrigt, vårväder eller kanske rent av kallt?

  Tack så mycket på förhand!!

 79. Ulrika

  Hej Örjan!

  April är superbra väder! 20-25 grader!

  Hmm… att ta med sig? Kort, pass, pengar.. en guidebok är alltid bra!

 80. Åse P

  Ang vädret i april, så är det som Ulrika skriver att det kan vara alldeles toppen. Men på kvällarna är det rätt kyligt nu i början av april.

  Jag noterade att du åkte den 1:a, Örjan. Just idag är det t ex bara 8 grader enligt folk i Beijing

  Å andra sida skulle jag inte ta med nån jacka eller tröja ändå – det är ju inte direkt några problem att köpa på plats. 😉

 81. Eva

  Toppenguide Ulrika!
  Åker till Peking i början av maj och kan inte ha fått en bättre shoppingguide! Hoppas att jag hinner ta del av den uppdaterade texten.

 82. Carl-Christian Borch

  Sticker till Beijing den 23:e Maj tillsammans med en kompis på Shoppingresa + kika på sevärdigheter, hoppas innerligt att du hunnit få färdigt din nya shoppingguide snart så man hinner sätta sin in i den rejält först =)

  Tack för väldigt mycket bra info i din blogg och din shoppingguide
  You Rock Girl 😉

  /Calle!

 83. Ulrika

  Carl-Christian: Har du inte sett att den redan börjat förändras? Har tagit bort några dåliga marknader och lagt till ett par nya, bra. Du får absolut inte missa Xinjiekou som är så bra! Ska fortsätta fylla på den i helgen med bilder och annat kul!

 84. Carl-Christian

  Hej Ulrika!
  Jo nu märker jag att det har hänt en hel del.. forsätt gärna.. e ju snart dags att åka.. åker från kastrup *bor utanför Ängelholm*
  Vill du tipsa om lite mer sevärdigheter etc.. så adda gärna mig på msn: netrodome@hotmail.com

  Har fått kontakt med en kinesisk tjej som har en elektronik fabrik där nere som ska visa mig en del ställen.
  Mvh Calle!

 85. Hedda

  Tack för en jättebra guide. Bara undrar om du vet ungerfär hur mycket en digitalkamera kostar och om det är bra att köpa en i Kina? Tack på förhand

 86. Roseline

  hej
  ja ska snart åka till kina och jag undrar om det är bra att köpa digitalkamea där. o ca hur mycket kostar e olympus eller så?
  sen vill jag bara säga att det var en superguide som du skrivit!!

 87. Linda

  Hej, har du någon aning om var man shoppa musikinstrument förmånligt när man är i Beijing?

 88. Fivestar

  Jag åker till peking den 20e maj, ska bli otroligt kul. Ska shoppas i mängder! ni som ska köpa kamera, tänk på att köpa ett märke som har world wide garanti typ sony eller liknande då behöver ni inte ora er för garantin inte ska gälla.

 89. cool

  hejsan

  cool site här och på blogger. Kan du tipse på kinesiske märken som inte är så kännte härhemma

  Kram Henrik

 90. Ewa Johansson

  Tack för ovärderliga tips. Skall snart åka till Beijing själv. Har du några bra tips på glasögonaffärer? Gör de undersökning där eller? Är Xian värt ett besök, eller har du några andra tips på dagsutflykter (har läst om Lang Qin Xian)
  Tacksam för svar
  Ewa

 91. Dan

  Är det någon som vet hur man bäst skickar hem varor från Peking?

  Ewa:
  Jag köpte glasögon på sidenmarknaden för två år sedan. Ca en fjärdedel av priset här hemma. Tog ca två dagar att få glasögonen. Självklart finns det optiker på många andra ställen runt om i Peking.

 92. Carl-Christian *netrodome*

  Sticker till Beijing imorgon med lotus travel ”på egen hand”
  åker ner med helt tom väska, ska shoppa nya väskor där nere, gitarr, golfprylar, och mängder med kläder och skor, återkommer med info om shoppingen, kvalitèn och mitt intryck av kina när jag e tillbaks runt den 1:e juni.

  Tack för en bra guide Ulrika!

  Mvh Calle!

 93. Ella

  Hej jag är en en tjej på 16 år. Jättekul att läsa din blogg! Jag ska till kina den 14 juni med min familj och jag längtar hur mycket som helst. Känns extra roligt att åka dit när du berättar om hur bra shoppingen är där, eftersom jag är riktigt shoppinggalen. Men tycker att det ska bli riktigt spännande att gå på den kinesiska muren och kanske besöka den förbjudna staden eftersom jag tycker att kina verkar så annorlunda från alla andra länder. Jag har några frågor jag hoppas du kanske kan svara på. Vet du om de har peak performance & north sails jackor där (kopior)? & om de har märken som Gant och Ralp Lauren? Kram Ella!

 94. Jojje

  Perfekt me lite tips om shopping inför Kinaresan. Verkar finnas fynd. Hoppas det blir lite ledigt o inte bara jobb….

 95. Anders

  Hej!

  Jag undrar om någon har tips på var man köper prisvärda golfklubbor i Peking?

  Tack på förhand!

 96. Molly Lind

  Jättebra artikel. Kan man med säkerhet i Peking köpa ”riktiga” glasögon, och i så fall var om du har bra tips?

 97. Evy

  Japp, då har man varit Beijing för första, men förhoppningsvis inte sista gången. 15 kg bagage ner för mig o dottern, 49 kg hem (mest till dottern, som har kropp för Kina-storlekar..)
  Din shoppingartikel var vår bibel- tack! Suveränast tyckte jag o dottern att Xidan var- där fanns det verkligen färdigprutat o klart i affärerna mellan T-banan o marknaden/Xidan Shopping Centre. Hittade inte lika mycket kul accesoarer på Sidenmarknaden, Pärlmarknaden, Ladiesmarket eller Xijienkou som vi också besökte.

  Hittade aldrig ”det lilla varuhustet” vid Pärlmarknaden, dom höll på att bygga en ny (och antagligen dyr) shoppingmall bakom det stora huset. Vi hittade bara huset med leksaker o kontorsvaror bredvid…

 98. Fernanda

  tack för många bra tips!
  vi reser den 24 juni till beijing och har skirivit ut din artikel. 😀

 99. Johan

  Hej! jag ska till kina i höst och jag undrar bara en sak var köper man golf klubbor? hur får man hem dem? är det bra kvalité?

 100. Johan

  Hej! jag ska till kina i höst och jag undrar bara en sak var köper man golf klubbor? hur får man hem dem? är det bra kvalité?

 101. Ulrika

  Eva: ha ha, låter som en riktig Ulrika-semester! Det är så konstigt det där, folk brukar skriva vad de tycker om de olika ställena och alla tycker alltid olika!

  Johan: Är lite kass på det där med golfklubbor, men vet att det går att köpas på Sidenmarknaden och runtom

 102. Sigrid & Karl

  Vilken fantastisk sida. Vi åker till Kina om en månad och blev alldeles lyriska när vi började läsa din shoppingguide!! Tack så hemskt mycket!

 103. Micke

  Tack
  Precis vad vi behövde som åker till Beijing 13 Augusti för vår andra adoption.

 104. britt-marie

  hej blir helt shoppinghysterisk när jag läser detta, ska köpa glasögon och massor av kläder!! undrar om dom har vinterkläder också.?

 105. Pandit

  Tack för en mycket bra och informativ artikel; precis vad man behöver innan första besöket i Beijing. SUPER!!

 106. Linda

  Hej Ulrika och alla Peking älskare !

  Har precis kommit hem ifrån ännu ett besök i denna Stoora underbara stad.

  Britt-Marie= Ja det finns massor av Vinterkläder även nu, Både ”Märkes” jackor,skinnjackor och dufflar.

  Jag fick en känsla nu av att priserna håller på att gå upp lite grann (var där senast i November), Fast det är fortfarande mycket billigt såklart, Men framför allt Taxi chaufförerna försöker dra pennor lite mer, Tips ! åk bara med Taxameter.

  Skulle även vilja utfärda en liten Varning om man ska köpa dom nu så populära Ipod Shuffles dom nya små färgglada modellerna.
  Det står att dom ska vara på 1 Gb men dom vi fick var bara på 128 MB. Så kolla dom redan vid disken där du köper dom.

  Vill även tipsa om
  Beijing Blue Zoo om man vill ta en paus från Shoppingen.
  En Marin Djurpark med Asiens största undervattens tunnel som man går i och ser Hajar fiskar och Muränor simma runt en.
  Jag höll själv på att freaka riktigt rejält när det helt plötsligt kom en stor Tiger Haj simmandes över mitt huvud. :OZ

  Stort Tack till dig Ulrika för ditt eminenta forum för oss Peking Lovers, Kram på dig

 107. Annika

  Tack för en bra artikel. Åker till Peking i Dec. Vet du något ställe där man kan köpa sport maskiner ex. vibrationsplatta, orbytreck.löpband mm. Hälsningar Annika

 108. Linnea

  Vilken bra ”artikel”. Jag ska till peking bara över hlegen, så jag har inte så mycket tid på mig när jag är där. Men det gav verkligen en superbra överblick! Tack!

 109. Prixi

  Hej Ulrika!
  Du ska veta att du underlättat det för oss med hjälp av din text! Åkte dit i julas, samt nu i augusti.
  Bra skrivet!!

  /P

 110. Erika

  Hm.. när var du egentligen senast i peking? Jag har bott här i tre år och kvitto systemet du pratar om är inte aktuellt längre. Wangfujing säljer för övrigt inte kläder till svenska priser, det är ett av de dyraste varuhuskedjorna i hela världen pga all extra skatt som läggs på lyxprodukter här..

 111. Ulrika

  Oj, glömde svara om kvittosystemet.

  Javisst, handlar du i västerländska affärer, som man ofta gör som expats så finns itne kvittosystemet.

  Shoppar du däremot på t.ex. Xinjiekou eller Dianmen Dajie, där kineser shoppar, så är kvittosystemet mer eller mindre regel.

  och jag gillar kinesisk shopping:)

 112. Fjällräven och muren i Peking

  Är det någon som vet var jag köper Fjällräven Expedition dunjacka i Peking? Bästa kvaliten, mest färger och storlekar och billigast:)
  Skall dit till helgen och är bara där 3 dagar så det är lite brådis.
  Skriv gärna exakt var det ligger har aldrig varit där förut.
  Hur kommer man snabbast och bäst ut till muren, tänkte även hinna med det.
  Vilken shopping ska jag ej missa, är ute efter kläder (jackor och tröjor, original el. kop).

  Tackar i förväg för info.

 113. James Brown

  Hey, I’m a New zealander living in Göteborg. Interested in importing products from Peking as I will be travelling there with my job. Are you interestedin talking?
  gazbrown@hotmail.com

 114. Ella

  50 % av kinas befolkning dvs 660 miljoner 700 tusen människor har lön under laglig minilön.

 115. Ulrika

  Ella: Nu har du allt rört ihop Kina med något annat land. ”Laglig minimilön”? Det finns ingen lagenlig minimilön i Kina. Eller menar du att Kina inte följer svensk lag?

 116. Box of Funk

  Nja, nu ska vi reda ut ett o annat. Det Ella syftar på är nog den utredning som Hong Kong Christian Industrial Committee gjorde 2002 av 38 leksaksfabriker i Guangdongprovinsen. Där kom man fram till att i dessa fabriker så hade 50% av de anställda en lön under kinesisk, lagstadgad minimilön (en sån finns och varje provins bestämmer sin nivå. Nivån i Guangdong höjdes 2004 och ligger på mellan c:a 350-580 yuan/månad beroende på vilken region i provinsen man talar om). Men är detta rätt forum att diskutera frågan i? Sverige importerar 75% av sina leksaker från Kina så, Ella, ställ dig på din lokala leksaksaffär och informera om du vill göra någon skillnad.

 117. Ulrika

  Box of funk: Tack för ditt svar! Ska jag vara ärlig visste jag inte att det fanns en lagstadgad minimilön, när jag frågat kineser har de ryckt på axlarna men där har vi ju svaret. Sätter varje region sin egen minimilön är det ju inte konstigt att folket har riktigt koll? Nåväl, tack i alla fall!

 118. Nisse

  Hej Ulrika! Om en vecka så åker jag och frugan för första gången till Peking. Det blir givetvis en massa shopping av kläder och skor på de platser som du rekommenderat. Har du som varit ”runt” i peking på marknader och butiket sett var de säljer fiskeutrustning som rullar, drag spön o.s.v? Har sökt runt på nätet men utan att hitta något.

  Tack för fin artikel/frågespalt!

 119. Sonja

  Det närmaste jag kan komma på är ett ställe som säljer friluftsprylar på Xinjiekou Waidajie men där tror jag inte det finns fiskeutrustning. Ett tips kan vara att maila nissarna på
  http://www.shoppinginbeijing.com
  dem kan typ allt.

  /Sonja

  P.S. Kom ihåg att skriva här bara ifall dem känner till något. D.S.

 120. Sven Melin

  Hittade fiskeutrustning på Pearl när jag var där förra veckan. Den våningen som har lite sportartiklar. Dock inte gigantiskt utbud.

 121. Jocke

  Peking – Shopping
  Mycket bra shopping men tänk på att pruta, pruta, pruta på marknaderna, när priset är klart så se till att du får med dig ALLA varor som var överenskommet. Vi råkade ut för att när priset var uppgjort så la försäljaren ner de 6par jeansen i kassen, men när vi kom hem till Sverige och kollade i påsen var det bara 5par byxor. Lite tråkigt, vi är väl för godtrogna, det var ändå ingen dålig affär men det är något att tänka på.

 122. Nisse

  Halloj! Nu har jag kommit hem. Jag hittade lite fiskegrejer i sportbutiker, mest utrustning för metning. Vi gjorde ett besök på fågel och insektsmarknaden, och där visade det sig vara ett toital säljarbås för fiskeutrustning. Köpte ett metspö för 70kr och en UL-rulle för 60.Överlag verkar det vara enkla redskap.Insekts och fågelmarknaden är för övrigt en sevärd marknad, gubbarna står och jämför syrsor med varandra, det tillverkas/säljs syrsaburar och fågelburar. Massor av olika akvariefiskar och sköldpaddor. Dock tråkigt att hundar, katter och kaniner sitter inknölade i små burar.
  Vi köpte en liten syrsabur med matskål samt en vackert snidad ”syrs-transport ask” som souvenir för 200:- tillsammans.

 123. jak

  är arbetslös just nu! funderar på att resa till Peking och privat importera kläder!
  Ifall jag hämtar kopia märkeskläder, får man böter ifall man har kopiakläder?
  hur kan man undvika det?
  Är det lönsamt?

 124. Jak

  funderar på att åka till Kina och hämta kopia märkeskläder?
  Är det stor risk att man fasnar i tullen?
  Är det förbjudet?
  Är arbetslös just nu, nänkte om jag kan tjäna lite pengar på det!

 125. jak

  Hej igen!

  Min tanke var att jag åker en gång i månaden och fylla hela väskan med märkeskläder! Här jag bor så är det många som är intressrade av billiga märkes kläder, det är sjukt dyrt med äkta märkeskläder. själv köpte jag en Canada goose för 2000kr, jens också säljs här för 500kr. hört att canada goose kostar endast 2000kr i Peking, så det verkar lönsamt att handla och sälja här1
  önskar råd och tips

 126. IngMarie

  Tack för tipsen, ska dit igen med mina döttrar och ska försöka överleva prutningen en gång till.

  Var först emot att åka till Kina men nu tror jag att prata om, trycka på och ställa krav känns bättre.

 127. Sara

  Underbart! Komme rnog väl till pass, åker till Peking om en månad, tack för en bra artikel!

 128. Jonas

  Qianmen är rivet sen minst ett halvår tillbaka men mycket av artikeln stämmer fortfarande.

 129. Eva

  Hej, jag ska åka till peking i mitten av februari i en vecka. Jag funderar på att köpa en balklänning till min dotter. Har ni några bra tips på affärer med färdiga klänningar eller skräddare?

 130. boxtavskexet

  Ett mkt bra inlägg! Men kan man fortf. få ner priserna så mkt som du skrev om? Det var ju ändå 2-3år sen du skrev den här artikeln om jag har förståt det rätt.

 131. Ulla från Götet

  Klockan är snart sovdax så hittade jag din blogg av en slump.Måste läsa den i morgon efter arbetet. SUPER-NYTTIG.
  Ska själv till Beijing nu i april. Tack för alla tips

 132. Carina

  Hej Ulrika.

  Var köper man helst sitt smink i Peking egentligen? Har funderat på det länge?

  /Carina

 133. Michael

  Det är kul att hitta den här blogg sidan och det av en slump. jag slog lite på Kinesiska muren och kollade in på den här länken. Jag tänkte komplettera med lite priser på artiklar som jag har handlat på de olika turistmarknaderna. Jag reser till Peking 3-4 gånger om året i tjänsten. Men det kan kanske tjäna som riktmärke för andra som inte har hunnit komma till Peking ännu. Allt som nämns nedan är kopior och inte äkta vara.
  Canada goose vuxen 200Y,
  Polo (eller Lacoste eller Hillfiger) pique kortärmad tröja 25y, ”Lammulls” Tröja långa ärmar Polo (eller Lacoste eller Hillfiger)40-50y, Tjockare bomullströja lång ärm 50-60y, Peak windstopper runt 80-100y, Peak windstopper med fleece 100, Dunväst Canada goose 80-100, jeans 50-100 (prova dem för annars blir du garanterat missnöjd när du kommit hem. ”Märkes” skjortor 20-30y, solglasögon 20-30y, bälten 20-40y, skor 20-50y. Kostym runt 600-1000y, skrädarsydd skjorta 60-80y……… Pruta på allt i markanderna och ha roligt. Tänk på att det finns 10 andra stånd som säljer precis samma kläder så det är bara att gå därifrån om priset inte blir vad du vill betala.

 134. Katty

  Hej.
  Kom hem från Peking förra helgen, och gud vad jag shoppade. Såg under Ulrikas text om kvalitét att hon haft problem med storlek på jacka. Storlekarna fungerar så här: S-XXL för barn och S-XXL för vuxna. Är då en S-vuxen för liten så är den mindre storleken en XXL-barn. Hoppas ni förstår vad jag menar. ;o) Jag köpte både vuxenkläder och barnkläder.

 135. Katty

  Skrev fel,,, Menar att är S-vuxen för STOR så är XXL-barn nästa mindre storlek.

 136. Sara

  Hej Ulrika, När var du i Peking senast. Vet du om det finns några nya marknader/varuhus sedan april förra åket? Tack på förhand! /Sara

 137. Cristian Bohman

  Tack för en mycket bra artikel. Jag och min dotter tänker uppsöka en bra gitarraffär och köpa med mig ett par elgitarrer under vår kommande resa till Beijing. Jag har tidigare handlat gitarrer i Shanghai där de har välsorterade musikaffärer i speciella ”områden”. Är det likadant i Beijing? Någon som vet var i så fall? Någon speciell affär att rekommendera?

 138. Maria

  Tack så mycket.Mycket bra värdefull info. som jag kommer att använda när vi ska till Beijing i juni.

 139. Matteus

  Mycket bra sida/blogg, tack. Jag och min dotter ska åka dit på måndag och stannar en månad. Det ska bli väldigt spännande.Vet du var man kan hitta kartor, som man kan printa ut, över Beijing och Xian på nätet? Vänligen informera oss mosib555@hotmail.com

 140. Maria

  Tusen tack för jättebra info. Kom hem från Peking i förra veckan och Xidan var en härlig upplevelse. Att kunna gå och shoppa bland kineser i lugn och ro, mycket värdefullt och vilka priser sen!Dessutom gick det ju att pruta på en del ställen om man orkade.

 141. Annada

  Har läst allt på denna sida. Perfekt för jag åker till Beijing OS om ca två veckor. Var där julen 93-94 sist och inget tycks vara sig likt. Mycket bra att inlägg även leder till eftertanke, det gör ju hela os grejen mad alla sina förslag om bojkotter mm. Men vi har planerat vår resa i 8 år nu så vi vill verkligen åka. Svårt bara att få ihop alla biljetter här hemifrån. Det blir nog att springa runt första veckan och fixa det. Sen ska vi gå ut och äta med våra kinesiska vänner. För det verkar de göra mer och mer nu förtiden. När jag var där gick min blivande man på Ti yu juchuen (eller hur det stavas) idrottsuniversitetet och vi åt med studenterna eller i ett resaurangområde utanför där husen var i korrugerad plåt, stampat jordgolv och täcken som dörr, men med den godaste mat jag ätit. Gong bau ji ding de kejserliga fyrkanterna tex. Upplevelserna denna gång blir nog annorlunda och när en 12 och en 21 åring ska med så kan intressena gå isär. Vi kan nog kolla data prylar hela familjen i alla fall. Jag tycker att tipsen på inhemska varor är bäst.. mer sånt.

 142. Frida

  Detta är fortfarande en av de mest lästa artiklarna och det är ju lite synd att artikeln inte uppdaterats. ”Publicerad: 2007-04-06” står det men det stämmer ju inte. Det var då artikeln uppdaterades senast men det är ju inte Ulrikas fel att det står så. En del av informationen, som t.ex. det om Qianmen har var inaktuell långt in 2007-04-06 och det är däremot synd. Även om det mesta stämmer så kan det nog vara klokt att kolla upp med andra källor också om jag får tycka till. Ulrika ska dock ha en stor eloge för sitt arbete här och på bloggen.

 143. Sofia

  Hej, låter kanon med all shopping, har en fråga. vad får man betala för en Peak jacka? undar oxå vad ett par solglassögon går loss på? Mvh Sofia

 144. Marie

  Hej Ulrika
  Först och främst, tack för alla dina fantastiska tips.
  Jag läste i ett inlägg du gjort någonstans att de har snygga laptop väskor i Beijing – har du något tips om var jag hittar dom?

 145. Siv

  Vad du låter bitter frida. Ulrika här har ju gjort ett jättebra jobb! Det enda jag saknar är var man kan tänkas hitta traditionella kinesiska lampor/lyktor?

 146. David

  Herre gud du har rätt i allt var i beijing för ett år sen.. jag han bara med xidian och yashow): i xidian var väldigt bra att handla men i Yashow var det svårt att pruta och ganska dyrt och dålig kvalité.
  Men nästa gång jag åker dit ska jag åka på alla dina tips..=)
  Tack för en super guid!

 147. Borga

  Vilken bra sammanställning, var till stor nytta. Vilken tur att det finns personer som du tar sig besvär för att hjälpa oss andra att få information. Superbra

 148. Josefin

  Åh tack tack! Känns som att jag fått lite koll, Åker dit om ca 2 veckor.. Kommer bli grymt! Undra bara hur många resväskor jag kommer behöva köpa extra? hahaha!

 149. Bosse Tidebrink

  Hej Kanonbra Jag skall till Peking cden 28 dec. DEt var väldigt bra att få besked om ställen dit jag kan gå och shoppa Tack Bosse

 150. Robert

  Hej
  tack för super super bra info. tänkte ev ta mig till Kina.
  Och jag är lite shopping galen, men varit lite orolig för att inte kunna hitt bra ställen att shoppa på. Men tar nu med mig dina tips för shopping. Tack än en gång /mvh Robban

 151. Rick

  I-PHONE
  Brand New Apple iPhone 3GS 32GB Cost $ 300
  Brand new Apple iPhone 3G 16GB Cost $ 250
  Brand new Apple iPhone 3G 8GB Cost $ 200
  Apple I-Pod touch 32GB………..$260usd
  Apple itouch 16GB cost $ 200usd

  NOKIA
  Nokia N900 cost $ 350
  New Nokia N97 32GB Cost $ 300
  New Nokia N96 16GB Cost $ 250
  New Nokia N95 3G 8GB Cost $ 200
  Nokia 8800 Sapphire Arte….$ 300usd
  Nokia 8800 Carbon Arte…….$ 290usd
  Nokia 5800 XpressMusic……$ 280usd
  Nokia E90 Commnuicator…..$ 270usd

  Porducts Blackberry:
  Blackberry Bold 2 9700………$310USD
  Blackberry Bold 9000 ……… $ 290USD
  Touchscreen Blackberry Storm 9500 for $ 270USD
  BlackBerry Storm 9530 …..$ 250USD
  BlackBerry Javelin 8900 ……..$ 240USD
  Blackberry Thunder 9500 …….$ 230USD

  Sony Ericson

  New Unlocked Sony Ericsson Idou Satie Cost $ 250
  The new Sony Ericsson Xperia X1 Cost $ 300

  NEXTEL
  New Nextel 1880 cost $ 120

  GAMES:
  Sony Playstation 3 80GB …………………$ 170USD
  Sony PlayStation 3 60GB …………………$ 150USD
  Xbox 360 Core System ………………..$ 160USD
  Xbox 360 Platinum Bundle Console ……..$ 160USD

  We are willing to offer discounts serious buyer …

  Buy 2 get 1 free
  Buy 5 get 2 free

  For further inquiry and order placement contact us as follows:

  EMAIL: wisesales@mailmeasap.com

  Email: electwiseltd@hotmail.com

 152. Anders och Maggan

  Man får jobba, men ett ”normalt” slutpris för kopior på marknaderna i Peking ligger på 10-20% av utgångspriset.

  Tänk också på att många av försäljarna kan en hel del utländska räkneord. Så tänk på det om ni står och pratar på svenska om hur mycket ni egentligen vill betala, ni kan ge säljaren info om hur långt ni är beredda att gå…
  Några av de försäljare som vi pratade med efter våra köp visade sig kunna väldigt många av de svenska räkneorden för 50, 100, 200, m.fl.

 153. Joanna

  hej! jag læser dina peking råd och hoppas att du kan hjælpa mig med ett. jag ska ut och resa i 6 månader och kommer ha double entry i peking. tar svængen førbi dær innan hemrisa till sverige før att shoppa loss. problemet ær bara att jag lætt kommer ha øver 20 kilo eftersom jag har packning før 6 månader innan. Så nu undrar jag om du vet hur mycket det kostar att checka in en extra væska? ær det møjligt?? tacksam før snabbt svar 🙂

 154. Emma K

  Hej!
  Jag är i Beijing just nu och letar runt för fullt på all shopping. Har läst massa artiklar om shoppingen men har fortfarande lite frågor..

  Jag gillar Xidan jättemycket men är det ok att pruta där? Annars ligger snygga skor på runt 500kr och det kan jag köpa hemma. Vart finns de billiga kläderna som fortfarande är snygga? Jag har läst att de västerländska märkerna kan man pruta ner till en del men att de kinesiska är billigare men inte vad jag har märkt? Xidan är skitsvårt att pruta, inte många fattar engelska och ingen är efter dig eller erbjuder lägre pris om man säger att det är för mycket..
  Dessutom har jag varit med om några gånger att jag har pekat på en jacka men får inte prova den. De rör inte ens jackan om jag frågar om den. Man blir inte mer sugen på att köpa den precis..

  Ett annat ex med Xidan nånstans på bottenvåningen i ett av de stora husen. Jag tittade på en jättesnygg hatt och frågade vad hon skulle ha för den. Hon sa ca 400kr. FÖÖÖR mycket tänkte jag så jag sänkte den rejält bara för att kunna jobba långsamt uppåt sen. Så jag sa 30kr. Jag har ju läst att de flesta varor handlar om 10%-30% och helst inte mer. Men när jag slog in 30 på miniräknaren så skakade hon på huvudet och tog tillbaka hatten. Antar att jag sa alldeles för lågt pris och det blev en förolämpning..?

  Iaf, Xidan har snygga grejer, no doubt. Men det är inte lätt att pruta, om man kan det alls.

  Sen när jag läser listan på priser i den här artikeln så blir jag jätteskeptisk. Jag kanske är sämst på att pruta men det är inte många som vill gå ner till så låga priser.

  Artikeln är från -07 också.. Finns det nån som är mer uppdaterad, vart man kan gå idag? För jag antar att mycket är förändrat.

  Sista frågan; är det fel årstid att shoppa loss med marknader och allt här nu? Det är dec och jag ser inte sååå många marknader mellan husen och på smågator.. 🙁

 155. teresa

  ska åka till kina i april och tyckte din artikel var suverän..har skrivit ut den och tänker ta den med mig kram

 156. Kerstin Gustafsson

  Jag vill köpa hundkoppel och halsband i läde. Var hittar jag det i Pekig?

 157. Kerstin Gustafsson

  Mkt intressant läsning. Jag leter efter hundkoppel och halsband i Peking. Är det någon som vet var man hittar dessa?

 158. Christian

  Hej! Vet ni något ställe från peking som är seriöst så att man kan handla direkt från deras hemsida?

  Mvh Christian.

Svara till