Shanghai – det moderna Kina

Jättestaden Shanghai har många ansikten. Här finns skyskrapor och trendiga butiker, men även små bakgator där tiden tycks ha stått stilla i årtionden. Besökare hit har det bra – de kan äta billigt och få mycket för shoppingslantarna, och samtidigt känna vibbarna av en dynamisk metropol. Jennifer berättar mer om staden som representerar det moderna Kina.

När det kommer till boende finns det många möjligheter i Shanghai. Att bo på hotell är billigt, men de hostels som finns i staden och som vi besökte håller riktigt hög standard till ett bra pris. Vi anlände sent till Shanghai och fick snabbt tag i en taxi på flygplatsen. Då vi flög från Beijing kom vi till den lilla flygplatsen och en taxi till vårt hostel kostade endast 40 kronor.

Anländer du till den stora flygplatsen går en taxi på cirka 180 kronor in till de centrala delarna av staden. Vårt hostel hette Le Tour Shanghai Youth Hostel och var över förväntan med sina fräscha rum och nyrenoverade badrum. Det är ett litet ställe med en otroligt hjälpsam personal och en mysig atmosfär. Vi bokade ett dubbelrum med delat badrum för 160 kronor per natt. Hostelet ligger nära en tunnelbanestation och det tar cirka en halvtimme att ta sig till People’s Square som klassas som Shanghais absoluta centrum. En taxi från hostelet till centrum går på cirka 30 kronor.

Ett annat hostel som ligger bra till är Captain Hostel. Du finner detta precis vid kanalen i Shanghai och intill populära The Bund. Vår första kväll i Shanghai spenderades på detta hostel då de har en imponerande bar på sjätte våningen. Baren är stor och har en terrass med fantastisk utsikt över Shanghai. Besök gärna denna bar innan klockan 23, då stadens beundransvärda skyline släcks vid denna tid. Innan klockan 23 syns skyskraporna i olika färger och tv-tornet blinkar och glittrar. Vin och öl kostar mellan 35-40 kronor och en drink går på 40-50 kronor.

Dagen efter var det dags att besöka den marknad som är ett givet shoppingtillhåll för Shanghaiborna. Då jag läst både gott och ont om denna plats var mina förväntningar blandade. Marknaden heter Qipu market och du hittar den vid Boashan Roads tunnelbanestation. Jag tror att ryktet om att västerlänningar var på väg gick som en löpeld på marknaden för de var inte sena med att hoppa på oss. Shoppingen var billig och det var lättare än på många andra platser att pruta. Räkna med att du ska betala runt femtio procent av utgångspriset. Här finns allt mellan himmel och jord men är du ute efter kopior så är detta inte marknaden för dig.

Efter några vändor på denna marknad tog vi tunnelbanan till tv-tornet. Kön var lång och ännu längre när vi kom in på själva området efter att ha betalat. Tv-tornet är ståtligt där det står vid vattnet i Shanghai och utsikten är vacker. Priset för att gå in här är rätt högt. Vill du besöka alla våningar kostar det 150 kronor, men priset sjunker något om du bara vill besöka en våning. Det var mycket folk i tv-tornet och många turister trängdes i hissarna för att komma upp. Här finns möjlighet att ta många fina bilder och vid den första ”bollen” är utsiktsplatsen utan glasskydd vilket gör denna plats till den bästa att fotografera vid.

Att springa runt i en storstad tar på krafterna och det bästa sättet att samla energi igen är enligt mig på en mysig restaurang med goda vänner. Vi blev tipsade om en japansk Teppanyaki restaurang och bokade bord där. Då vi var tio stycken var det behövligt med en bordsreservation, men kommer man ett mindre sällskap så tror jag inte att det är nödvändigt. På restaurangen var de bra på engelska så det är inga problem att själv ringa och kolla om en reservation är nödvändig. Teppanyaki innebär att varje bord tilldelas en egen kock som står till ens förfogande under kvällen och tillagar maten vid bordet.

Samtidigt som detta är en rolig matupplevelse är det också rolig underhållning och maten är fantastisk! Per person kostar denna matupplevelse 160 kronor, vilket kan kännas mycket i Kina. Då ska tilläggas att man får beställa in hur mycket mat man vill samt dricka hur mycket man vill, alkoholhaltiga som alkoholfria drycker. För denna upplevelse, mängden mat, en egen kock och dricka är det här ett billigt pris och vi njöt av varje minut under vår fyra timmar långa vistelse här! Restaurangen heter Natural Point och ligger på 15 DongPing Road.

Dagen efter ville vi inspektera det mer moderna Shanghais shoppingutbud och startade dagen med utgångspunkt från People’s Square. Till People’s Square är det lätt att ta sig med tunnelbana. Vi börjar med att kika lite i Raffles City som är ett gigantiskt västerländskt liknande köpcentrum. Här finns många olika butiker, men det håller en hög prisklass. Däremot finns det en lockande nedervåning med en spännande food court. Här finns mest desserter av alla möjliga slag, men det finns även billig mat. Till exempel åt vi en jättegod pastarätt för 15 kronor. Här nere finns bland annat Cold Stone, denna underbara glass som bakas på stenplattor med ditt eget val av ingredienser. Här finns också ett stort stånd med japanska delikatess-desserter, mochi.

Direkt när vi kommer ut ur köpcentrumet tar vi till vänster ner på gatan. Här finns en del typiska souvenirbutiker, men en bit längre ner på gatan finns en rad olika bokaffärer. Allt ifrån reseböcker, en antik bokhandel, kokböcker och internationell litteratur finns på nära avstånd från varandra. På denna gata shoppade vi böcker och en del väskor. Det är inte jättebilligt här, men det är ändå Kina, så priserna är inte hejdlösa.

På kvällen kände vi för att se Shanghai från vattnet för att få se stadens skyline på nära håll. Nere på The Bond finns många säljare som vill sälja kryssningar, både dagtid och kvällstid. Alla erbjuder liknande priser och en kryssning ligger mellan 60-100 kronor. De är alla olika långa men det normala är att kryssningen varar i ungefär 50 minuter.

Det är fantastiskt att färdas ner längs floden och verkligen se de magnifika byggnaderna och det ståtliga tv-tornet som blinkar, glittrar och ändrar färg. Här har du chansen att ta riktigt fina bilder av staden som lätt kan misstas för vykort! Att ta en kryssning under kvällstid är en speciell känsla just för att det är ett fantastiskt ljusspel som staden bjuder på.

Vår sista dag i Shanghai spenderar vi i gamla staden där äldre byggnader möter det moderna Shanghai. Här finns det mycket att shoppa och marknaderna är fokuserade på kinesiska souvenirer såsom teserviser, bordsspel, fina ”chopsticks” och mängder av vackra tavlor och smycken. Här är det mycket folk och det är trångt mellan gränderna. Det finns ett mysigt alternativ för att ta sig från gamla staden in till People’s Square och det är att leta upp närmaste busshållplats och hoppa på linje 1.

Denna buss är en dubbeldäckare med öppet tak och är en billig variant av en sightseeing buss. Det är en lokalbuss så priset är ynka tre kronor. Denna buss tar dig tillbaka till centrum och under vägen får du många chanser att se delar av Shanghai som inte är turistanpassat och lättillgängligt. Det går inte att undvika den markanta skillnaden mellan det västerländska Shanghai och de mer fattiga delarna.

Vi reser från Shanghai ganska trötta efter tre dagars intensivt turistande. Många saker har fascinerat oss i Shanghai och det kan möjligen bli ett återbesök någon gång i framtiden.

3 kommentarer på Shanghai – det moderna Kina

  1. mikael carlsson

    varför inte ta MAGLEV tåget från flygplatsen till shanghai? kostar 40 kr o tar 7 minuter . tåget går i 430 KM/H. en upplevelse i sig.

  2. Johan Josefsson

    Jag bodde också på Le Tour Youth Hostel. Underbart ställe. Känns så malplaerat där egentligen, mitt bland trafiken finner man liksom helt plötslgt detta gemytliga och hemtrevliga hostel med trevlig innergård och trädgård och blå entrédörr. 🙂

Svara till