Kroatien och den Dalmatiska kusten

KroatienDen Dalmatiska kusten i Kroatien lockar många med sin underbara kust och dess fantastiskt klara vatten. Den erbjuder en oexploaterad natur och en örik skärgård, mängder med goda viner och en utsökt matkultur med vänliga människor som välkomnar dig till det Adriatiska havet.

Att ta sig hit och resa runt

Det vanligaste sättet att anlända hit är antingen med flyg till Split eller Dubrovnik men det finns även färjor ni kan använda er av från Italien och Grekland.
 
Att färdas från ö till ö är lätt, det finns gott om transport mellan öarna. Ni kan antingen färdas en del av vägen via buss och sedan färja över till ön eller genom färjor från ö till ö. Det finns även ett par katamaraner vilket gör att resan mellan öarna är betydligt kortare än med en vanlig färja.

En sak som är värt att tänka på är att färjorna inte är i service alla dagarna. Speciellt under lågsäsongen är det ibland bara 2-3 färjor i veckan så se till att kolla upp detta i förväg om ni vill planera era resor


 

Kostnad

Kroatien må ha varit ett billigt alternativt tidigare men turisterna har definitivt hittat dit nu. Vilket förtås har lett till att priserna idag är ganska höga.
 
Jag reste runt här under sensommaren/hösten 2007 och tyckte att priserna var ganska likvärdiga mot de jag hade stött på i Italien veckan innan. Visst, det är inte svindyrt överallt, men i de större orterna (speciellt i Durbovniks Gamla Stan) förvänta er inte de priser man normallt associerar med östeuropa och balkan staterna.Vid artikelns skrivelse så låg den kroatiska kunan 1=1.29 mot den svenska kronan. Med andra ord; 100 kuna är 129 kronor.

Ställen att besöka

Split
Jämfört med de andra orterna längs med kusten så är Split inte värt att spendera mer än en dag i. Den enda anledningen till att jag nämner den här är att det är Kroatiens näst största stad och att de flesta som reser runt i Kroatiens kust antingen börjar eller avslutar sin resa i Split.
 
Staden har dock en charmig Gamla Stan för er att strosa runt i samt ett intressant palats med katakomber som även är med på Unescos världsarvslista.

Dubrovnik
Den mest kända, besökta och vanligaste startpunkten av alla Kroatiens öar är även känt som den Adriatiska havets pärla.
 
Staden innehåller en imponerande ringmur som är en av de vackraste och starkaste befästningar i Medelhavet, breda gator med kullerstenar så blanka att man nästan kan se sin egen spegelbild i dem, mängder med små gräder där nya ställen väntar på att upptäckas samt många kyrkor, museer och torgplatser.
 
Aktiviteter i staden inkluderar vandringar runt ringmuren, vandra upp längs berget för att se staden och dess stadsmur från ovan, hyr en kajak och paddla runt ringmurer eller slappa längs klipporna och bada i vattnet, det finns mängder att göra här.
 
Lopud
En vacker liten ö ca 40min från Dubrovnik, det första ni möts av när ni anländer med färjan är den inmurade kyrkan/fortet över den lilla byn. Du möts här av vatten så klart att du kan se havsbotten när du stiger av färjan.
 
Ca 15min från färjan så hittar ni ”Plaza Sunj”, enligt vår guidebok en av de bästa sandstränderna i landet (de flesta stränder är fyllda med småstenar). Stranden är inte så stor men väldigt vacker samt relativt folktom.
 
En liten varning om ni tar er hit…. se till att inte vandra ifrån stigarna här, det ska tydligen fortfarande finnas en del landminor kvar sedan inbördeskriget.
 
Korčula
Ön är Marco Polos födelseort och ett av de vackraste i det Adriatiska havet.
 
Förutom alla de små badvikar som man kan hitta på ön så finns här också byn med samma namn som ön vilket ofta kallas för ett Dubrovnik i miniatyr eller Lilla Dubrovnik. Byn ser ut som Dubrovnik med sin befästa gamla stadsdel, den innehåller trånga gränder, kyrkor och torg och ger samma historiska känsla… fast med mindre turister.
 
Då ni är där, se till att hålla ögonen öppna efter en Moreška föreställning. Det är en svärdsdans utförd i traditionella 1500-talets dräkter.
 
Hvar
Huvudorten med samma namn innehåller en vacker hamn med en strandpromenad där man kan slå sig ner på något av de många caféerna och njuta en iskall öl eller kaffe medan man iaktar folkelivet.
 
Se till att inte missa fortet Španjol vilket erbjuder enastående vyer över byn Hvar med dess hamn. I början på juni månad när lavendeln blommar så färgas hela ön lila och lavendeldoften sprider sig över ön. Det är ett utmärkt tillfälle till att hyra en moppe eller bil och upptäcka ön.
 
För er som båtluffar bland öarna och verkligen vill ha festande så är det Hvar som kommer att erbjuda er det bästa nattlivet.
 
Mljet
Ön innehåller en nationalpark med vacker natur och två stora saltvatteninsjöar Veliko jezero och Malo jezero (stora och lilla sjön). I den stora sjön så finner ni även en liten ö med ett Benediktiniskt kloster som är väl värt ett besök.
 
Ön är ett utmärkt val för en dagstur från Hvar eller Korčula
 
Brač
Den tredje största ön i Kroatien och den största i Dalmatien. Är mest känd för den lilla byn Bol och dess imponerande, samt enligt många vackraste strand i det adriatiska havet, ” Zlatni Rat”. Stranden som också är känt under namnet ”The Golden Horn” har en långsmal form, nästan som en tunga och dess form och storlek ändras med vinden.
 
Lastovo
Om det är en semester utan de vanliga turisthorderna ni är ute efter så kanske Lastovo kan vara ett alternativ. Så som de andra öarna så erbjuder även denna vackra stränder men på grund av att den ligger lite längre från övriga öar så slipper ni de stora hotellen och horder av turister.
 

 

Boende

Det finns mängder med olika hotell att välja mellan, dock så är de ofta väldigt dyra. Det billigare alternativet är oftast att sova på ett vandrarhem men tyvärr så är de få som finns inte de bästa och får ofta dålig kritik.

Det bästa och mest intressanta alternativet är då att hyra ett privatrum i någons hus. Så fort du stiger av färjan eller anländer i staden med buss så omringas du av mängder med människor som alla vill erbjuda dig ett rum, de har skyltar med orden ”Sobe” och ”Zimmer”, ofta fotoalbum samt kartor med sig för att kunna visa dig hur rummer ser ut samt var det ligger. Sedan är det upp till er vilken ni väljer… vi valde rum baserat på personen (inte bilderna) och var riktigt nöjda med våra val.
 
Priserna vi fick betala i början på september månad låg på ca 100 kuna per person per rum. Under högsäsongen är det något dyrare men du bör kunna få tag på ett eget rum för allt mellan 100-300 kuna.
 
Om ni anländer i augusti månad kan det vara värt att försöka att boka i förväg, annars skulle jag bara rekommendera er att ta det som det kommer.

Mat & Dryck

De flesta som kommer till Kroatiens öar kommer hit för att uppleva den örika skärgården, men en del kommer också hit för att uppleva landets mat och dryck.
 
Längs hela kustremsan så har det kroatiska köket påverkats starkt av de många år området var under Venedigs styrelse och det är mycket färsk fisk, skaldjurrätter och pasta som gäller.

När det gäller dryck så producerar kroaterna sina egna viner. Se till att inte missa det vita vinet Grk samt dessertvinet Procek från Kročula ifall ni är i området. Öl är också populärt i Kroatien och det mest kända märkerna är Ozujsko och Karlovacko.
 

4 kommentarer på Kroatien och den Dalmatiska kusten

  1. Sanna

    Bra att du nämnde det där om Split. Vi ska resa till Kroatien i sommar och var jätteinne på Split i och med dess storlek. Efter att ha läst din text kanske man skulle fundera lite mer på Barc. Tack för en bra text!

Svara till