Jineterísmo – fenomenet med Kubas fixare

Det kubanska fenomenet med ”jineterismo” kommer från det spanska verbet ”jinetear”, att rida omkring. Fixarna ”rider på turisternas ryggar”, det vill säga de lever på att pressa dem på dollar. Ofta jämställs uttrycket med prostitution. Den manlige fixaren kallas för ”jinetero” och dess kvinnliga motsvarighet ”jinetera”.

Jineteron
Jineteron är i normala fall inte prostituerad (undantag finns givetvis). Det är denne man som man träffar på gatan, i klungor utanför de stora hotellen och vid alla sevärdheter. ”Vill du ha en guide?”, ”Söker du en bra restaurang?”, ”Vill du köpa cigarrer?”, ”Vill du ha en pesosedel med Che på, eller varför inte ett mynt?”. Uppfinningsrikedomen och utbudet är stort. Fixarna fixar i princip det du vill ha från den svarta börsen, om du är beredd att betala för det i dollar.

Cigarrerna på gatan är förfalskningar och får inte föras ut ur Kuba. Kubanska pesos eller centavos, samma gäller där, valutan får inte föras ur landet. Du kan ha tur och träffa på en jättebra guide, men varför riskera ett fiasko? Anlita hellre officiella guidade turer. Tips om dessa kan man bland annat få på hotellen. Privatpersoner får inte försörja sig som guider på Kuba. Jineteron får givetvis kommission av restaurangägarna vars paladar han rekommenderar, ofta är de släktingar till honom.

Har du tur kan du få en riktigt god hemlagad måltid. Gör alltid upp om priset innan, har du otur kan du få betala 50 dollar per person för ris och bönor hos fixarens mormor.

Jineteran
Vi råkade bara ut för jineteros under vår vecka på Kuba, det berodde på att vi var ett par. Till skillnad från jineteron så försöker jineteran fixa de åtråvärda dollarna genom att prostituera sig. Även om vi inte personligen träffade på jinetaras så såg vi många manliga turister som sällskapade med dem.

Prostitutionen är och har alltid varit utbredd på Kuba. Åren före revolutionen hade ungefär 10% av av landets kvinnor någon gång prostituerat sig. När Kuba släppte den amerikanska dollarn fri 1993 och även kubaner fick använda valutan så fick prostitutionen en ökad boom.Evert Taubes visa ”Flickan i Havanna” från 1922 är lika aktuell idag:”Flickan i Havanna,hon har inga pengar kvar,sitter i ett fönster,vinkar år en karl.”Att fenomenet jeniterísmo har uppstått på Kuba är på inget sett förvånande.

När kubanernas ransoneringskort, ”La libreta”, inte räcker till någonting och amerikanska dollar är en nödvändighet så vaknar den mänskliga överlevnadsinstinkten. I och med införandet av amerikanska dollar som officiell valuta vid sidan av den kubanska peson, så har ett ny gynnad samhällsklass uppstått i ”det klasslösa Kuba”, de som har tillgång till dollar.

För att citera Thomas Gustafssons utmärkta bok ”Kuba – konflikt och salsa i Karibien (sid 327)”: ”En månadslön på 200 pesos blir 10 konvertibla pesos i växlingskontoret och räcker inte till mer än tre hamburgare. En högutbildad hjärnkirurg tvingas i dag acceptera att vaktmästaren på lyxhotellet Havanna Libres toalett på en enda dag får smådricks som motsvarar vad han tjänar på en månad”.Visst blir man trött av att bli ”antastad” på gatan, men med tanke på omständigheterna så kanske man kan ha förståelse för fenomenet. Alla kubaner är inte påstridiga, de är ofta ett öppet och gästvänligt folk.

4 kommentarer på Jineterísmo – fenomenet med Kubas fixare

 1. Anders Johansson

  ”Att fenomenet jeniterísmo har uppstått på Kuba är på inget sett förvånande.
  När kubanernas ransoneringskort, ”La libreta”, inte räcker till någonting och amerikanska dollar är en nödvändighet så vaknar den mänskliga överlevnadsinstinkten. I och med införandet av amerikanska dollar som officiell valuta vid sidan av den kubanska peson, så har ett ny gynnad samhällsklass uppstått i ”det klasslösa Kuba”, de som har tillgång till dollar.

  vem har sagt att kuba ar klasslost?
  de har socialism inte kommunism


  För att citera Thomas Gustafssons utmärkta bok ”Kuba – konflikt och salsa i Karibien (sid 327)”:
  ”En månadslön på 200 pesos blir 10 konvertibla pesos i växlingskontoret och räcker inte till mer än tre hamburgare. En högutbildad hjärnkirurg tvingas i dag acceptera att vaktmästaren på lyxhotellet Havanna Libres toalett på en enda dag får smådricks som motsvarar vad han tjänar på en månad”.

  las lite av lakaren ernesto guevaras syn pa saken

  inge kul o stada toaletter ,javligt battre med att radda liv

  forovrigt har jag stott pa detta med fixare i varenda land i sydamerika sa det hade rackt med fattig dom som anledning

 2. Hörru!!

  Tror du att detta är något unikt för Kuba??
  Åk till downtown kingston eller andra karibiska öar, jag har upplevt det till och med på Guatemalas kust.
  Dessutom så ska Jinetero översättas till ryttare, eller mer passande engelskans Jockey .

Svara till