Vi gjorde Kuba, del 2

Omar reste runt på Kuba med två kompisar år 2004, och berättar nu om hur han upplevde landet.

Sista dagen i Santiago började med att Alex sparkade upp dörren till sovrummet med orden ”wakey-pakey!” – ett uttryck som redan då hade börjat gå mig och Robby ordentligt på nerverna och som Alex därför fortsatte att säga resan ut. Vi gav oss av och tackade Kenya och Don Jorge för deras hjälp, för deras mat, för deras värdskap.
 
Vårt första etappmål var Guantánamo. Där skulle det finnas en utkiksplats varifrån man kunde se ut över den amerikanska basen, men vi fick inte köra in eftersom vi inte hade fixat ett nödvändigt tillstånd från turistbyrån. Jag tog över ratten för första gången där vid vägspärren; när jag skulle backa därifrån körde jag av vägen och på en uppstickande sten. Det sa ”bang!” och vi trodde alla bilen hade gått sönder. Under bilen droppade det någonting från något. Vi bestämde oss för att kolla vad det var för något snart, men det skulle vi inte komma att göra.

Från Guantánamo till roadtrippens östligaste punkt, Baracoa. Det enda vi kommer ihåg därifrån är att staden var omgiven av regnskog och att värdinnan bjöd oss på en god middag som bestod av ris, scampi och potatismos (vårt specifika önskemål). Till efterrätt blev det kex och kakor.
 
Vägen från Baracoa till Holguín var den värsta på hela resan. En väg av jord och hål, ingen asfalt alls. Det guppade så mycket att alla fick ont i magen, Alex mest av alla. Han blev tvungen att gå på toa där det inte fanns någon toa, i skogen. Även efter det jämrade han sig. Efter tio timmars färd var vi framme i Holguín, där vi genom vårt boende i Baracoa hade fixat ett nytt boende. Den fyrtioåriga värdinnan där, som liknade Marion Jones i ansiktet (Robby sa det till henne men hon förstod inte vad han menade) – hon förklarade dock till vår förstämning att hon hade fullt hus: några italienare från Ancona hade lagt beslag på de sista återstående rummen. Men, förklarade hon, hon kände en kvinna i vars hus vi kunde bo. Illegalt, tillade hon. Väninnan hade inte tillstånd för sin verksamhet.
 
Det lät spännande, och på väg till det illegala huset leddes vi av väninnan. När vi kom fram till en stor väg var vi tvungna att vänta på hennes klartecken, för att sedan smyga oss fram längs murarna till huset. På kvällen drabbades vi av tristess och började spela ett kortspel som vi här kan kalla ”Slav och President”. Efter att hon diskat ville väninnan också vara med, men vi skulle ha förbjudit henne: även efter femtioelva omgångar var Alex tvungen att hjälpa henne med regler och strategier, och fastän han gjorde det var det alltid hon som blev Slav, det var alltid hon som förlorade. Till slut tackade hon för sig och gick.
 
Den natten var nog den jobbigaste av alla: Alex fick som vanligt sova ensam, i köket, bredvid några gastuber. Han var nojig för att de explodera och sov bara några timmar. Jag och Robby sov inte bättre: i rummet bredvid vårt tittade Marion Jones väninna på ”Men in Black”, på vad som måste ha varit högsta volym.
 
Vi lämnade Holguín för staden med det konstigaste namnet – Camagüey. Där bodde Don Jorges kusin Franco. Franco var otroligt nog ännu mindre än Don Jorge. Han mötte oss på en moped, och han visade vägen genom de labyrintiska gatorna. Han såg ut som en tolvåring, benen var så korta att de nästan inte räckte ner till pedalerna. Plötsligt stannade han vid vägkanten, vi trodde att vi var framme vid hans hus. Men nej, han hade sett en tjej; han frågade henne om hon ville följa med och dansa på kvällen. Tydligen inte, hon vände sig bara om.
 
Kvällen ute blev rolig, stället hette Copacabana. Till och med vakten var trevlig mot oss: han pekade på oss, förklarade urskuldande till resten av de köande att han var tvungen att släppa förbi oss eftersom vi var utlänningar. Det var lite pinsamt, men för en trio som var vana vid att det i Sverige hände att man inte kom in alls kändes det skönt.
 
Några mojitos senare. En tjej bredvid oss i baren köper typ tjugo stycken Chupa Chups-klubbor.
 
Åtskilliga mojitos senare. Alex ropar på mig från dansgolvet. Han pratar med en tjej i ett sällskap på tre. Två av dem kommer från Brasilien, de pluggar medicin. De talar spanska med portugisisk brytning, vilket låter underbart. Den tredje var kubanska. Vi drog till stranden med dem nästa dag. Vi squeezade in oss i vår lilla bil. Vi försökte spela låtar som tjejerna gillade, ibland lyckades vi.

Efter tio mil var vi framme vid stranden med det fina namnet Playa Los Cocos. Vi badade och solade, vi spelade paletas (strandtennis), vi käkade grillad kyckling. Efter ett tag blev det uppenbart att en av de brasilianska tjejerna var förtjust i Alex. Hon frågade nämligen strax före hemfärden om hon fick kyssa honom, men han fick för sig att spela svår och nekade henne med det oförglömliga: ”Sorry mate!” Vägen hem blev därför en långdragen pinsamhet, ingen av tjejerna sa någonting. Passande nog fungerade inte heller Alex iPod, varifrån musiken annars flödade. Och passande nog regnade det också, så att de extremt högljudda vindrutetorkarna gnisslade var femte sekund – som krita mot tavla.
 
Nästa dag drog vi till en annan strand – utan sällskap. När vi närmade oss den var vi tvungna att visa upp pass och lämna dem som pant till vakter. Vanliga kubaner fick inte åka in dit: därifrån hade det förekommit att folk försökt fly till USA.

1 kommentar påVi gjorde Kuba, del 2

Svara till