Från Vientiane till Luang Prabang, Laos del 2

Bertil fortsätter att berätta om landet Laos, men tar denna gång med oss till området kring Vientiane och Luang Prabang. Här får vi följa med till Laos svar på Angkor Wat och får lära oss lite mer om landets historia.

Över Vänskapens bro
Vi kommer över Vänskapens bro nära huvudstaden Vientiane. Bron byggdes för att markera ett slut på gränsstrider mellan Laos och Thailand. Under flyter Mekongfloden bred och mäktig.
Vientiane är en småstad med 135 000 invånare. Vi väljer spontant boende under en promenad ett gästhus vid flodstranden. Övernattning och mat är biliga. God mat, bra rum och vänlighet.
Vi vaknar tidigt och ser genom vårt fönster en stor grupp morgonpigga laoiter på en öppen plats. Man joggar på stället, töjer, tänjer och vinklar armar och ben i stretchning.

Några svänger med bambukäppar , i dans, hopp och krumbukter. Jag känner igen detta från morgongymnastik i parkeri Peking och södra Kina. Vi deltar med vad vi har lärt i Friskis och Svettis.

Snart åker vi i en mindre buss norrut mot Vang Vieng, halvvägs till Luang Prabang. Stämningen är gemytlig mellan backpackers och laoiter med grönsaker, frukt och ägg. Landskapet omkring påminner om att landets viktigaste näring är jordbruk, cirka hälften av BNP. Dominerande är små jordbruk med enkla redskap och brukningsmetoder.

Framme i Vang Vieng
Resan från Vientiane till Vang Vieng tar tre timmar. Här finns ungefär 25 000 invånare i en glest utbredd ort med förhållandevis mycket turister. Följande kan de uppleva där:

Grottor längs floden Nam Song, med eller utan guidning. Det finns flera kända sådana, några mycket spektakulära.
Ett charmerande landskap omkring floden med klippor av kalksten i fantasifulla formationer – klättrares paradis. En tät samling av pagoder påminnande om att laoiterna till stor del är buddhister. Cykelturer längs vägen som är parallell med floden, passerande byar och spontana tillfällen till bad. Utsikt mot bergen norrut med gröna skogar på sluttningarna. Åka på en gummislang (från till exempel ett traktordäck) några kilometer nedströms Nam Song. Paddla och glida kajak längs floden, en hel dag om man så vill.

Vidare till Luang Prabang
Vägen norrut slingrar sig uppför, allt högre mot den bergskedja som rymmer landets högsta berg, BHU BIA, 2.819 m. Bussen svänger och skakar i spåren efter regntiden. Laoiter stiger av och på. Resandet ger intryck av lokalbuss.

Landskapets storslagna skönhet med blå, rosa och gröna berg får oss att sväva i fågelperspektivens frihet. Vi är uppe på en mäktig högplatå. Där avtecknar sig bruna hus med halmtak med höns kacklande omkring på gårdsplanen. Där bor jordbrukare tillhöriga Hmongfolket, som vi började denna reseberättelse med. När vi har kommit fram till Luang Prabang, som ligger 700 meter över havet vid Mekongfloden, har vi färdats 42 mil från Vientiane.

Det har varit en vacker, innehållsrik och oförglömlig resa med pauser i byar bortom moderniteten. På jakt efter ett värdshus träffar vi på turister som med båt kommit på Mekongfloden norrifrån. De startade några dygn tidigare från Thailand, riktning nordost. De berättar poetiskt om en avstressande resa med underbara naturscenerier.

Hela staden ett världsarv
I södra Laos finns ett berömt tempel som påminner om tempelstaden Angkor Wat. Khmerväldet omfattade alltså också delar av Laos. När khmerväldet föll härskade kung Fa Ngun över Lan Xang, de tusen elefanternas land – det gamla namnet på Laos. Huvudstad var Luang Prabang. Namnet kommer av Luang (stor) och Prabang (en buddha i smaragd som kungen fick i gåva av en khmerhärskare). Detta hände på 1300 – talet. La Prabang har kvar sin stadsbild från den tiden.

Ett trettiotal tempel finns kvar. Man kan säga att hela den lilla staden är ett enda levande museum. Dess status av UNESCO-världsarv lockar kulturturister. Dessutom kan man i dag flyga dit, både från Bangkokoch Vientiane. Att vandra omkring där omgiven av Mekong och dess biflod är unik upplevelse. Du kan lätt få sällskap av en buddhistmunk som gärna berättar om de historiska byggnaderna och om sitt liv.

Här finns legio av utflykter att signera på egen hand med hjälp av båtar, cyklar, mc-taxi, bussar eller vandrarskor. Bergsklättrare, djur- och naturintresserade, vandrare, joggare, kanotister, älskare av blommor och träd, kulturfantaster, historiker, krigs- och terrorforskare med flera kan i och omkring denna stad göra sina speciella fynd.

Pat Ou Gaves väntar vid Mekongflodens strand, 25 km norrut. I grottornas inre finns massor av antika buddafigurer. På väg dit kan man göra strandhugg i små byar. Vi stannade här inom Luang Pra Bangs domäner. Men vi kommer tillbaka och vi längtar dit igen för att också fortsätta till flods eller väg norrut till de etniska folkgruppernas och bergens rike mot Kina.

11 kommentarer på Från Vientiane till Luang Prabang, Laos del 2

 1. Sofie

  Har funnit lite skrivfel, för de är omöjligt 42km mellan Vientiane och Luang Prabang? De tog ju trots allt några timmar med bussen i bergen..

 2. Aila

  Det verkar vara ett vackert ställe med mkt naturupplevelser. Är själv intresserad av djurliv och natur. Finns där någon speciell fauna som är unik för området runt t ex Vang Vieng eller Luang Prabang?

  Möte med buddhistmunkar och deras berättelser känns som rätta ”guider”. Är de lätt att bjuda in någon till samtal?

  Kommentar till Andy:
  rätt onödig kommentar du gav, feedback är bra att ge skribenter – positiv som negativ men din var med dina egna ord ”kass”….

 3. Bertil

  Till Irene
  Ta kontakt med Laos laoitiska statens turistbyrå i Stockholm. Tel
  08 54591666
  Lycka till

 4. Bertil

  Till Helena!
  Hur gamla är Dina barn? När ska Ni åka?Gillar de t ex bad? När jag har fått veta det, så ska jag närmare besvara Din fråga.
  Bertil

 5. Helena

  Hej!
  I år blir barnen 4,10 och 16 år.bada tycker de om! Har hört talas om ett hotel som någon prins bodde i och där varje rum är unikt, nåt du vet? Vi tänkte bara vara där över en helg. Bor annars i Singapore så det är nära. Såg även att du varit i Nepal. Först hade vi bokat dit men läste om alla oroligheter nu och kanske lite dumt att åka när det precis varit val.Helena

Svara till