Borneo, Kuching som utgångspunkt

Borneo är världens tredje största ö med regnskog, djurliv och kultur värt att uppleva.

Innan år 2005 hade jag inte hört talas om Kuching. Jag visste vart Borneo låg på ett ungefär på kartan, man kunde se naturfilmer därifrån om orangutanger bland annat på animal planet. Så år 2007 kom jag ner till en mindre stad på den malaysiska delen utav Borneo vid namnet Kuching som också betyder katt.

Jag spenderade ungefär en månad här, i stadens shoppingkvarter, i den gamla stan, på landsbygden och regnskogen. Det var något som jag föll för här, jag ville komma tillbaka. Jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Den genuina blandningen av kultur, folkgrupper och traditioner som lever sida vid sida. Malayer, kineser, indier, olika native-tribes…

Känslan av att blicka över floden i solnedgången, se gryningen och solen gå upp bakom regnskogsbergen… Så i 2008 bestämde jag mig för att packa ihop mina grejer och åka ner igen. Jag skulle spendera tre månader här men det slutade med att jag stannade i ett år. Jag började smida planer på att jag ville göra något här för att kunna överleva och då började mitt stora projekt, att öppna ett bed & breakfast. Jag åkte till Sverige på semester i 3 månader och när jag kom tillbaka till Kuching tog jag byggnaden (mitt drömslott) som stått tom i flera år i China Town.

Kuching är huvudstaden i staten Sarawak, och här tar man sig enkelt runt till kringliggande städer, byar och naturliv. Allt från grottor, djup djungel, vidsträckta stränder, unika växtarter och djurarter kan man hitta på Borneo.

Små (kul)fakta om Kuching och staten sarawak:

  • Brukade vara en brittiskt koloni
  • Jessica Alba spelade en gång in en film här som hade med Kuching och koloniseringen att göra
  • Här hittar man en av världens ledande tatueringsartister som gör traditionella tribe tatueringar, han är själv native och specialiserar sig på dom tradionella tatueringar som levt genom historien och prytts på kropparna på bpde män och kvinnor i stammarna varav alla symboler har en betydelse och mening. Dom görs då på traditionellt sätt där man ”knackar” in dom.
  • Sarawak är känd för alla natives därav Iban briukade vara den mest fruktade då dom var talangfulla krigande headhunters
  • Hornbill är staten Sarawaks ”landskaps”fågel
  • Maträtten ”sarawak laksa” är känd i hela landet och ett absolut måste att prova på
  • Folk utanför staten sarawak (medborgare i malaysia) måste uppvisa pass för att komma in.
  • Varje julimånad anordnas Rainforest world music festival där människor från hela världen samlas och festar tillsammans under ett par dagar.

Var den första som kommenterar

Svara till